Bu videomuzda sizlerle, bize yüzlerce mail atarak sorduğunuz "Elektronik sigara normal sigaradan daha mı zararlı?" meselesini inceleyeceğiz.
Elektronik Sigara ile Sigara Bırakma
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de Londra Üniversitesi’nden Lion Shahab ile bir ekip dişe dokunur bir çalışmaya imza attı. İngiltere’deki uzmanlar amaçlarını “Normal sigaradan elektronik sigara geçmeye düşünenlerin kafasındaki çelişkileri temizlemek” olarak açıkladılar. Projenin bütçesi ise İngiltere Kanserle Mücadele Vakfı tarafından karşılandı. Yani adamların amacı özünde “Elektronik sigara tedavisiyle sigarayı bırakmayı sağlamak”
Bu araştırma sırasında: Birincisi 6 aydan uzun süredir normal sigara içenler, ikincisi dışarıdan nikotin takviyesi alanlar, uzun dönem elektronik sigara kullananlar, hem nikotin takviyesi alıp hem de elektronik sigara kullananlar, nikotin takviyesi ile birlikte sigara içenler gibi farklı insan gruplar teste tabi tutuldu. Toplamda 181 kişi incelendi.
Ayrıca farklı bir deney grubu da hem elektronik sigara, hem sigara hem de nikotin takviyesine devam etti.
Elektronik Sigara Zararlı Mı?
Toplamda 6 ay süren testler sonucunda ilk veri elektronik sigaranın normal sigaraya oranla %95 daha az zarar verdiği yönünde. Tabi bunun içerisinde nikotin takviyesi de dahil. Üniversitenin iddiasına göre normal sigara içen insanların tükürük testlerinde tüm diğer gruplara nazaran daha fazla kanserojen katkı maddesi tespit edildi. Aynı üniversite iddialarının arasına: sigarayı bırakmak isteyip bırakamayanların daha güvende olmak için normal sigara yerine elektronik sigaraya veya dışarıdan nikotin takviyesine geçmesini ekledi.
Araştırmanın başında bulunan Lion Shahab şunu söyledi: "Elektronik sigaralarla vücuda giren zehirli kimyasalların, temsili deneyler kullanan daha önceki araştırmalarda söylenenden kayda değer miktarda daha az olduğunu gösterdik. Bu da, elektronik sigaraların güvenliği konusundaki şüphelerin yanlış olduğunu gösteriyor"
Yine bu araştırmanın sonuçlarına göre de elektronik sigaraların vücuda saldığı nikotin oranı normal sigaralarda aynı oranda çıktı. Yani aslında bir yoksunluk krizi söz konusu değil.
Elektronik Sigara Zararları
Uzun lafın kısası sonuç olarak elektronik sigara içenlerde normal sigara içenlere nazaran akciğer kanseriyle direkt olarak ilişkili olan NNAL adlı zehirli kimyasal %97 oranında daha az görüldü. Ancak hem elektronik sigara içip hem de normal sigara içenlerde fark öyle aşırı uçurum değildi.
Mesela elektronik sigaranın geçmişi henüz taze. Bu nedenle uzun vadede mesela 100 yıl sonra gelecek nesillere ne yapabileceği bizce hala belirsiz. Bilim dünyası bugünün bulgularıyla “Hayır zararlı değil!” derken yarın başka bir örnekle karşılaşıp araştırmasını güncelleyip “Hop bir dakika, ama bu da var!” diyebilir. Einstein’a kadar dünyanın Newton fizik yasalarıyla açıklanmaya çalışılması gibi düşünün. Bir Einstein doğdu ve bilinen her şey boşa çıktı. Tüm düzen değişti. E-sigara içinde aynı şey olabilir.
Sonuç olarak sevgili arkadaşlar bizce bunların hiçbirisini kullanmayın. Çünkü hayatımız bize verilmiş en güzel hediyedir. Onu korumalı, saklamalı ve muhafaza etmeliyiz. Webtekno ekibi olarak her türlü bağımlılığa karşıyız. En güzeli sağlam bir irade gösterip sigarayı tak diye bırakmanız yönündedir.