Günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce bugünün Peru’sunda yaşayan Paracas kültürü, doğada gördükleri canlıları devasa simetrik figürlere dönüştürerek yeryüzüne çizdi. Bölgedeki yüksek irtifalı alanların bolluğu nedeniyle bu çizimlerin bazılarının hala keşfedilmediğinden şüpheleniliyordu. Perulu yetkikiler haklı çıktılar ve drone taramaları sonucunda yeni çizimler keşfettiler.
Çizimlerin 70 metre kadar uzunlukta yapıldığı söyleniyor. En çarpıcı örnek, balina figürünün Nazca mitolojisinde önemli bir yere sahip olduğunu kanıtlayan bu fügür:
Zira katil balina olduğu anlaşılan çizimlerde, balina ve bir dans eden kadın motifi var. UNESCO’ya göre bu çizimler, şu ana kadar keşfedilmiş en garip insan yapıları arasında bulunuyorlar. Palpa şehrine yakın bölgelerde kedilerin, yılanların, kuşların ve çeşitli kültürel figürlerin yer aldığı çizimler de var.
Peru hükümeti kontrolünde yürütülen drone tarama çalışmaları, toplamda 25 farklı motifin keşfedilmesini sağladı. Popüler inanışın aksine bu çizimler, kendilerini çevreleyen yüksek bölgelerden rahatlıkla görülebiliyorlar. Bu nedenle uzmanlara göre yapıların amacı sosyal ya da dini kaygılar değil, yabancı ziyaretçiler için oluşturuldular.
Daha önceki araştırmalar, MÖ 500 ila MS 500 yılları arasındaki 1000 yıllık dönemde yaşamış kültürlerin, çizimlere çok önem verdiklerini gösterdi. Tasarımların her biri toprak yüzeyi derin şekilde kazarak oluşturuluyor. Bu çizimlerinin en eskiye dayanan örnekleri hemen aşağıda göreceğiniz resimde olduğu gibi yok olmak üzere:
Uzmanlar 1000 ila 1200 yıllık kültürel süreç boyunca bu çizimlerden bol miktarda yapıldığını söylüyorlar. Bölgedeki aşırı kuraklık ve rüzgar azlığı nedeniyle oldukça iyi korunarak günümüze kadar ulaştıkları anlaşılıyor. Nazca ve Paracas kültürlerinin, arkalarında herhangi bir yazıt bırakmamaları ise olayın gizemini arttırıyor. Zira uzmanlar, dönem insanlarının bu resimleri hangi tekniklerle uyguladıklarını henüz keşfedemediler.