Oyun sektörü hızla, hem de şaşırtıcı bir hızla büyüyor. Öyle ki Amerika Birleşik Devletleri gibi sinemanın ve sporun merkezi olan ülkelerde bile artık oyun sektörü, sinema ve spor piyasalarını bile geçen bir endüstri haline geldi. Bir zamanlar çoluk çocuk işi olarak görülen oyun sektörü, özellikle son birkaç yılda zirve noktasını gördü. Bu zirve yolculuğundaki en büyük etken ise tüm dünyayı etkisi altına alan COVID - 19 pandemisi.
COVID - 19 pandemisi öncesi de oyun sektörü hızlı bir yükseliş eğilimindeydi. Ancak oyun dünyası ile beraber spor ve sinema sektörü de yükseldiği için bu büyüme pek de göze batmıyordu. Pandemi ile birlikte spor etkinlikleri iptal edildi, sinema salonları kapatıldı, sokağa çıkma yasakları ilan edildi ve hepimiz evde çılgınlar gibi oyun oynamaya başladık. Oyun sektörünün satış ve büyüme rakamlarındaki yükselme serüvenini biraz yakından inceleyelim.
Pandemi oyun sektörüne yaradı:
Sinema, spor ve oyun sektörünün kalbi Amerika Birleşik Devletleri olduğu için bu konuda yapılan çalışmaları ve elimizdeki rakamları buradan öğreniyoruz. 2020 yılı Motion Picture Association verilerine baktığımız zaman sinema sektörünün 100 milyar dolar, spor sektörünün ise 75 milyar dolar gelir elde ettiğini görüyoruz.
2020 yılı Amerika Birleşik Devletleri oyun sektörünün toplam kazancı ise neredeyse 180 milyar doları buluyor. Oyun sektörü, yalnızca 1 yılda %20’lik bir büyüme kazanmış durumda. Bu büyüme rakamı temel eğlence sektörlerinin elli yıla yakın zamanda kazandığı büyüme rakamından bile fazla.
Aslında tüm araştırmacıları etkileyen nokta da bu; bugüne kadar bildiğimiz ve alıştığımız sektörler uzun yıllar sonunda milyarlarca dolar kazanmaya başlamışken oyun sektörü şaşılacak kadar kısa bir sürede inanılmaz satış ve büyüme rakamları elde etti. Bu rakamların elde edilmesindeki tek neden pandemi dersek ayıp ederiz ama etkisi olduğu da gözle görülür bir gerçek.
Oyun sektörü az zamanda çok ve büyük işler başardı:
Amerika Birleşik Devletleri’nde dört temel eğlence sektörü olarak görülen televizyon yayını, radyo ve müzik, cep telefonu, gazete ve dergi sektörleri her zaman olduğu gibi milyarlarca dolar gelir elde etmeye devam ediyorlar. Ancak yaklaşık elli yılda kazandıkları büyüme oranı, oyun sektörünün gelişmesi ile birlikte esamesi okunmaz rakamlarda kaldı.
Oyun sektörünün gerçek bir pazar haline gelmesinin miladı olarak görülen 2006 yılında oyun sektörü yalnızca 8 milyar dolarlık bir piyasayı işaret ediyordu. 2019 yılında bu rakam 145 milyar dolara, 2020 yılında ise 180 milyar dolara ulaştı. Diğer sektörlerin 100 milyar dolarlık gelire ulaşması ortalama 40 yıl sürerken oyun sektörü 15 yıl gibi kısa bir zamanda ortalığı tozu dumana katmış gibi görünüyor.
Oyun sektörü geniş bir ürün yelpazesine sahip:
Oyun sektörü dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak PC ve oyun konsolları geliyor ancak sektörün ürün yelpazesi bunlarla sınırlı değil. Dijital kopya oyunlar, mobil oyunlar, uygulama içi satın alımlar, çapraz platform oyunları, GamePass ve benzeri hizmetler, Steam ve benzeri dağıtım hizmetleri oyun sektörünün temelini oluşturuyor.
Oyun sektöründeki %20’lik artışa paralel olarak 2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde donanım satışları %34 artarak 4 milyar dolar, yazılım satışları %21 artarak 38 milyar dolar; klavye, mouse, kulaklık ve benzeri aksesuarların satışları %22 artarak 2 milyar dolar satış rakamına ulaştı. Oyun sektörü yalnızca kendi ürünlerinde değil, yan ürünlerinde de satış rakamlarını arttırmayı başardı.
Büyümenin tek nedeni pandemi mi?
Oyun sektörünün bu kadar büyük büyüme ve satış rakamlarına ulaşarak sinema ve spor sektörünü geride bırakmasının tek nedeni pandemidir dersek bu büyük sektöre haksızlık yapmış oluruz. Her yeni konsol modeli, her yeni oyun ve her yeni oyun güncellemesi ile birlikte oyun sektörü adım adım artan bir büyüme izlemiş ve bugüne gelmiştir.
Pandeminin etkisi ise diğer sektörlerin faaliyetlerinin kısıtlanması nedeniyle olmuştur. Önceden günde 12 saat oyun oynayan kişiler, pandemi sonrası günde 14 saat oyun oynadıklarını söylemişlerdir. Oyun oynama süresinde basit gibi görünen bu 2 saatlik artış, 1 yıl sonunda oyun sektörüne milyarlarca dolar olarak geri dönmüştür.
Spor etkinliklerinin iptal edilmesi, eğlence mekanlarının kapatılması, sinema salonlarının kapatılması, insanların günlerce evde kalması sonucu kişilerin harcadığı para miktarı da azaldı. Elde kalan bu para hepimizin bildiği gibi online alışveriş siteleri ve oyun sektörü arasında özenle paylaştırılarak ev içi eğlencelere ağırlık verildi. Yani pandemi olsa da oyun sektörü büyüyecekti ama bu rekor rakamlara ulaşamayacaktı.
Oyun sektöründeki büyüme ne zamana kadar sürecek?
Oyun sektöründeki bu hızlı büyümenin önümüzdeki yıllarda da süreceği ancak 2022 yılından sonra hız keseceği düşünülüyor. Nasıl ki pandemi öncesi oyun sektörüne para harcamak için yeni bir oyun, yeni bir konsol ya da yeni bir güncelleme gelmesini bekliyorduk; 2022 yılında bitmese de olumsuz etkilerinin ortadan kalkacağı düşünülen pandemi sonrası da aynı gelişmeler oldukça para harcamaya devam edeceğiz.
Pandeminin bitmesi ile birlikte sıkı oyunseverler dışındaki insanlar yeniden spor etkinliklerine, eğlence mekanlarına ve sinema salonlarına para harcamaya başlayacak. Bu nedenle oyun sektörünün geliri de ister istemez azalacak ve diğer sektörler karşısındaki başarısı bir nebze azalacaktır.
Oyun sektöründeki ürünlerin maliyetlerinin spor ve sinema sektörlerine çok daha düşük olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurursak kazanılan her bir doların büyüme rakamlarında çok daha etkili olacağı da bir gerçek. Yani tüm sektörlere aynı oranda para harcasak bile oyun sektörü düşük maliyetleri nedeniyle daha büyük kar elde edecek ve böylece daha etkili bir büyüme yakalayacaktır.
Önlenemez yükselişi ile bugün pek çok sektörü geride bırakacak oranda büyüme rakamlarına ulaşan oyun sektörü nasıl oldu da bu hale geldi sorusunu yanıtladık. Bazen bir sinema perdesinde gördüğümüzden çok daha etkileyici hikayeler sunmayı başaran oyun sektöründeki bu tür gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.