Doğamız ve canlılar için olduğu kadar biz insanlar için de oldukça zararlı olan plastik atıklar, bir süreden sonra hepimiz için risk teşkil eder hale geliyor. Bu sebeple konuyu derinlemesine inceleyen ve ek bir çözüm arayışına giren bilim insanları, yeni ve çevre dostu bir madde ürettiler.
Gürcistan Teknoloji Enstitüsü’nde yengeç kabukları ve odun hamurundan üretilen madde; tek kullanımlık gıda ambalajlarının yerini alacak. Geri dönüşümü olmayan ve doğada bir çöp olarak kalan zararlı plastik maddelerin yerine kullanılması düşünen yeni ürün, oldukça çevre dostu olacak ve doğada zamanla kaybolacak.
Chemistry dergisinde yayınlanan madde, kitin ve selülozdan üretilmiş yapısı ile bir hayli esnek ve işe yarar bulundu. Bu sebeple pek çok alanda rahatlıkla kullanılabileceği düşünülen plastik benzeri ürün, oksijen geçirgenliğini de %67’ye kadar engelleyecek. Bu durum ise gıdaların daha uzun ömürlü olmasını ve bekledikleri süre içerisinde sağlığa zararlı madde üretmemesini sağlayacak.
Şu an için hala geliştirilmeye devam eden ürün, süre gelen zaman içerisinde çok daha yararlı hale getirilecektir. Öte yandan bu ve benzeri maddelerin çoğalmasının, doğada yaşayan canlıların ve yaşadığımız çevrenin çok daha sağlıklı olmasına zemin hazırlayacağını söyleyebiliriz.