Trafikte Zorunlu Olmasına Rağmen Halk Otobüslerinde Neden Emniyet Kemeri Takmıyoruz?

30
5
3
2
0
Gündelik otomobillerimizde emniyet kemeri kullanıyorken halk otobüslerinde kemer takma şansımız olmuyor. Kemersiz şekilde seyahat etmemize izin verilmesinin nedenleri neler?

Emniyet kemeri kullanımı herkes tarafından bilinen ve can güvenliği için uygulanması gereken bir uygulama. Herkesin bildiği, yasamızda yer edinmiş bu basit prosedürün özellikle halk otobüslerinde neden uygulanmadığını hiç düşündünüz mü? 

Emniyet kemeri kullanımının yaralanma ve ölme riskini büyük ölçüde azalttığı da göz ardı edilemez bir gerçek. Peki nasıl oluyor da gündelik hayatımızda denk geldiğimiz otobüslerde emniyet kemeri bulunmuyor? Nasıl oluyor da bu otobüsler kemersiz olarak güvenli kabul ediliyor? 

Güvenli tahliye en önemli gerekçelerden

yanmış otobüs

Otobüsler, otomobillere nazaran çok daha fazla insan taşıma kapasitesi olan taşıtlar oldukları için acil bir durumda insanların tahliyesini kolaylaştıracak belli prosedürlere uygun üretiliyor. Örnek olarak acil kaçış camları ya da manuel olarak açılabilen kapılarını gösterebiliriz.

Hızlı tahliyeyi mümkün kılan en basit unsur ise kemersiz koltuklar. Yangın, demiryolu geçidinde askıda kalma, su seviyesinin yüksek olduğu bir konumda mahsur kalma gibi tehlikelerde içeride bulunan yolcuların hızlı tahliye edilebilmesi için kemer kullanımının olmaması daha mantıklı bir seçenek olarak görülüyor.

Her durakta kemer mi söküp takalım yani?

otobüs durak

İndi-bindi rotasında ilerleyen otobüslerde kemer olmamasının bir diğer sebebi ise yolcu kapasitesinin azalacak olması ve kemerlerin indi-bindi prosedürünü yavaşlatacak olması. Her durakta duran bir otobüsün yolcularının her seferinde kemeri tak çıkar yapacak olması şehir içi ulaşımı yavaşlatacak bir durum.

Artı olarak bu denli düzenli kullanılan ve yılın her günü hizmet veren otobüslerin emniyet kemerlerinin hızlı eskimesi normal otomobillere nazaran çok daha hızlı olacaktır. Bu sebepten ötürü her sefer öncesi kontrole tabi tutulacak olan kemerler ve deforme olmuş kemerlerin değişim süreci yüzünden sefere çıkamayan otobüslerin belediyeye açtığı maddi hasar büyük seviyelerde olacaktır.  

Ayakta yolcu kabul ediyor musunuz?

ayakta yolcu

Otobüsler cüsselerinden ve yapılarından dolayı kaza anında diğer vasıtalara kıyasla daha güvenli bir yapıya sahipler. Bu sayede, özellikle şehir içerisinde kendileri kadar büyük, başka bir taşıt ya da engele denk gelme ihtimalleri az olan taşıtlar. Bu da otobüslerde kemer kullanmanıza gerek olmaması gibi ayakta yolculuk etme özgürlüğünü de tanıyorlar.

Ayrıca otobüslere tanınmış olan hız limitleri diğer taşıtlara göre daha az olduğu ve rotaları genelde duraklarla dolu olduğundan yolculara zarar verebilecek hızlara çıkması mümkün değil. Bu sebeple firmalar, zaten kullanılmasının manasız olduğu kemerlerin üretiminden ve otobüslere uygulanması masrafından da kaçınmayı seçiyorlar.

E ben kemerli otobüs gördüm!

polis kemer

Emniyet Kemeri ile donatılmış otobüsler yok mu? Tabii ki var ancak bu tip otobüsler genelde şehirler arası kullanıma uygun olan otobüsler. Şehir içi hız limitlerinden ziyade yüksek hızlarda seyahat eden, 200 metrede bir durma gereksinimi olmayan ve bulunduğu karayolunda kendisi gibi büyük taşıtlara denk gelme ihtimali fazla olan otobüslerde, emniyet kemeri var.

Bu tip otobüslerde kemer takmak yasalar yardımı ile zorunlu kılınmış durumda. Ancak yukarıda saydığımız gerekçeler sebebiyle, şehir içi ulaşımda kullanılan halk otobüslerinde emniyet kemeri bulunmuyor. 

30
5
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
30
5
3
2
0