Pizza İtalyanların Yemeği Olmasına Rağmen Dünyanın Dört Bir Yanında Bu Kadar Popüler Olmayı Nasıl Başardı?

3
2
0
0
0
Her ülkeye has meşhur yiyecekler olmasına pizzanın neden tüm dünyada oldukça popüler ve bu kadar lezzetli olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu yiyeceği tüketmeyen neredeyse yok!

Pizza, her ne kadar İtalyanların meşhur yemeği olarak bilinse de çeşitli şekilleri ve lezzet ilaveleri ile hemen hemen herkesin tükettiği yiyecekler arasında.

Gelin pizzayı bu kadar meşhur yapan sebeplere bakalım.

Pizza, dünyanın dört bir yanında tüketilen en popüler yiyecekler arasındadır.

pizza

Örneğin Amerikalıların %40’ı haftada en az 1 kez pizza tüketir. Yani burada her saniye, 350 dilim pizza yenir. 

Bu yiyeceğin bu kadar popüler olmasının sebebi ise insanların çok sayıda malzemeden yapılan yiyeceklere karşı istemsiz bir çekiminin oluşudur. 

Ayrıca pizza malzemelerinden domates, peynir, sosis ve pepperoni glumat ismi verilen bir bileşikle doludur. Bu bileşik dilimize değdiğinde, beynimiz heyecanlanmaya başlar ve bu yiyeceği daha fazla tüketmek ister. 

Öte yandan malzemelerin kombinasyonu da pizzayı oldukça çekici kılar.

pizza

Örneğin domates sosu ve peynirin birleşimi oldukça lezzetlidir. Elbette bu yiyecekler tek başına da güzel tatlara sahiptir ancak mutfak bilimcilere göre bunlar birlikte tüketildiğinde, farklı lezzet bileşenleri içerir.

Yine pizzanın pişme şekli de onu harikulade yapan özellikleri arasındadır. Genel itibarıyla yiyeceklerin pişirildiğinde kahverengiye dönmesi ve çıtır çıtır olması kimyasal reaksiyonlar sonucu gerçekleşir.

Bu reaksiyonlar karamelizasyon olarak ifade edilir ve gıdadaki şekerler kahverengiye döndüğünde bu işlem gerçekleşir. Yani pizzadaki soğan ve domates gibi malzemeler, pişirme sırasında karamelize olur bu yiyeceğin lezzetine lezzet katar. 

Özetle bir dilim pizzayı elinize alıp yemeğe başladığınızda, tüm bu sebeplerden dolayı tat tomurcuklarınız harekete geçer ve beyniniz heyecanlanmaya başlar. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

3
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
0
0
0