Bir volkanın patlama anına ait bir video ya da o anlara ait bir fotoğraf, hemen herkeste heyecan yaratabiliyor. Ama astronotların uzaydan çektiği volkan patlaması fotoğrafları, Dünya'dan çekilenlerden çok daha ilgi çekici.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan NASA astronotları, Doğu Rusya’nın Kamçatka Yarımadası’ndaki Raikoke Yanardağı’nın geçtiğimiz yaz gerçekleşen patlamasının fotoğraflarını çekti. Yanardağın patlaması sonucu ortaya çıkan kül ve volkanik gazlar, 700 metre çapında dev bir duman bulutu oluşturdu. Bu dev duman bulutunun fotoğrafı, ISS’de bulunan NASA astronotları tarafından çekildi.
NASA, aynı bölgede yaklaşık 300 yanardağın bulunduğunu, bunların da 29 tanesinin aktif durumda olduğunu açıkladı. Raikoke Yanardağı’nın bulunduğu bölge Pasifik plakasının Kuzey Amerika plakasının altına itildiği tektonik bir sırtın üstünde bulunduğu için bu kadar çok volkan bölgede bulunuyor.
Syfy Wire’da yayınlanan iki fotoğraftan ilkinde dev duman bulutu kitlesi görülürken, ikinci fotoğrafta bu duman bulutunun rüzgar etkisi ile yarımadaya yayılması görülüyor. NASA, bu şekilde volkandan çıkan eriyik duman uçakların da irtifasını kapsayan stratosfere ulaşıyor. Stratosferde ulaşan volkanik eriyik, havacılık ve iklim üzerinde büyük etki yaratıyor.