OpenAI'dan Yapay Zekânın Askeri Amaçla Kullanımına İzin Vermesi Hakkında Açıklama: "Silahlar İçin Kullanımı Hâlâ Yasak"

12
6
3
2
0
Kullanım politikalarını güncelleyen OpenAI, yapay zekâ araçlarının askeri ve savaş amacıyla kullanımı yasaklayan bölümü kaldırmasıyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre yapay zekâ, silah üretimi için hâlâ yasaklı.

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, ChatGPT'nin geliştiricisi olan OpenAI ile ilgili çarpıcı bir gelişmeden bahsetmiştik. Yeni bir karar alan şirket, yapay zekâ destekli sohbet botunun askeri amaçla kullanılmasına izin vermişti. Ancak konuyla ilgili yapılan yeni açıklamalar, bazı kesimlerin bunu yanlış anladığını ortaya koyuyor. En azından OpenAI'ın açıklaması bu yönde.

Yapay zekânın askeri alanda kullanılabilir hâle getirilmesi önemliydi. Çünkü artık yapay zekâ, silah veya savaş teknolojisi geliştirmek için kullanılabilirdi. Ancak OpenAI, yaptığı yeni açıklamada durumun bu kadar geniş kapsamlı olmadığını söyledi. 

İşte OpenAI tarafından yapılan açıklama:

OpenAI

Politikamız; araçlarımızın insanlara zarar vermek, silah geliştirmek, iletişim gözetimi amacıyla başkalarını yaralamak veya mallara zarar vermek amacıyla kullanılmasına izin vermez. Bununla birlikte; misyonumuzla uyumlu ulusal güvenlik kullanım durumları da mevcuttur. Örneğin; kritik altyapının ve endüstrinin bağlı olduğu açık kaynaklı yazılımların güvenliğini sağlamak için yeni siber güvenlik araçlarının oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla hâlihazırda DARPA ile çalışıyoruz. Önceki politikalarımızda bu yararlı kullanım durumlarına “askeri” kapsamında izin verilip verilmeyeceği açık değildi. Dolayısıyla politika güncellememizin amacı, netlik sağlamak ve bu tartışmaları yapabilme olanağını sağlamaktır.

OpenAI tarafından yapılan açıklama, şirketin askeri kullanıma izin vereceğini ancak bunun silah veya benzer teknolojiler için olmadığını gözler önüne seriyor. 

OpenAI'ın eski kullanım politikaları sayfasındaki uyarılar şu şekildeydi:

openaı

OpenAI, 10 Ocak itibarıyla geçerli yeni "Kullanım Politikaları" sayfasının sürüm notları bölümünde "Kullanım Politikalarımızı daha net olacak ve hizmete özel daha fazla rehberlik sağlayacak şekilde güncelledik." ifadelerini kullanıyor. Yapay zekânın hangi amaçlarla kullanılamayacağını belirten "izin verilmeyen kullanım" kısmını kaldırılmıştı.

Eski kullanım politikaları sayfasına baktığımızda OpenAI ürünlerinin; 

  • Silah geliştirme
  • Askeri ve savaş
  • Enerji, ulaşım ve su alanlarında kritik altyapıların yönetimi veya işletilmesi
  • İntihar, kendini kesme ve yeme bozuklukları gibi kendine zarar verme eylemlerini teşvik eden, teşvik eden veya tasvir eden içerik

gibi yüksek fiziksel zarar riski taşıyan faaliyetler için kullanımının yasak olduğu açık bir şekilde belirtiliyordu. "Daha net" yeni kullanım politikalarında ise askeri ve savaş kullanımı ilgili herhangi bir uyarı bulunmuyor. Silah geliştirme, altyapı hizmetleri ve intihar ile ilgili uyarılar ise bulunmaya devam ediyor.

OpenAI'ın yeni kullanım politikaları sayfası şu şekilde:

openai

OpenAI'ın yeni ürünler geliştirdikçe kullanım politikalarında değişikliğe gitmesi kadar normal bir durum olamaz. Örneğin yakın zamanda kullanıma sunulan GPT Store ile geliştiricilerin GPT-4 ile geliştirdikleri kendi uygulamalarına yer verecek ve kullanım politikalarının daha fazla türde uygulamaya yer açmak için güncellenmesi normal.

Kaynak : https://techcrunch.com/2024/01/12/openai-changes-policy-to-allow-military-applications/
12
6
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
12
6
3
2
0