Dijital dünyada oluşturduğunuz her bir dosyanın saklanması için gerekli bazı koşullar vardır. Bu koşullar, farklı dosya formatları tarafından sağlanır. Ancak her biri birbirinden farklı biçimler sundukları için değişiklik gösterirler. Görsellerinizi saklamak için kullanabileceğiniz dosya formatlarından bir tanesi de PNG formatıdır. PNG, en az JPEG ve JPG kadar yaygın kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı avantaj da sunar.
Görselleri kayıpsız saklaması, şeffaflığı desteklemesi gibi pek çok farklı avantajı nedeniyle özellikle web tasarımcılar tarafından en çok kullanılan biçim, PNG dosya formatıdır. PNG dosyalar kolayca açılabileceği gibi çevrimiçi hizmetler ya da farklı programlar üzerinden de kolayca oluşturulabilir. Gelin PNG nedir, ne işe yarar, nasıl açılır, nasıl yapılır gibi merak edilen soruları adım adım tüm detaylarıyla görelim.
PNG nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır?
Öncelikle, PNG nedir?
Portable Network Graphics, kısaca PNG, Türkçesi ile Taşınabilir Ağ Grafiği; görüntü saklama amacıyla kullanılan bir görsel dosya formatıdır. JPG ve JPEG dosya formatlarından sonra en çok kullanılan görüntü saklama biçimi olan PNG, diğer görsel dosya formatlarından farklı olarak pek çok avantaj da sunar. Bu nedenle özellikle web tasarımcılar tarafından yoğun olarak kullanılan bir formattır.
PNG ne işe yarar, avantajları nelerdir?
PNG görüntü saklar, bu kadar basit aslında. Ancak tüm görsel dosya formatları bunu yapar. Peki PNG ne işe yarar? PNG dosya formatını kullanmanın en büyük avantajı, görüntülerin kayıpsız bir şekilde saklanabiliyor olmasıdır. JPG ve benzeri dosya biçimleri görüntüleri sıkıştırırken büyük oranda kayıp yaratır. Ancak PNG, bu sıkıştırmayı kayıpsız bir şekilde yapar. Bu nedenle çoğu zaman PNG dosya boyutu çok daha yüksektir.
PNG kullanmanın diğer bir avantajı ise şeffaflığı destekliyor olmasıdır. Kullandığımız her görselin belirli bir renkten oluşan bir arka planda olmasını istemeyiz. Bazen yalnızca bir nesne görseline ihtiyacımız olur ve bunu dilediğimiz yere koymak isteriz. İşte PNG, o nesnenin şeffaf bir arka plan üzerinde saklanmasını destekler. Grafik tasarımcılar tarafından hazırlanan logo ve benzeri çizimlerin PNG olarak saklanmasının en büyük nedeni budur.
PNG, GIF dosya formatından sonra çıkan bir biçim olduğu için sık sık karşılaştırılırlar. Ancak aralarında büyük bir fark vardır çünkü PNG, kesinlikle hareketli görüntü desteklemez. Zaten PNG olarak saklanan görsellerde çoğu zaman böyle bir ihtiyaç olmaz. Görüntüleri kayıpsız olarak saklaması ve en önemlisi şeffaflığı desteklemesi nedeniyle hem grafik tasarımcılar hem de web tasarımcılar yoğun olarak PNG dosya formatındaki görselleri kullanmayı tercih ederler.
PNG dosyası nasıl açılır?
Aslında bu soruyu PNG dosyası nasıl açılmaz şeklinde sorsak çok daha doğru olacaktır çünkü PNG dosyaları aklınıza gelecek her şekilde son derece kolay bir şekilde açılır. Android, iOS, Windows, MacOS, Linux ve daha aklınıza gelen tüm cihazlarda PNG dosyaları dahili olarak gelen fotoğraf görüntüleme ve düzenleme programları tarafından açılabilir.
Eğer bir şekilde kullandığınız fotoğraf görüntüleme uygulaması söz konusu PNG dosyasını açamadıysa hemen o dosyayı açık olan internet tarayıcı pencerenizin üzerine sürükleyin ve bırakın. Saniyeler içerisinde PNG dosyası açılacaktır. PNG dosyalarını açmak ve üzerinde düzenleme yapmak için şu programlardan bir tanesini de kullanabilirsiniz;
- Microsoft Paint
- Adobe Photoshop
- IrfanView
- FastStone Image Viewer
- XnView
PNG dönüştürme nasıl yapılır?
