Mariana Çukuru, dünyanın en derin çukuru olarak biliniyor. Çukur, deniz yüzeyinden 11.034 metre derinliğe sahip. Dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru, devasa derinliğine rağmen çevre kirliliğinden kurtulamamış görünüyor.
Yeni canlıyı keşfeden bilim insanları, aldıkları örnekleri analiz ettiklerinde plastikle karşılaştılar. Mariana Çukuru’nda keşfedilen deniz kabuklusuna, vücudunda bulunan plastik nedeniyle Eurythenes plasticus adı verildi.
Plasticus’un keşfedilmesi çalışmasında görev alan Newcastle Üniversitesi’nden Dr. Alan Jamieson, hayvana bu ismi vermelerinin sebebi olarak analizde en göze çarpan şeyin plastik olmasını gösterdi.
Dünyadaki okyanusların yüzde 95’i hala keşfedilmemiş halde duruyor. Okyanuslar hakkında bilgi almak için bilim insanları, çalışmalar yapmaya devam ediyorlar. Okyanusların keşfi sürerken bir taraftan da kirletilmeye devam ediyor. WWF, okyanuslara her dakika ortalama bir kamyon plastik döküldüğünü açıkladı. Bu da her gün için 1440 kamyon plastiğin okyanuslara dökülmesi anlamına geliyor.
Okyanusların ve denizlerin kirletilmesi Eurythenes plasticus örneğinde de görüldüğü gibi deniz canlılarını derinden etkiliyor. Eurythenes plasticus, sadece örneklerden biri. WWF, 270’den fazla canlı türünün denizlerde ve okyanuslarda plastik kirliliğinden etkilendiğini belirtiyor. WWF’nin raporlarına göre deniz kuşlarının yüzde 90’ının midesinde plastik bulunuyor ve her yıl on binlerce deniz canlısı plastik kirliliği nedeniyle ölüyor.