NVIDIA ve AMD'nin Çin'e Grafik İşlemci (GPU) Satışı Yasaklandı: Peki Şimdi Ne Olacak?

29
10
6
5
1
ABD hükûmeti, NVIDIA ve AMD'nin Çin ve Rusya'ya grafik işlemcisi ihraç etmesini yasakladı. Seçili modelleri kapsayan yasak, sadece özel bir lisans ile delinebilecek.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki teknoloji savaşı sürmeye devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri tarafından büyük bir karara imza atıldı. NVIDIA tarafından Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunulan belgeye göre şirketin bazı grafik işlemcilerini Çin’e ve Rusya’ya göndermesi yasaklandı. Aynı karar, AMD için de geçerliydi.

AMD, konu hakkında resmi bir açıklama paylaşmazken detaylar, sektör kaynakları tarafından paylaşıldı. Hem NVIDIA hem de AMD’nin Çin’e ve Rusya’ya artık ihraç edemeyecekleri ürün modelleri de açıklandı. Bu modeller, özellikle yapay zekânın geliştirilmesinde, derin öğrenim teknolojisinde ve yüksek işlem gücü gerektiren işlerde kullanılan ekran kartı modelleri idi.

NVIDIA ve AMD’nin Çin’e ve Rusya’ya ihraç etmesi yasaklanan grafik işlemcileri:

nvidia amd

  • NVIDIA A100
  • NVIDIA H100
  • AMD MI100
  • AMD MI200

Peki bu modellerin ihraç edilmesi neden yasaklandı?

NVIDIA’nın sunduğu SEC belgesine göre ABD hükûmeti ürünlerin Çin ve Rusya’da askeri amaçlı son kullanım potansiyeli nedeniyle bu karara imza attı. Hükûmet, şirketlerin ürün ihraç etmesinin tamamen önüne geçmedi. NVIDIA ve AMD, yukarıdaki modelleri Çin’e ve Rusya’ya ihraç etmeden önce ABD hükûmetinden özel bir lisans almak zorunda olacak.

SEC belgesine göre hükûmet, bu kararı NVIDIA ve AMD’ye 26 Ağustos tarihinde gönderdi ve karar, gönderildiği tarihten itibaren geçerli oldu. Kararın kamuoyu tarafından öğrenilmesi ise NVIDIA’nın paylaştığı SEC belgesiyle gerçekleşti.

29
10
6
5
1
Emoji İle Tepki Ver
29
10
6
5
1
Yorumlar(2)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
12 ay önce
her ülkenin yerli ve tam şifreli yazılım kullanması gerekiyor, sizden başka birinin açıp okuyamadığı yerli mesajlaşma uygulaması paha biçilemez
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
12 ay önce
çinin acaba birisi birşey der mi , çok tepki çeker miyim diye düşünmeden korkusunzca ve cesurca bu kararları alabilmesi çok hoşum a gidiyor. bizim ülkemizde linç yeriz diye ulusal güvenlik meselesi bile olsa kapatılmasına karşı çıkılır. halbuki egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve millet adına meclis tarafından kullanılır. ama bizim millet yasakları hep çok kötü birşey zannediyor. adam öldürmenin yasak olmasına Allah'tan kimse birşey demiyor. ne de olsa yasak kelimesine alerjisi olan çok.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
12 ay önce
Puhahaha Atatürk ile Çin’i benzer tutmuş. Ulan Atatürk Çin’in tam tersi bir ülke olalım diye hayatını harcadı. Şu dediğin Atatürk’e hakarettir. Milliyetçilik Whatsapp falan yasaklamakla oluyorsa AKP en büyük kemalistmiş o zaman. Zamanında Youtube’u bile yasakladıkları oldu. Sizler bir şeyin erişime kapatılmasını milliyetçilik sanıyorsanız vah halinize. Siz şimdi Kuzey Kore’yi de Atatürk ilkelerince hareket eden bir ülke olarak görüyorsunuzdur şimdi. Sizi bi oraya gönderelim bir haftalığına yaşamak için. Bakalım nasıl geri döneceksiniz.
12 ay önce
Çakma Atatürkçünün biri damlamış hemen. Eksiyi bassana çok üzüldüm. Senin gibiler devletçi halkçı milletçiyim milliyetçiyim Atatürkçüyüm diye takılırlar ama özünüzde Marksist Leninist takılırsınız.
12 ay önce
deme deme eksiyi basarlar .bide bunlar milliyetciyim devletciyim diye gezinir Atatürkün ilkelerini hice sayıp Atatürkçü takılırlar.
12 ay önce
Çin zaten bu zihniyetle ün yapmış bir ülke sen ise Avrupa'nın dibindeki bir ülkesin kendini çinle kıyaslamak yerine Avrupa'yla kıyaslayacaksın zira Çin kadar nüfusun yok ve evet insanların canına kastedilmediği sürece yasaklar kötüdür
-1
12 ay önce
Senin ülken de tırnak yuttum orucum bozulur mu gibi saçma şeylere vakit ve bütçe ayıracağına teknolojiye ayırsın. App geliştirsin ve arkasında sağlam dursun. Ha daha da önemlisi TÜBİTAK’ın başına hayvanat bahçesi müdürü atamasın. Boş yapma.
-1