Türkçe 'Tay' ve 'Can' kelimelerinin birleşiminden meydana gelen model ismi, Volkswagen Grubu’nda Touran’ın ardından kullanılan ikinci Türkçe ad oldu.
Gazete Habertürk'ten Hakan Özenen'in haberine göre, Porsche’nin 6 milyar avro yatırımla geliştirme kararı aldığı elektrikli ulaşım atağının en önemli üyesi, konsept adı Mission E’nin, yola Türkçe bir adla çıkacağı resmen ilan edildi.
Porsche, Mission E’yi ilk defa 2015 senesinde, Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkarmış ve o tarihten beri de nasıl adlandırılacağı hususu bilhassa Alman basınında merak konusu olmuştu. Yanıt geçen hafta Porsche CEO’su Oliver Blume’den geldi. Porsche spor otomobillerinin 70. yılı dolayısıyla Porsche Müzesi’nde yapılan toplantıda konuşan CEO, yeni otomobilin isminin Türkçe, genç bir atın canlılık ve hareketliliğini ifade eden 'Taycan' olacağını söyledi.
2020 yılında yola çıkacak
Gelecek sene piyasaya çıkacağı belirtilen Taycan, edinilen ilk bilgilere göre 600 beygir gücünde olacak. 500 km'lik iddialı bir menzil vaat eden Türk tayı, fabrika verilerine göre 15 dakika içinde tamamen şarj olabilecek.
Taycan, Porsche'nin Zuffenhausen’deki fabrikasında imal edilecek. 2015 senesinde Frankfurt’ta gösterildikten sonra, yeni elektrikli bir dizi önemli teste de tabi tutuldu. Marka bu testlerin hepsinde, ismi artık Taycan olan Mission E’yi hep Tesla ile beraber test etti.
Sıfırın altında 40 derecelere kadar soğukların yaşandığı Kuzey Kutup Dairesi’nde yapılan testlerden birinde, yeni elektrikli bir Panemera kasası altına saklanmış ve yola çıktığı andan itibaren en ciddi rakibi haline geleceği Tesla Model S ve Model X’le karşılaştırmalı olarak test edilmiş, bu test sürüşü de otomobil paparazzilerinin gözünden kaçmamıştı.
Porsche’nin elektrikli otomobiline Türkçe bir ad vermesi otomobilsever Almanların bir araya geldiği çeşitli bloglarda da tartışıldı. Taycan’ı, Cayman’a uyumlu bulan ve hangi dilde olduğunu önemsemeyenler olduğu gibi, konuyu daha milliyetçi bir bakış açısıyla değerlendirip tepki gösterenler de oldu.
Ad konusunda sorun çıkabilir
Volkswagen, 'Touran' modelini piyasaya sürdüğünde; Almanya’da yaşayan ve geçimini otomobil tamirciliği yaparak sağlayan Turan Ailesi’nin isim hakkı savaşıyla karşı karşıya kalmış, her ne kadar rakam resmen ilan edilmediyse de aileye iki tane yeni Touran, bir tane Touareg ve iddialara göre 200 bin avro civarı para ödenmiş ve isim hakkı aile temsilcisi Ali Turan’dan satın alınmıştı.
Grubun isimle alakalı yeni krizi, yine bir Türk ailesi ile, ama bu kez Almanya’da değil; Gaziantep’te yaşayan Hanifi Sinan Taycan’ın patronu olduğu, özellikle Avrupa’ya ihraç etmek üzere büyük çuvallar imal eden Taycan Plastik’le yaşaması olasılığı yüksek.
Zira 'Taycan' tescilli ve senelerdir dünyaya bu adla ürünler satıyor.