Bilim İnsanları, Parkinson Hastalığının Nerede Başladığını Keşfetti

21
6
5
1
0
Yapılan yeni bir araştırmada, Parkinson'a sebep olan şeyin ilk olarak bağırsaklarda başladığı bulundu.

Bilim insanları, 2017’de gerçekleştirilen “truncal vagotomy” isimli prosedürü geçirmiş düşük seviyede hastalığı bulunan hastalarla, Parkinson’un beyne sıçramadan önce bağırsakta başladığını buldu.

Beş yıl boyunca süren çalışmada araştırmacılar, hastalardaki “vagus” siniri adı verilen, sindirim sistemiyle beyni birbirine bağlayan bölgeyi aldılar. Bu bağlantı kısmı alınan hastalar, alınmayanlara göre yüzde 40 daha az Parkinson hastalığı geliştirdi.

Karolinska Enstitüsü’nden Bojing Liu’nun önderliğini yaptığı takıma göre, bunlar oldukça belirgin farklar ve beyindeki hastalıkların karın bölgesiyle bağlantılı olduğunu söyleyen önceki araştırmaları da destekliyor.

Sonuçlar, Parkinson hastalığının bağırsaktan başladığının bir ön kanıtı” diyen Liu “Bu hipotezi destekleyen diğer kanıt ise Parkinson hastalığı olanların sıklıkla mide-bağırsak sorunlarının olması, bu da Parkinson’dan onlarca yıl önce başlayabiliyor” dedi.

Peki nasıl oluyor? Bilim insanlarının ortaya attığı bir hipoteze göre, bağırsaktaki proteinler yanlış bir yola sapıyor ve bu genetik “hata” bir şekilde beyne kadar ulaşıyor ve bu hata hücreden hücreye yayılıyor.

İsveçli ekip buldukları bu bulgularda da yalnız değiller. 2016’da fareler üzerinde yapılan bir araştırma ve 2017’de ABD’de yapılan bir araştırma da benzer bulguları elde etmişti. Tüm bu bulgular da oldukça önemli çünkü hastalığın tam olarak nerede başladığı bulunursa engellenmesi de o kadar muhtemel olur.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/there-s-mounting-evidence-that-parkinson-s-starts-in-the-gut-not-the-brain
21
6
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
21
6
5
1
0
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
6 yıl önce
Yerli ve milli alzheimer ilacı çıkmadı mı daha, aaaaa çok geç kaldık.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 yıl önce
Bunu bana sorsalardı bilirdim cevap tabiki vücut iki saat okumayın
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 yıl önce
Azıcık bilgisi olan herkes insan sağlığının bağırsaklarda başladığıni iyi bilir!!! Vucuttaki bütün hastalıkların bağırsak sistemi ile direk bağlantısı vardır
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 yıl önce
Bir diğeride ağız. Oradan hersey bulasıyor.
6 yıl önce
Hocam tıp bilgisi olmayan insanlar şu tür saçma sapan haberler yapmasın parkinson hastalığı beynin substansia nigradaki hücrelerin dejenerasyonu nedeniyle oluşur ve bunun metabolik nedenlerden tutunda toksik zehirlenmeye kadar birçok nedeni vardır. haber yapmadan önce bir uzmana sorun !!!!
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 yıl önce
Haberlerimizi yapmadan önce kaynaklarımızı kontrol edip sonrasında bunları haberleştirmek birincil amaçlarımızdandır. Son çalışmalarla bağırsakta bulunan bakterilerle Parkinson hastalığı arasında bir bağlantı bulunmuştur. İncelemek isterseniz araştırmanın linkini sizin için aşağıya bırakacağız.
Kaynak: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(16)31590-2
-1
caribbeanblue
6 yıl önce
Karın ikinci beyindir diye boşuna dememişler.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .