Uluslararası Para Fonu IMF, 2017 yılında petrol ve yan ürünlerine ne kadar para harcandığını açıkladı. Raporda sadece yakıt olarak kullanılan benzin değil bütün benzin ürünlerinin de kullanımı göz önüne alındı.
191 ülkenin toplam harcaması, 2017 yılı sonunda 5,2 trilyon doları bulmuş durumda. Yani gezegenimizin geleceğini tehlikeye atmak için ucuza kaçmayıp 5,2 trilyon doları havaya saçtık. Saçtığımızda da hava kirlenmeye ve iklim değişikliği hızlanmaya devam etti.
5,2 trilyon dolar, dünyanın toplam yıllık hasılasının %6,5’u demek. Ya da saniyede 165 bin dolar olarak da düşünebilirsiniz. Bu parayı kendi geleceğimize zarar vermeye harcıyoruz.
IMF’nin raporuna göre gaz ve ısınma için kullanılan fosil yakıtların toplam bedeli 300 milyar dolar oldu. Bu rakamın da gösterdiği üzere esas sorun, yan ürünlerde ve yan ürünlerin kullanımında çıktı. IMF hesaplamalarında karbonun sosyal bedeli isimli bir ölçüm aracı kullanıyor. Bu mantıkla yıllık hesaplamalarda bir ton karbonun bedeli 40 dolar olarak kabul ediliyor ve yıllık %3 artış uygulanıyor. Karbon vergisi olarak 40 doların çok az olduğunu söyleyen araştırmalar olsa da IMF hesaplamasında bu rakamı ölçüt aldı ve sonuç 5,2 trilyon dolar çıktı.
2015 verilerini kullanan rapor ayrıca petrol ve petrol ürünlerine en çok para harcayan ülkeleri de ortaya çıkardı. Listenin en başında Çin yer alıyor ve ülkenin harcaması yaklaşık 1,4 trilyon dolar. ABD ise 649 milyar harcamış durumda.
IMF, petrol fiyatlarının doğru şekilde belirlenmiş olması durumunda karbon salınımının %28 daha az olacağını ve hava kirliliği nedeniyle ölen insan sayısının %46 daha az olacağını söylüyor. Yılda 4,2 milyon kişinin hayatını kaybetmesinden hava kirliliği sorumlu.
Ayrıca doğru fiyatlandırma, vergi gelirlerini %3,8, küresel çapta GSYH’yi de %1,7 artırabilir.
Devletler ve şirketler petrol fiyatlarını düzenlemekten çekiniyor. Petrolün yerine bir alternatif bulunmadıkça gezegenin önünde daha pek çok sorun olacak.