Son birkaç yıl, gezegenimiz için oldukça zorlu geçti. 2019 yılında patlak veren COVID-19 salgını, insanlığı adeta yeniden dizayn etti. Elbette bu süreçte can kayıpları da oldu. Resmi verilere göre 6,4 milyon kişi, COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Şimdilerdeyse bu salgını pek önemsemiyoruz. Hatta bazılarımız, bittiğini düşünüyor. Ancak böyle bir yaklaşım pek de doğru değil. Şimdi sizlere, COVID-19'un gezegenimize bıraktığı bir etkiden bahsedeceğiz.
Kanada'da hizmet veren Dalhousie Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, Nisan 2020'den Aralık 2021'e kadar olan süreçteki sosyal medya paylaşımlarını taradılar. Taramanın amacı, pandemideki insan hatasının doğaya nasıl zarar verdiğini gözler önüne sermekti. Öyle de oldu. Uzmanlar, insanoğlunun kendi halinde yaşayan hayvanlara nasıl zarar verdiğini bir kez daha gösterdiler...
Sağa sola attığımız maskeler, onlarca canlının hayatına mal oldu!
Uzmanların tahminlerine göre, pandemi döneminde aylık 129 milyar yüz maskesi ve 65 milyar eldiven kullanıldı. Ve insanoğlu, her zaman yaptığı gibi, pandemi döneminde kullandığı kişisel koruma ekipmanlarını sağa sola attı. Ve bu durum, en çok da kuşları etkiledi. Zira kuşlar, bir şekilde bu atıklara dolandılar ve bazıları, hayatlarını kaybetti. Ancak atıklar, yalnızca kuşları etkilememişti. Yapılan incelemelerde, tilkilerden sincaplara kadar neredeyse tüm hayvanların, bir şekilde maske veya eldivene takıldıklarını tespit ettiler. Araştırmacılar, tespit edilen ölüm sayısının 114 olduğunu ancak gerçek rakamların, bundan katbekat fazla olduğunu söylüyorlar. COVID-19 pandemisinin en çok etkilediği memeliler; sırasıyla gri sincap, Batı Avrupa kirpisi ve kızıl tilkiydi.
Doğal yaşam, on yıllar boyunca tehdit altında!
Dalhousie Üniversitesi araştırmacılarına göre tek kullanımlık maske ve eldivenler, on yıllar boyunca kara ve deniz yaşamını tehdit edecek. Bu da hayvan ölümlerinin devam edeceği anlamına geliyor. Uzmanlara göre görüntülerden ders alınmalı ve atık yönetimi için yeni yollar aranmalı.