- Adım #1: PNG formatına dönüştürmek istediğiniz dosyayı Windows Paint’te açın.
- Adım #2: Dosya sekmesine tıklayın.
- Adım #3: Farklı Kaydet seçeneğine tıklayın.
- Adım #4: PNG seçeneğine tıklayın.
- Adım #5: Dosya adını yazın.
- Adım #6: Hedef klasörü belirleyin.
- ya da
- Adım #7: Buradaki bağlantı üzerinden Convertio internet sitesini açın.
- Adım #8: PNG formatına dönüştürmek istediğiniz dosyayı platforma yükleyin.
- Adım #9: Dönüştüreceği formatı PNG olarak seçin.
- Adım #10: İşlemi tamamlayın.
- Adım #11: PNG dosyanızı bilgisayarınıza indirin.
Farklı görsel biçimlerdeki dosyalarınızı PNG dosya formatına dönüştürmek için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Windows Paint, Adobe Photoshop benzeri programlar ve Convertio benzeri internet siteleri üzerinden var olan görselinizi PNG dosya formatına dönüştürebilirsiniz. Ancak bu yöntemi uygulayarak arka planı şeffaf bir PNG dosyası oluşturamazsınız.
PNG dosyası nasıl yapılır? PNG hazırlayabileceğiniz internet siteleri:
- Kapwing
- Adobe Express
- WonderShare
- Online PNG Tools
- Remove bg
Kapwing
Bilgisayarınıza herhangi bir program indirmeden ücretsiz olarak internet üzerinden farklı görsel dosyalarınızı PNG dosya formatına çevirmek için kullanabileceğiniz internet sitelerinden bir tanesi olan Kapwing platformunu kullanmak için yapmanız gereken tek şey kendi dosyanızı yüklemek ve işlemi başlatmak. Görsel kalitesine göre değişse de saniyeler içerisinde yüklemiş olduğunuz görsel, PNG biçimine dönüştürülecek.
Adobe Express
Adobe tarafından geliştirilmiş olan Adobe Express, çevrimiçi ve tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir PNG dönüştürme ve oluşturma platformudur. Adobe Express internet sitesini açtıktan sonra dönüştürmek istediğiniz görseli yüklemeniz ve işlemi başlatmanız yeterli. Kapwing’de olduğu gibi görselinizin arka planı şeffaf hale getirilerek PNG dosyasına dönüştürülecek. Elbette bu işlemin kalitesini, görselinizin arka plan karşılıklığı belirliyor.
WonderShare
WonderShare internet sitesi üzerinden ulaşabileceğiniz PNG Maker aracı, farklı görsellerinizin arka planını şeffaflaştırarak bi PNG dosyası haline getiriyor. Siteyi açmanız ve dönüştürmek istediğiniz görseli yüklemeniz yeterli. WonderShare PNG Maker aracı tamamen ücretsizdir.
Online PNG Tools
Online PNG Tools son derece basit bir arayüze sahip. Kopyala yapıştır ya da sürükle bırak yöntemi ile PNG dosyasına dönüştürmek istediğiniz görseli siteye yükledikten sonra yan tarafta neredeyse anında dönüştürülmüş versiyonunu görüyorsunuz. Arka plan karmaşasına göre şeffaflaştırma işleminin sonucu değişiklik gösterebilir.
Remove bg
Pek çok farklı formattaki görselinizi saniyeler içerisinde online olarak ücretsiz bir şekilde PNG dosyasına dönüştürebileceğiniz Remove bg da tıpkı diğer platformlar gibi görselin arka planını şeffaflaştırıyor. Dilerseniz Remove bg uygulamasını indirerek diğer programlarla senkronize olarak kullanabilirsiniz.
Diğer görsel biçimlere göre çok daha avantajlı özellikler sunan dosya formatı PNG nedir, ne işe yarar, nasıl dönüştürülür, nasıl oluşturulur gibi merak edilen soruları yanıtlayarak kullanabileceğiniz internet sitelerini listeledik.