Hepimizin Duyduğu O Meşhur 'Osmanlı Tokadı' Nasıl Ortaya Çıktı? (Sandığınızdan da Tehlikeli)

5
3
2
1
0
Herkesin duyduğu, dünya literatürüne ‘Osmanlı tokadı’ olarak geçen bu savunmasız durumlarda kullanılan tokat, nasıl oldu da bu kadar meşhur oldu?

Öldürücü gücü hafife alınmaması gereken bu tokat, vurulduğu andan itibaren kişiyi etkisiz hâle getiriyor.

Osmanlı’da kullanıldığını bildiğimiz bu tokadın çıkışı da oldukça ilginç ve bir o kadar da dehşet verici.

Elin iki yanıyla yapılan, düşmanı sersemleten bu tokat, Osmanlı’da bir dövüş stiliydi.

osmanlı tokadı

Bunun için sırf mermerlerle özel eğitimlerin alındığını mutlaka duymuşsunuzdur. Kesin bir kaynak olmasa da bu tokat için bir eğitimin gerekli olduğu tahmin ediliyor. Özellikle bunun için yetiştirilen Deliler, güçlü ve iri yapılılardı.

Deliler ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıdaki içeriği okuyabilirsiniz.

Bu meşhur tokat, vurulduğu anda insanın başını döndürüyordu.

tatar ramazan

Kılıçsız kalan askerlerin başvurduğu bu yöntem, hafife alınmayacak kadar şiddetliydi. Çünkü ünlü tarihçi Naima’nın bahsettiğine göre Osmanlı tokadı, ilk olarak iki kişiyi öldürmüş; böyle ortaya çıkmıştı.

IV. Murat döneminde, 1632’de Sadrazam Hafız Ahmet Paşa’nın ayak divanında kendisini öldürmek için saldıran iki yeniçeriye Osmanlı tokadını atmasıyla iki askerin de öldüğü biliniyor. Böylece meşhur Osmanlı tokadının asıl sahibinin Hafız Ahmet Paşa olduğunu da anlıyoruz.

İşin daha da garibi, Osmanlı’nın savaştığı topraklarda yapılan arkeolojik kazılar, bu tokadın kafatasında büyük izler bıraktığını da söylüyor. Bu bulgularla da tokadın, beyin kanaması geçirtecek kadar şiddetli bir seviyede olduğunu anlıyoruz.

Kaynaklar: Naîmâ, Tarih-i Na'îmâ

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

5
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
2
1
0