Otomatlar Tıpatıp Aynı Görünen Sahte Paraları Nasıl Ayırt Edebiliyor?

9
1
0
0
0
Kore ve Japonya’daki kadar olmasa da ülkemizde de otomat kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Kimi zaman çocuklar için oyuncak, kimi zaman ise içecek bir şişe su aldığımız otomatların çalışma sistemi ise oldukça ilginç.

Hepimiz en az bir defa otomata attığımız paranın defalarca iade edilmesine sinirlenip tekrar tekrar aynı parayı atmayı denemişizdir. Maalesef ne kadar inatçı olursak olalım bazı otomatlar, bazı paraları kabul etmeyebilir. 

Otomatların çalışma prensibini anladıktan sonra artık otomata aynı parayı defalarca kez atmayı denemekten vazgeçebilirsiniz. Zira günümüzde otomatlar oldukça kapsamlı bir çalışma prensibine sahip ve bu sayede paranın tüm ayrıntılarını tespit edebiliyorlar. 

İlk çıktıkları yıllarda ise sahte paraları ayırt edemiyorlardı ve bu, yüzyıllar önceydi.

stollwerck otomat

Günümüzdeki hallerini almadan önce, otomatlar çok daha basit bir sistemle çalışıyordu. İlk olarak MS 1. yüzyılda kullanıldığı bilinen bu makineler, o dönemde şeker ve sakız dağıtmak amacıyla kullanıldı. 

1893 yılına geldiğimizde ise bir çikolata şirketi olan Stollwerck, para karşılığında çikolata alabilecekleri ilk otomatı halka açık bir yere kurdu. Ancak bu otomat, sahte parayı ayırt edemiyordu. Günümüzde kullandığımız otomatik satış makineleri ise adeta sahte para avcılığı yapıyor. Peki otomata attığımız 1 TL nasıl bir yolculuktan geçiyor? 

Otomata attığınız 1 TL ilk olarak bir dizi ışık sensörüyle karşılanıyor.

otomat sahte para

Attığınız paranın kalınlığı, yüksekliği, boyutu ilk olarak bu ışık sensörleri sayesinde anlaşılıyor. Bunun için de makinenin veri tabanına önceden orijinal 1 TL'nin boyutları kaydediliyor. Böylelikle makine, bu boyutlar dışında kalan paraların ‘sahte’ olduğunu anlayabiliyor. 

Işık sensörlerinin testinden geçen paralar, bu kez de elektromıknatıslar tarafından karşılanır. 

otomat sahte para

Bu elektromıktanıslar, madeni paranın yapıldığı malzemeyi anlamak için kullanılır. İçindeki malzemelerin ne olduğu ve ne oranda konulduğu otomatlardaki bu elektromıknatıslar yardımıyla tespit edilebilir.  

Kullandığımız 1 TL’lerin içinde çinko, nikel ve bakır bulunur. Bu malzemelerin oranı, önceden belirlenmiş standartlara uygun olmalıdır. Sahte paraların içinde kullanılan malzemeler genellikle daha değersiz ve doğru oranlarda olmadığı için de paranın iletkenliği farklı olur.  

Bu da elektromıknatısların paranın içindeki farklı malzemeleri algılamasına yardımcı olur ve sahte parayı kolay bir şekilde anlayabilir.

sahte gerçek para

Daha sonra otomatlar, topladıkları bu bilgilerin ‘doğruluğunu’ veri tabanına önceden girilmiş standartlarla kıyaslar. Eğer madeni para, önceden veri tabanında yer alan boyutlarda değilse ve farklı bir malzemeden yapılmışsa otomat bu parayı diğerlerinden ayırarak iade eder. 

Otomata atılan paranın yolculuğuna bir de videoyla bakalım:

Geçtiğimiz günlerde yeni basılan 1 TL'lerin bazı otomatlar tarafından kabul edilmemesinin sebebi de buydu. 

Darphane tarafından yapılan açıklamayla yeni 1 TL'ler ağırlığından yaklaşık yüzde 20'sini kaybetti. Aynı zamanda yarım milimlik bir incelme yaşayan paralar, otomatlar tarafından kabul edilmedi çünkü yeni 1 TL'ler bu otomatların veri tabanında kayıtlı standartlara uymuyordu.

Yeni oranların otomatların veri tabanına işlenmeye başlamasıyla da bu sorun yavaş yavaş çözülmeye başlandı. Madeni paralarda yapılan bu tağşiş uygulamasıyla ilgili yazımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz: 

Otomatlar ise bu küçük farkları bile anlayabildiği için oldukça önemli bir göreve sahipler.

otomat

Bir madeni paranın sahte olduğunu anlamak, kağıt paraya kıyasla çok daha zordur. Sonuç olarak madeni paraların değeri daha düşük olduğu için de birçoğumuz sahte olup olmadığına pek dikkat etmiyoruz bile. Dolayısıyla da sahte madeni paralar çok daha uzun süre piyasada dolaşabiliyor.

Bir şişe su almak için attığınız 1 lira, inatla otomat tarafından size iade ediliyorsa da yüksek ihtimal sahte olduğunu söyleyebiliriz. 

9
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
1
0
0
0
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
geçenlerde şirketteki otomata yeni 1 liralardan attım(eskisine oranla daha ince ve hafif) otomat maalesef sahte sanıp kabul etmedi, içler acısı!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Merhaba otomat işinde çalışıyorum bahsettiğiniz sorun ülkenin enflasyondan kaynaklı madeni paranın üretim maliyetini geçip, kendi değerini aşmasından dolayı inceltilmesinden kaynaklanıyor. makinalara bu paralar tanımlı değil ve kasete tanıtılması gerekiyor. Ki çoğu zaman tanıtılsa bile sebebini bilmediğimiz bir şekilde bir süre sonra tekrar sıfırlıyor ve parayı tanımıyor. Ayrıca aynı 2023 ve 2024 üretimi 1 liralarda bile incelediğinizde milim sayılacak kalınlık farklı mevcut.
2 yıl önce
Batman'da niye hiç otomat yok
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
Jokere sordum ondada otomat kalmamış
2 yıl önce
superman
2 yıl önce
joker de var otomat
2 yıl önce
batman nere
2 yıl önce
ben enayi değilim otomatı kandırıyorum parayı iple tutuyorum bağlıyorum para atar gibi yapıyorum sonra içeçecek geldiği zaman parayı iple çekiyorum denemeniz lazım işe yarıyor denendi ve onaylandı
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Tebaasi hirsiz olanin hevasi da adalet olmuyor bu yuzden :)
2 yıl önce
olum şimdi düşünüyorum da merkez bankası bile 1tl asmak için 1tl'den fazla maliyet çıkartıyorsa benim yapacağım sahte para bana 10tl ye malolur kesin :D elektromanyetik mekanizmayı da aşmaya çalışsak 20tl lik sahte para basmak gerekir .D
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
mat hocana selamlar
2 yıl önce
1 liraya 1 şişe suyu nereden alabiliriz?
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .