Oyun dünyasına yenilikler getirerek karşımıza çıkan PlayStatioın 4 Pro, dün tüm dünya ile aynı anda 1699TL’ye satışa çıktı. Peki taa 1994 yılından bu yana PlayStation dünyasında neler değişti, ne gibi yeniliklere sahne oldu, şöyle kısaca bir bakış atalım;
PlayStation 1 (1994)
Bildiğiniz gibi Sony ve Nintendo aslında oyun dünyasında iki önemli rakip firma olarak dikkat çekiyor. Ancak Sony’ye gelmiş geçmiş en büyük kıyağı yapan firmanın da Nintendo’nun ta kendisi olduğunu söylesek? Evet, yıl 1993’ü gösterdiğinde Nintendo, SNES-CD ya da Play Station adını alacak yeni oyun konsol çalışması için Sony’ye büyük miktarda CD-ROM siparişi verir ve sonradan projenin iptal olması sebebiyle zorunlu olarak bu siparişi geri çeker.
Hal böyle olunca Sony, Nintendo için ürettiği o birçok CD-ROM’u çöpe atmak yerine “Ben bunla bir şey yaparım ki!” diyerek PlayStation 1, PlayStation One ya da PlayStation olarak adlandırılan oyun konsolunu 3 Aralık 1994’te piyasaya sürer. 299 Dolar fiyata sahip olan PS1, Battle Arena Toshinden, Warhawk, Air Combat, Philosoma, Ridge Racer ve Rayman oyunlarıyla popülerleşir.
32-bit RISC MIPS R3000A CPU, GTE grafik motoru, 2MB belleği ve maksimum 480p video kalitesiyle zamanının ötesinde olan PS, sonraları Need for Speed III: Hot Pursuit, Spider-Man, Tomb Raider, Final Fantasy, Tekken 3, Worms, Gran Turismo, Silent Hill, Resident Evil, Metal Gear Solid ve Castlevania gibi yapımları içererek efsaneleşmişti.
PlayStation 2 (2000)
Bir milenyum mucizesi gibi çıkagelen PlayStation 2, devrimsel bir oyun konsolu olarak kabul edilmekteydi. Hatta donanımsal olarak Xbox gerisinde kaldığı bariz olan PS2, oynanabilirlik ve oyun çeşitliliğinde Xbox’a cevap vererek toplamda 150 Milyon’dan fazla sattı.
295 MHz 128-bit Emotion Engine işlemci, 8MB video belleği ve 32MB bellek, DVD desteği, 8MB hafıza kartı, sd kart desteği gibi detaylara sahip olan PS2, PSOne oyunlarını da çalıştırabilme özelliğine sahipti.
Oyun bazında God of War, Ratchet & Clank, Jak and Daxter, Devil May Cry, Kingdom Hearts ve Grand Theft Auto: San Andreas ile efsaneleşen konsol, GoW ile PlayStation dünyasının en sağlam yapımını ortaya sermişti.
PlayStation 3 (2006)
Tam manasıyla çığır açan PlayStation 3, 2006’da ortaya çıktığında kendi içinde kapasite ve özellikler olarak gelişmeye devam etti. PlayStation Network’ü de bu ekosisteme katıldığı dönem olan PS3, 24 saat içinde 82 bin adet satmıştı. Ayrıca PlayStation Store’un da bu modelle geldiğini hatırlatalım.
Blue Ray diskleri kullanan bu modelde 3.2 GHz PowerPC tabanlı PPE ve SPE çipi, Nvidia RSX RS grafik birimi, Full HD desteği, 256MB normal, 256GB da video belleği buluyordu.
Oyun noktasında The Elder Scrolls IV: Oblivion, F.E.A.R. Sonic the Hedgehog, Killzone 2, Infamous, Gran Turismo 5 Prologue, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Grand Theft Auto IV, Call of Duty 4: Modern Warfare, Assassin's Creed, Devil May Cry 4, Resident Evil 5, Resistance: Fall of Man, MotorStorm, Uncharted: Drakes Fortune, Rainbow Six: Vegas, Call Of Duty 3, Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction, Army of Two, Battlefield: Bad Company ve Midnight Club: Los Angeles gibi oyunlara ev sahipliği yapan konsol, halen oynanmaya devam ediyor.
PlayStation 4 (2013)
Yıl 2013’e geldiğimizde yeni nesil oyun konsolları dönemi gelmiş, Xbox One’ın karşısına PS4 dikilmişti. Ciddi manada geliştirmeler ve özellikler içeren PS4, oyun noktasında da büyük çalışmalar ile göründü.
Özellik bakımından AMD Jaguar işlemci, AMD Radeon grafik birimi, 8GB bellek gibi detaylarıyla gelen konsol, PS3’e göre ciddi yenilikler içerirken bir de Remastered dediğimiz eski efsane PlayStation yapımlarının yeni nesil konsolda yeni nesil grafikler ile karşımıza çıktığı dönem oldu.
Oyun konusunda saymamıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta hala efsane yapımlar gelmeye devam etmekte. Ama sonuç olarak sağlam bir iş ortaya çıktığını net bir biçimde görmekteyiz.
PlayStation 4 Pro (2016)
Ve tarihler 10 Kasım 2016’yı gösterdiğinde oyunculuk dünyasına bir yenilik daha eklendi. Teknik olarak PlayStation 4 ailesine mensup olan PS4 Pro, yapılan tanıtımdaki o efsanevi “4K” sözü ile yer yerinden oynattı. PS5’te gelir dediğimiz 4K desteğini PS4’ü biraz daha güçlendirerek karşımıza çıkartan Sony, Polaris mimarisine sahip AMD Jaguar işlemci, 2 kat daha iyi AMD Radeon grafik birimi, yeni nesil 4K destekli bağlantı teknolojileri ile geliyor.
Temel olarak PS4’ün yenilenmişi olan PS4 Pro, üst seviye oyun deneyimi arayanlara hitap edecek ve özellikle PlayStation VR adındaki sanal gerçeklik platformunda farkını hissettirecek gibi.
Hemen yukarıda görebileceğiniz 39 oyun (Battlefield 1 de dahil) ile daha iyi grafik performansı sunmayı vaad eden PS4 Pro, fiyatıyla da ülkemize iyi bir giriş yaptı. Fiyat olarak 1699TL şeklinde belirlenen PS4 Pro, yeni PlayStation 4 alacaklar için çok daha mantıklı ve satın alınması gereken model olarak dikkat çekiyor. Yani, yeni bir konsol alacak olan normal PS4 almak yerine direkt olarak PS4 Pro’yu alması çok daha mantıklı olacaktır. Hem daha iyi fps hem de daha iyi görüntü ile oyun deneyimi yaşamak elbette daha mantıklı bir hareket. Sony PlayStation 4 Pro özellikleri ve fiyatı hakkında bilgi almak ve ürünü satın almak için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. PS4 Pro dışındaki konsol dünyasına göz atmak içinse tüm oyun konsolları sayfasını inceleyebilirsiniz…