İşin aslında inFamous 1 ve 2'nin orjinal karakteri olan Cole Macgrath'in ölümü ile birlikte inFamous'un hikayesinin sona ermesi bekleniyordu ancak Sony ve Sucker Punch bize bir sürpriz yaparak yeni inFamous oyununu duyurmuştu. Oyun en başta Playstation 4'ün çıkış oyunu olarak piyasaya sürülmesi bekleniyordu ancak oyunun zamanında yetişmemesinden dolayı oyuna kısa bir erteleme geldi.
Hikaye
Yazımızın en başında da bahsettiğimiz üzere oyun Amerika'nın Seattle eyaletinde geçiyor ve oyun içerisinde Delsin Rowe adlı 24 yaşında ki karakteri kontrol ediyoruz. Delsin ve abisi Reggie "Akomish" adlı bir tarikatın üyesidir. Delsin sürekli olarak grafiti yapmak ile uğaran biri iken birden yaşanan bir kaza sonucu süper güçler elde eder. D.U.P mahkum taşıma araçlarından biri kaza yapmıştır ve burada mahkum olan 3 kişi kayıplara karışmıştır. Bunlardan biri olan Hank Daughtry kaza yapan aracın altında kalır ve Delsin Hank'e yardım eder ancak bu esanada Henk'in güçleri Delsin'e geçer. Böylelikle Delsin ilk güçü olan Duman güçünü ele geçirmiş olur ve böylelikle hikaye başlar.
Oyunda sürekli olarak kondüitleri ele geçirmek isteyen D.U.P adlı bir grup ile çatışmak zorunda kalıyoruz. D.U.P Seattle'ın tamamını ele geçirmiş durumda ve bizim amacımız Seattle'ın kontrolünü D.U.P güçlerinin elinden almak olacak. Bu esnada Delsin duman güçü dışında yeni güçler elde ederek daha da güçlenecek. Üstelik oyunun en güzel yanlarından biri de hikayenin gidişatına kendiniz karar veriyor oluşunuz. inFamous 2'de yer alan Good ve Evil karma sistemi inFamous: Second Son'da da yer alıyor üstelik çok daha gelişmiş bir şekilde. Oyunda neredeyse her görevde bir karar vermeniz gerekiyor ve bu karar doğrultusunda oyunun ilerleyişi değişiyor. Bu özellik inFamous Second Son'ın klasik bir Hack N' Slash olmasına engel oluyor diyebiliriz.
Oynanış
Genel açıdan baktığımızda inFamous: Second Son'ın oynanışı ve savaş dinamikleri açısından eski oyunlar ile neredeyse aynı. Ancak arada ki en önemli fark Delsin'in elektirik güçü yerine duman gücünü kontrol ediyor olması. İşin aslında Delsin konduitlerin yeteneklerini ele geçirebilen bir karakter ve ilerleyen zamanlarda Delsin yeni güçler elde ediyor(bknz: Neon). İşte inFamous: Second Son'ın en önemli özelliklerinden biri de burada ortaya çıkıyor dinamikler açısından eski oyuna oldukça benziyor olsa da ilerleyen zamanlarda kazanacağınız güçleri efektleri ve etikleri gerçekten sizi büyüleyecek. Hack N' Slash oyunlarının en önemli özelliklerinden biri de hiç şüphesiz ki budur ve inFamous: Second Son'da bu gerçekten çok iyi bir şekilde işlenmiş.
Oyunda rakipleriniz ile savaşırken inanılmaz eğleneceksiniz öyle ki oyunda ki yan görevleri yaparken bile gerçekten eğleneceğinizden eminim. Öyle ki Delsin'ın yeteneklerini kullanırken oluşan efektler ve bu yeteneklerin çevreye verdiği hasar o kadar başarılı olmuş ki savaştıkça savaşasınız gelecek diyebilirim. Yine daha önce ki inFamous oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da karakterinizin yeteneklerini geliştiriyorsunuz. Bunun için de bazı eşyaları toplamanız gerekiyor. Topladığınız bu eşyalar sayesinde geliştirme puanı elde ediyorsunuz ve bu puanlar ile yeteneklerinizi geliştiriyorsunuz.
Oyunun bir diğer güzel yanı da burada ortaya çıkıyor. Daha öncesinden de bahsettiğim üzere oyunda Good ve Evil karma sistemi yer alıyor. Oyun içerisinde verdiğiniz kararla doğrultusunda Evil veya Good karma elde ediyorsunuz ve karakterinizi iyi veya kötü bir hale getiryorsunuz. İyi veya Kötü olmak oyunun hikayesini etkilediği gibi karakterinizin güçlerini de etkiliyor. Sahip olduğunuz karmaya göre bazı yetenekleri kullanabiliyorsunuz. İşin aslında bu sistem yine inFamous 2'de yer alan bir sistemde ve bu sistem için ben oyunu iki defa bitirmiştim. Muhtemelen aynısını inFamous: Second Son içinde yapacağım. Oynanış konusuna son olarak DualShock 4'ü de eklemek istiyorum. inFamous: Second Son belki de Dualshock 4'ün en etkili kullanıldığı oyun olmuş diyebilirim. Oyunda telefonunuz çaldığında bu ses Dualshock 4 üzerinden geliyor ve oyun içerisinde Dualshock 4'ün dokunmatik ekranını epeyce efektif bir şekilde kullanıyorsunuz.
