150 Yıllık Elektron Tabanlı Periyodik Tabloya Karşı Nükleer Periyodik Tablo Yayınlandı

13
7
3
2
1
Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden bilim insanları, yeni bir periyodik tablo oluşturduklarını duyurdular. Japon bilim insanlarının yayınladığı periyodik tablo, elementlerin protonlarına dayanıyor.

Bilim dünyasının temel araçlarından biri de 1869 yılında Dimitri Mendeleyev tarafından oluşturulan periyodik tablodur. Periyodik tablo, elementlerin elektron yapılarından yola çıkarak sınıflandırılmasını sağlar. 150 yıldan uzun bir süredir kullanılan periyodik tablo elektron yapılarından dolayı benzer özellikte bulunan elementlerin bir arada bulunmasını da sağlıyor. 

Ancak şimdi, Japonya’da bulunan Kyoto Üniversitesi’nden bilim insanları, bilimin yapı taşlarından olan periyodik tablo için yeni bir form öneriyorlar. Japon bilim insanları, elektron yapısı yerine protonlara dayanan bir periyodik tablo ortaya koyuyorlar. 

Maeno: Periyodik tablo bilimdeki en önemli başarılardan biridir

periyodik tablo proton

Protonlara dayanarak oluşturulan nükleer periyodik tablo

Yeni periyodik tablonun geliştirilmesinde rol alan bilim insanlarından olan Yoshiteru Maeno, “Elementlerin periyodik tablosu bilimdeki en önemli başarılardan biridir ve atomlardaki elektron orbitallerinin kabuk yapısına dayanmaktadır. Ancak atomlar, iki tip yüklü parçacıktan oluşurlar: Çekirdeğin etrafında dönen elektronlar ve çekirdeğin içinde bulunan protonlar” dedi. 

Yoshiteru Maeno ve meslektaşlarının protonlara dayanan periyodik tablosunun bir de üç boyutlu modeli geliştirildi. Nucletouch tablosu olarak isimlendirilen tablonun üç boyutlu modeli geçtiğimiz günlerde Foundation of Chemistry dergisinde yayınlandı. 

Dimitri Mendeleyev’in oluşturduğu periyodik tablo yukarıda da bahsettiğimiz gibi elementlerin elektron yapılarına dayanıyor. Elektronlar, çekirdeğin etrafında yer alan yörüngeleri doldurduğunda atom kararlı halde kabul edilir. 

periyodik tablo proton

Nükleer periyodik tablonun üç boyutlu modeli

Helyum, neon ve argon gibi eylemsiz elementler periyodik tabloda asal gazlar olarak isimlendirilir ve bu elementler nadiren diğer elementlerle reaksiyona girerler. Asal gazlar, aynı zamanda 2, 10, 18 ve 36 gibi elektron sayılarıyla periyodik tablonun kararlı elementleridir. 

Yoshiteru Maeno, asal gazların bu elektron sayılarını “atomik sihirli sayılar” olarak tanımlıyor ve aynı prensibin protonlar içinde uygulanabileceğini söylüyor. Protonların, atom çekirdeğinin etrafında gezdiğini hayal etmek birazcık kimya bilen herkes için oldukça zordur. Ama bu kavramın keşfi nedeniyle 1963 yılında üç bilim insanına Nobel Fizik Ödülü verildiğini öğrenmek hepimizi rahatlatabilir. 

Protonlara dayanan yeni periyodik tablonun ‘sihirli sayıları’

periyodik tablo proton

Maeno, protonlara dayanan periyodik tablonun 2, 8, 20 ve 28 gibi farklı sihirli sayıları olduğunu söylüyor. Sihirli sayıda protona sahip olan elementlerin arasında oksijen, helyum ve kalsiyum gibi çok bilinen elementler de yer alıyor. Nucletouch tablosu, bu “sihirli çekirdekleri” merkeze alarak elementlere yeni bir bakışı açısı oluşturuyor. 

Araştırmacılardan Kouichi Hagino, “Elektronlara benzer şekilde, nükleer yörüngeler protonlarla doldurulduğunda, asal gazlara benzer sabit çekirdekler oluştururlar. Nükleer periyodik tablomuzda, çekirdeklerin sihirli sayıların yakınında küresel olarak şekillendiğini, ancak onlardan uzaklaştıkça deforme olduğunu görüyoruz” dedi. 

periyodik tablo proton

Japon bilim insanları, doğa yasalarını göstermenin alternatif yolları olduğunu vurgulamak için yeni bir periyodik tablo hazırladıklar. Bilim insanları, diğer araştırmacıların ve öğrencilerin yeni periyodik tablodan öğrenecek bir şeyleri olacağını söylüyorlar.

Kaynak : https://scitechdaily.com/special-elemental-magic-japanese-scientists-announce-a-nuclear-periodic-table/
13
7
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
13
7
3
2
1
Yorumlar(1)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Akciğer bulunamamış da ıvır da zıvırda, bahane. Evrim saçmalıkları, zorlama durumlar, her canlı evrim geçirdi diye durumlar yok ortada.
Yanıtla
-8
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
"Hiçbir bilimsel tarafı olmayan" dediğiniz teoriyi bi google scholer'a yazın bakalım. Şaka mısınız ? Binlerce bilim insanın kabul ettiği ve üzerine on binlerce makale bulunan bir teoriyi inkar etmeniz büyük bir şaka.
-1
2 yıl önce
Evrim yalan da değildir tam kanıtlanmış birşey de değildir ama olduğunun etkisi her canlıda var mesela bizde 20’lik dişler körelmiş organdır eskiden atalarımız bitkileri yemek için bu azı dişleri kullanıyolardı öğütmek için ve zamanla bu organ hem et yemeye başlamamızlada hemde çene yapımızında küçülmesiyle gömüldü
2 yıl önce
Evrim kesin değil evet ama kesinliğe yaklaşmış. Ve hergün kanıtı sunulan bir teoridir hala teori ama eğer teorilikten çıkarsa zaten hiç kimse kabul etmez kabul etmeyenlerin çünkü onlar ne kadar bilimsel mi değil mi ona bakmıyo insan maymundan geldi diye geziniyolar çünkü onların dini ile uyuşmuyor ve hiç bilmeyen daha insanın mamundan geldiğini söyleyenler zaten bu kanıtları ya yapma ya photoshop olarak görüyo
-1
2 yıl önce
Biz ne kadar insan oğlu insansınız desekte hala hayvan oğlu hayvan olduğunu söyleyenler var.
-1
2 yıl önce
Arkadaşlar burada ki 3 yorum için hiç kendinizi yormayın. Bırakın kendi hallerinde takılsınlar. Evrimi onlara gerçek olduğunu göstersek yine ret edecekler. O yüzden bu yorumumu dikkate alın, bu 3 yorumu okuyun geçin.
-6
2 yıl önce
şimdi gelir evrim saçmalığının savunucuları. En iyi yaptıkları iş, hiç bir bilimsel tarafı olmayan, tamamen kurgu ve hayale dayalı şeyleri bilimselmiş algısı yapmaları.
-1
2 yıl önce
doğru diyorsun evrim tamamen yalan !
-1