Kurucu Sam Altman'ı Kovan OpenAI, 3 Günde 3. CEO'sunu Açıkladı

16
1
1
0
0
Geçtiğimiz günlerde ani bir kararla Sam Altman'ın kovulduğunu açıklayan OpenAI, geçici CEO'sunu açıkladı. OpenAI'ın yeni CEO'su, Twitch CEO'su Emmett Shear oldu. Şirket, 3 günde 3 CEO görmüş durumda.

Dünyanın en popüler yapay zekâ araçları arasında bulunan ChatGPT ile DALL-E'nin geliştiricisi OpenAI, birkaç gündür büyük bir CEO krizi yaşıyor. Şirketle özdeşleşen Sam Altman, yönetim kurulu tarafından alınan ani bir karar ile görevinden alındı. Bu karar, şirkette büyük bir infial yarattı. Kararın kamuoyu ile paylaşılması üzerine OpenAI çalışanları ile yatırımcılar, Altman'in göreve geri dönmesi için çağrı yaptılar.

Ancak bu çağrılar yetersiz kalmış durumda. OpenAI, şirketin yeni CEO'sunu resmen açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Twitch'te CEO'luk yapan Emmett Shear, geçici olarak OpenAI'ın başına getirildi. Yaşanan son gelişme ile Open AI, birkaç gün içerisinde 3 CEO görmüş oldu.

Emmett Shear kim?

Emmett Shear

Emmett Shear, teknoloji dünyasındaki önemli isimlerden birisi. İş insanı, bir dönemler çok popüler olan Justin.TV'nin kurucu ortaklarından biriydi. Bu platformun ardından Twitch için kolları sıvayan Emmet Shear, Twitch'in bugünlere gelmesini sağlamada önemli işler yaptı. Bu isim şimdi, geçici bir süreliğine de olsa OpenAI'ın başında duracak.

Peki tam olarak neler yaşandı? Sam Altman neden kovuldu?

Sam Altman neden kovuldu

Altman’ın şirketten ayrılışı, resmî bir duyuruyla bildirildi. Bu duyuruda, Altman’ın sorumlulukları ve yönetimle arasındaki iletişimi konusunda tutarlı olmadığı, bunların üstüne yeterince düşmediği belirtildi. Bu durumun yönetim kurulunun Sam Altman'a duyduğu güveni kaybetmesine yol açtı.

Kararla birlikte şirketin CTO’su olarak görev yapan Mira Murati, Altman’ın yerine geçici olarak CEO’luk yapmaya başladı. Ancak şirket, Murati'nin geçici CEO olduğunu ve kalıcı CEO'luk için arayışın devam ettiğini duyurdu. 

Sam Altman'ın kovulduktan sonra yaptığı ilk açıklama şöyleydi:

OpenAI'da geçirdiğim süre keyif vericiydi. Hem benim için hem de umuyorum ki dünya için dönüştürücü oldu. En önemlisi de böyle yetenekli insanlarla çalışmayı çok sevmiştim. Bundan sonra ne olacağı konusunda söyleyecek daha çok şeyim olacak.

Sam Altman'ın kovulmasının ardından, kurucu ortaklardan Greg Brockman da istifa etti!

Herkese merhaba. 8 yıl önce dairemde başladığımız günden bu zamana kadar, yaptıklarımızdan oldukça gururluyum. İyisiyle kötüsüyle farklı zamanlardan hep birlikte geçerek imkânsızlıklara rağmen çok şey başardık. Fakat bugünkü gelişmelerin ardından istifa ediyorum. Hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum. Tüm insanlığa yardım eden güvenli bir yapay zekâ yaratma misyonuna inanmaya devam ediyorum.

Greg Brockman, arka planda neler yaşandığını da anlattı

Sam ve ben, yönetim kurulunun bugün yaptıkları karşısında şok olduk ve üzüldük.

Öncelikle OpenAI'da birlikte çalıştığımız tüm inanılmaz insanlara, müşterilerimize, yatırımcılarımıza ve bize ulaşan herkese teşekkür ederiz.

Biz de hâlâ tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. İşte bildiklerimiz:

-Dün gece Sam, İlya'dan cuma günü öğlen konuşmak isteyen bir mesaj aldı. Sam bir Google Meet'e katıldı ve Greg hariç tüm yönetim kurulu oradaydı. Ilya, Sam'e kovulduğunu ve haberin çok yakında yayınlanacağını söyledi.

-12.19'da Greg, Ilya'dan hızlı arama isteyen bir mesaj aldı. Öğleden sonra 12.23'te İlya bir Google Meet bağlantısı gönderdi. Greg'e yönetim kurulundan çıkarılacağı (ancak şirket için hayati öneme sahip olduğu ve görevini sürdüreceği) ve Sam'in kovulduğu söylendi. Aynı sıralarda OpenAI bir blog yazısı yayımladı.

-Bildiğimiz kadarıyla, önceki gece öğrenen Mira dışındaki yönetim ekibi bundan kısa süre sonra haberdar oldu.

Bizi desteklemeniz çok hoştu. Teşekkür ederim ama lütfen endişelenerek zaman kaybetmeyin. İyi olacağız. Yakında daha büyük şeyler gelecek.

OpenAI çalışanları ve yatırımcılar, Sam Altman ile Greg Brockman'ın geri dönmesini istediler!

Sam Altman'ın yaptığı "OpenAI takımını çok seviyorum." paylaşımı, şirket çalışanları tarafından sevgi göstergeleriyle alıntılandı. Pek çok kişi ve hatta ChatGPT'nin orijinal X hesabından bile kalp emojisi olan paylaşımlar yapıldı. Greg Brockman da Sam Altman'a destek verenler arasındaydı.

Tüm bunlara ek olarak, yatırımcıların da Sam Altman ile Greg Brockman'ın geri dönmesi için harekete geçtikleri bildirildi. Financial Times'ın yayımladığı habere göre yatırımcılar, yönetim kurulundan kurtulmak ve OpenAI yöneticilerini geri getirmek için bazı adımlar attılar. Hatta OpenAI'ın büyük yatırımcılarından Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın bile işin içinde olduğu bildirildi. Edinilen bilgilere göre Nadella, Sam Altman'ın atacağı adımları destekleyecekti.

16
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
1
1
0
0