Seslendirme ve Altyazı
inFamous: Second Son'ın seslendirmelerinin gerçekten çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Her ne kadar ben Delsin'in sesini pek beğenmemiş olsam da oyunda ki espiriler ve hikayeyi etkileyen detaylar bire bir aktarılmış. Aynı zamanda argoya da yer verilmiş ve argo dozajı da oldukça başarılı olmuş diyebilirim. Her ne kadar önemli bir şey olmasa da ben şunu da eklemek istiyorum. Oyunun altyazıları ve seslendirmeleri bazı noktalarda birbirinden farklı olmuş ben hem altyazıyı açıp hemde Türkçe seslendirme ile oynadığım(neden böyle bir şey yaptım bilmiyorum) ama bu biraz dikkatimi çekmişti. Ben özellikle inFamous 2'nin seslendirmelerine hayran kalmıştım ve inFamous 2'nin seslendirmesine 10 üzerinden puan vereceksem 9,5 puan veriridim inFamous Second Son'a ise 10 üzerinden 8,5-9 puan verebilirim. Kısacası inFamous: Second Son'ın seslendirmeleri inFamous 2'nin seslendirmelerinden çok az daha geri kalmış. Ancak belki de inFamous 2'nin seslendirmelerini çok beğendiğim ve Delsin'in çok sevmediğim için böyle düşünüyor olabilirim.
Grafikler
Henüz yeni piyasaya çıkan yeni nesil oyun konsollarının tam gücünü halen görmüş değiliz. Ancak bana göre inFamous: Second Son şu ana kadar çıkmış olan en başarılı yeni nesil oyun olmuş. Özellikle grafikleri açısından oyun mükemmel olmuş. Kullandığınız yeteneklerin çevreye verdiği etki fevkalde olmuş. Aynı zamanda gece-gündüz geçişleri arasında yer alan ışık oyunları da bir o kadar başarılı olmuş. Grafikler ve oynanış açısından oyun size bir süper kahraman olduğunuzu sonuna kadar hissettiriyor. Sıklıkla bahsettiğim yeteneklerin kullanımı ve efektleri öylesine güzel bir görsel şölen oluşturuyor ki işte bu görsel şölen kendinizi bir süper kahraman gibi hissetmenizi sağlıyor.
Playstation açısından baktığımızda inFamous'tan önce en başarılı grafiklere sahip oyunun Killzone: Shadow Fall olduğunu rahatlıkla söyleyebilirdim. Ancak inFamous kesinlikle Killzone: Shadow Fall'ı tahtından etmiş durumda. Yeni nesil oyun konsollarının en büyük sorunu hiç şüphesiz ki ilk zamanlarında yaşanan oyun sayısı sıkıntısı. Genel olarak baktığımızda Xbox One'a özel olarak çıkan Ryse: Son of Rome ve Dead Rising 3'ün Playstation 4'e çıkan Killzone: Shadow Fall ve Knack'ten bir adım önde olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Knack'ın kötü bir oyun olduğunu rahatlıkla söyleyebirim. Ancak inFamous: Second Son'ın çıkışı ile birlikte Playstation 4 Exclusive oyun olarak Xbox One'ın önüne geçmiş durumda.
Son Söz
inFamous: Second Son'ı oynamak için diğer inFamous oyunlarını oynamak zorunda değilsiniz daha öncesinden de bahsettiğim gibi oyunun hikayesi inFamous 1 ve inFamous 2'den tamamen bağımsız durumda. Bu açıdan baktığımızda inFamous: Second Son hem inFamous serisini seven benim gibi oyuncuların ilgisini çektiği gibi hemde daha öncsesinden inFamous oynamayan kişilerin dahi ilgisini çekiyor. Sucker Punch firması hikayeyi sil baştan yeni bir yere bağlayarak mantıklı bir hamle yapmış. Oyunun hikayesi de gayet başarılı olmuş her ne kadar inFamous 1 ve 2'den birazcık geride kalmış gibi görünse bile yinede başarılı bir hikayesi var. Oyununda eleştirebileceğim iki nokta var bunlardan ilki genel açıdan oyunun işleyişini değişmemesi ve ikinicisi ise hikayenin tahmin edilebilir olması.