Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün hazırladığı '2016 Tek Bakışta Eğitim' raporuna göre Türkiye, örgüte üye 38 ülke arasında 35. sırada yer alarak eğitim konusunda bizleri bir kez daha kara kara düşündürmekte.
Listenin sonunda Brezilya, Güney Afrika ve Meksika, Türkiye'yi takip eden ülkeler olarak karşımıza çıkmakta.
Eğitim alanında oldukça kapsamlı bir rapor sunan OECD'nin verilerine göre Türkiye'de ortalama eğitim görme süresi 16.9 yıl ile raporun genel ortalamasının ciddi oranda altında kalmakta. 25-64 yaş arası lise mezunu olan kişilerin oranı %36. OECD raporunun ortalaması ise %76. Yani bu konuda epey bir gerideyiz.
Raporda bir diğer dikkat çeken şey ise benzer eğitim alanlarında diplomaları olanların arasındaki dev uçurum. Yani -sizin de tahmin edebileceğiniz gibi- eğitim kalitesiyle alakalı olarak bizden çıkan bir mühendis ile Güney Kore'den çıkan bir mühendis aynı düzeyde bilgi sahibi olmayabiliyor (verilen eğitim ile alakalı bir durum).
Kız Öğrencilerin Eğitime Katılımında Yüz Kızartan Sonuçlar
Muhtemelen hiçbirimizin şaşırmayacağı bir durum. Zira ülkemizde ''kız çocuğu okumaz'' diye cehaletin dibine vurmuş kafa yapasına sahip ''ebeveynlerin'' sayısı ciddi oranda fazla.
Bu durum, OECD raporunda da kendini belli etmekte. Erkeklere kıyasla kız öğrencilerin eğitime katılım oranı ile Türkiye, yine raporun son sıralarını görmekte.
Yine aynı rapora göre Türkiye'de kadınlar eğitim ve sağlık gibi alanlarda erkeklere göre ciddi bir çoğunluk gösterirken bilim ve mühendislik alanlarında ise bu kez ibre erkeklerden yana olmakta. Yani mesleklerde bir cinsiyet kalıbı oluşmaya başlamış (bkz: ''kız mühendis mi olurmuş?'' vb düşünceler. Niye olamıyorsa?)
Sonuç olarak baktığımız zaman; eğitim konusunda zaten çok başarılı bir ülke olmadığımızı biliyorduk. Zaten raporda zirveyi Finlandiya, Estonya, Danimarka ve Avustralya gibi ülkeler paylaşmakta. Fakat Meksika ve Güney Afrika gibi ülkeler ile son sıraları paylaşıyor oluşumuz, biraz şapkayı önümüze koyup düşünme ve çözüm üretme zamanının çoktan gelip geçtiğini göstermekte.