Üzülelim mi Sevinelim mi: Uzun Süre Oyun Oynamak ile 'Ruh Sağlığı' Arasında Hiçbir Bağ Bulunmuyor

18
3
3
1
0
Oxford Üniversitesi, oyuncuları sevindirecek bir araştırma gerçekleştirdi. Tam 39 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırmada, uzun süreli oyun oynama ile ruh sağlığı arasında hiçbir bağ olmadığı anlaşıldı. Daha önceki araştırmalarsa bunun tersini söylüyordu.

Oxford Üniversitesi, video oyunlara harcanan sürenin ruh sağlığını nasıl etkilediğine ilişkin bir araştırma gerçekleştirdi. Tam 39 bin katılımcıyla gerçekleştirilen bu araştırma sonucunda, video oyunlara saatler ayırmanın insanlar için herhangi bir etkisi olmadığı anlaşıldı. Gelin bu dikkat çeken araştırmaya yakından bakalım.

Bilim insanları, 39 bin gencin verilerini Sony, Microsoft ve Nintendo gibi teknoloji şirketlerinin sağladığı verilerle incelediler. Oyunculardan izin alarak veri toplamaya başlayan teknoloji şirketleri, topladığı verileri bilim insanlarına gönderdi. Tam 6 hafta boyunca devam eden çalışmalar sonucunda uzmanlar, uzun süre oyun oynayanların ruh sağlıklarında herhangi bir olumsuzluk tespit edemediler. Oysa ki daha önce yine Oxford tarafından yapılan bir araştırma, uzun süreli oyun oynamanın ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaştırmıştı.

Dünyanın en popüler oyunlarından yardım alındı!

oxford, video oyun araştırması

Oxford araştırmacıları, bu geniş kapsamlı çalışma için oyuncuların hayatlarını değiştirmediler. Bu bağlamda; oyuncular 6 hafta boyunca olağan yaşamlarını sürdürdüler ve oyun oynadılar. Haliyle, dünyanın en popüler oyunları da analizler kapsamında alınmıştı. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada verilerin toplandığı oyunlar şöyleydi:

  • Animal Crossing: New Horizons
  • Apex Legends
  • Eve Online
  • Forza Horizon 4
  • Gran Turismo Sport
  • The Crew 2

Araştırma ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Andrew Przybylski "Oyunların bizim için iyi ya da kötü olduğu hakkında düşündüklerimizin aksine,  ne kadar oynadığınızın refahtaki değişiklikler üzerinde gerçekten hiçbir etkisi olmadığına dair oldukça kesin kanıtlar bulduk." ifadelerini kullandı. 

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-62293235
18
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
3
3
1
0