COVID-19 pandemisinin en çok etkilediği sektörlerden bir tanesi, otomotiv oldu. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle çiplere ulaşmakta zorluk çeken markalar, üretimlerini durdurmak zorunda kaldılar. Buna paralel olarak taleplerin yüksek olması, tüketicinin aylar sonra gelecek araçlar için sıraya girmesine yol açtı.
Sektörde yaşananları Habertürk'e değerlendiren Opel Türkiye Genel Müdürü Emre Özocak, gelinen son noktayı açıkladı. Yapılan açıklamalara baktığımızda Opel cephesinde hem yüzlerin güldüğünü hem de aşılması gereken sorunlarla boğuşulduğuna şahitlik ediyoruz. Gelin hep birlikte bu açıklamalara tüm detayları ile bakalım.
"Aynı otomobilin hibrit versiyonu, benzinlisinden 400.000 TL daha pahalı"
Emre Özocak tarafından yapılan açıklamalar, Türkiye'deki vergi sistemini yeniden tartışmaya açacak gibi görünüyor. Zira Opel Türkiye Genel Müdürü'ne göre şirketin hibrit modelleri (Astra GSe ve Granland GSe) Türkiye'ye gelirse, içten yanmalı versiyonlarından 400 bin TL daha pahalı olacak. Ancak elektrikli modeller için böyle bir durum söz konusu değil. Emre Özocak, "Elektrikli araç pazarını 2023’te 25-30 bin arasında öngörüyoruz. Elektrikli Corsa ve Mokka 2022'de Türkiye'ye geldi, Aralık sonuna kadar 84 adet elektrikli araç sattık. Elektrikli otomobil pazarında şuan 10’uncuyuz, hedefimiz ilk 5’e girmek. Yılın ikinci yarısında elektrikli Astra da Türkiye'ye gelecek." dedi.
Peki Türkiye'deki vergilendirme sistemi nasıl?
Elektrikli araçlar ile hibrit motorlu araçlar arasında ciddi bir vergilendirme farkı bulunuyor. Türkiye'deki güncel vergi sistemine göre tam elektrikli bir otomobil için ödeyebileceğiniz maksimum ÖTV oranı yüzde 60. Hibrit motorlu araçlarda ise yüzde 220'ye varan ÖTV oranları ile karşılaşılabiliyor ki bu da Opel'in neden tam elektrikli modellere yöneleceğinin anlaşılmasını ve hak verilmesini sağlıyor.
Çip krizi, Opel için bitmiş durumda
Emre Özocak'a göre Opel, çip krizinin etkilerini geride bıraktı ancak bu kez de taşıma sorunlarıyla uğraşıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Çip krizi bizim için bitti. Aylardır üretimde hammadde sıkıntısı yaşamıyoruz. Fakat, limanlar dolu olduğundan otomobillerimizi gemi ile getirmekte sıkıntı çekiyoruz ve üretilen araçlar fabrikada beklemek durumunda kalıyor. Ek maliyetlere katlanarak araçları demiryolu ile getirmek gibi çözümler üzerinde çalışıyoruz."
Opel, üretimi sona eren Insignia yerine yeni bir D segment otomobil hazırlıyor!
Habertürk, Opel Global Ürün Müdürü Tobias Gubitz ile de bir görüşme gerçekleştirdi ve yeni modeller ile ilgili bilgi edindi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Insignia'nın yerini alacak yeni bir D-segment otomobil üzerinde çalışıyoruz. Muhtemelen farklı bir isim de olacak. Güncel trendleri takip eden bir otomobil görecekseniz."
Tobias Gubitz, şirketin mevcut modelleri ile ilgili de konuştu. Yapılan açıklamada, "Grandland yeni neslinde daha büyük bir araç olacak, ama 7 kişilik versiyon sunmayı planlamıyoruz. 7 kişilik SUV isteyenler için kardeş markamız Peugeot'nun 5008 modeli var." denildi.
Opel, yeni modellerinde Türk tüketicinin görüşlerini de önemsiyor. Peki niye?
Opel Global Ürün Müdürü Tobias Gubitz, yeni bir model üzerinde çalışırken Türkiye üzerinden de araştırma yaptıklarını söyledi. Gubitz, neden böyle bir şey yaptıklarını şöyle açıkladı: "Türkiye, Opel için Orta Doğu pazarına girişin anahtarı. Türkiye'de Stellantis'in en büyük ikinci markasıyız, Alman olduğumuz için tüketici bizi daha rahat kabul ediyor ve bunu sürdürmek istiyoruz."
Emre Özocak da Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Opel'in toplam satışlarının yüzde 6’sı Türkiye'de yapılıyor. Adet olarak baktığımızda Türkiye Opel’in en büyük 5'inci pazarı. 2023'te, 800 bin adetlik toplam pazarda 52 bin araç satarak yüzde 6.5 pazar payı hedefliyoruz." diyen Özocak, 2023 yılında Türkiye'de yüzde 40 büyümek istediklerini belirtti.
Opel'in Ocak 2023 fiyat listesini incelemek isterseniz: