Koronavirüse karşı aşı geliştirme çabası dünya genelinde sürmeye devam ederken iki aşı adayı sona yaklaşmayı başardı. Bu aşılardan birisi ülkemizin de siparişini verdiği Çin'in CoronaVac aşısı olurken diğeri Alman ve Amerikan ortaklığıyla geliştirilen aşıydı. Alman ve Amerikan ortaklığıyla geliştirilen aşı birkaç gün önce Birleşik Krallık'taki insanlara uygulanmaya başladı.
ABD merkezli Pfizer ve Almanya merkezli BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısı ilk onayı Birleşik Krallık'tan almıştı. Birleşik Krallık, aşıyı ilk kez 90 yaşındaki bir kadına uygulamıştı. Birleşik Krallık'ın ardından aşıya onay veren bir diğer ülkeyse ABD oldu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), geliştirilen aşının güvenilirliğini geçtiğimiz günlerde teyit etmişti. Bu açıklamanın ardından onay açıklaması da geldi.
Aşı, geçtiğimiz günlerde ilk onayı almıştı:
FDA Komitesi, bundan birkaç gün önce yayınladığı çalışmada Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen COVID-19 aşısının güvenilirliğini ve etkinliğini doğrulamıştı. Çalışmada aşının %95 oranında etkili olduğu ve ilk dozdan yaklaşık 10 gün sonra COVID-19'a karşı güçlü koruma sağladığı belirtilmişti. Bununla birlikte aşının 21 gün arayla 30 mikrogramlık 2 doz şeklinde uygulanması önerilmişti.
FDA'nın bu açıklaması aşının kesin bir şekilde onay aldığı anlamına gelmiyordu. Fakat aşının kullanımının önünde engel olmadığında dair yapılacak açıklamanın bu hafta içinde Komite'nin toplanmasıyla yapılması bekleniyordu. Açıklamanın ardından Pfizer ve BioNTech aşısı, kısa bir süre içinde ABD'deki vatandaşlara en kısa sürede ulaştırılacaktı.
Beklenen açıklama geldi: ABD, Pfizer-BioNTech aşısını onayladı:
Geçtiğimiz günlerde FDA tarafından yakılan ilk yeşil ışık karşılıksız kalmadı. FDA, Pfizer-BioNTech aşısının kullanımını onayladı. Kurum, COVID-19 aşısını ABD geneline bir an önce yaymak için aşıya Acil Kullanım İzni verilmesini de uygun gördü. Amerika Birleşik Devletleri, 50 milyon vatandaşa yetecek 100 milyon aşının da siparişini verdi.