Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuz, özellikle yüksek bir RAM kapasitesine sahip değilse, bir süre sonra eski performansını göstermeyecek ve birtakım sorunlar ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumda RAM temizleme işlemi yapmak Android telefonunuzu daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır. RAM temizleme işlemi için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var.
Android RAM temizleme işlemi için telefonunuzun kendi optimizasyon aracını kullanabilir, bazı ayar değişiklikleri yapabilir ya da üçüncü taraf mobil uygulamaları kullanabilirsiniz. Her yöntem, Android telefonunuzun performansı üzerinde olumlu etki yaratacaktır. Sizin için Android telefonlarda RAM temizleme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve kullanabileceğiniz farklı mobil uygulamaları anlattık.
Android RAM temizleme nasıl yapılır?
- Adım #1: Mobil uygulamaların bellek kullanımını denetleyin
- Adım #2: Bazı mobil uygulamaları devre dışı bırakın
- Adım #3: Animasyonları devre dışı bırakın
- Adım #4: Canlı duvar kağıtları ve widgetları sınırlayın
Adım #1: Mobil uygulamaların bellek kullanımını denetleyin:
Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuzun geniş bir depolama alanı varsa pek çok sayıda mobil uygulama kullanıyor olabilirsiniz. Bu durum RAM üzerinde baskı yaratabilir ve bazı sorunlar oluşturabilir. Böyle bir durumun önüne geçebilmek için mobil uygulamaların bellek kullanımını denetlemelisiniz.
Cihazınızın Ayarlar sayfası üzerinden Bellek bölümünü açın ve hangi mobil uygulamanın ne kadar bellek kullandığını kontrol edin. Bir mobil uygulama seçerek üzerine dokunduğunuz zaman bellek kullanımı ile ilgili detayları görüntüleyebilirsiniz. RAM üzerinde baskı yapan bir mobil uygulamanın çalışmasını Durdurmaya Zorla butonu ile engelleyebilirsiniz.
Adım #2: Bazı mobil uygulamaları devre dışı bırakın:
Durdurmaya Zorla butonu ile çalışmasını engellediğiniz ya da kolayca silebildiğiniz üçüncü taraf mobil uygulamaların yanı sıra Android işletim sistemine sahip telefonunuzda silemediğiniz ama RAM üzerinde baskı yaratan pek çok sistem uygulaması da çalışıyor olabilir.
Bu tip sistem uygulamalarının RAM üzerinde baskı yapmaması, arka planda çalışmaması ve yeni güncellemeleri ile depolama alanı kaplamaması için devre dışı bırakabilirsiniz. Cihazınızın Ayarlar sayfası üzerinden Uygulamalar ekranını açın. Burada devre dışı bırakmak istediğiniz uygulamayı açın ve ardından Devre Dışı Bırak butonuna dokunun.
Android işletim sistemine sahip telefonlarda cihazdan kaldıramadığınız birçok sistem uygulaması ile karşılaşabilirsiniz. Bunlar arasında kullanmadıklarınızı ya da RAM üzerinde baskı yaptığını düşündüklerinizi silemeseniz bile devre dışı bırakarak cihaz performansını olumsuz etkilemesinin önüne geçebilirsiniz.
Adım #3: Animasyonları devre dışı bırakın:
Android işletim sistemine sahip her cihazın kendine özgü bir arayüzü vardır ve her bir arayüzün kullanıcı deneyimini geliştirmek için tasarlanmış olan farklı animasyon ve geçişler vardır. Bu animasyon ve geçişler göze her ne kadar hoş görünse de RAM üzerinde olumsuz etki yarattığı biliniyor.
Animasyon ve geçişleri devre dışı bırakmak için öncelikle cihazınızın Geliştirici Seçenekleri’ni aktif hale getirmelisiniz. Bunun için Ayarlar sayfası üzerinden Sistem ya da Aygıt olarak isimlendirilen bölümünü açın. Cihaz numaranızı bulun ve birkaç kez dokunarak Geliştirici Seçenekleri aktif hale getirin.
Geliştirici Seçenekler her telefonda farklı bir yerde olacağı için Ayarlar ekranındaki arama çubuğu ile ulaşabilirsiniz. Buradan animasyon sayfasını bulun ve seçeneği Animasyon Kapalı olarak kaydedin. Cihazı yeniden başlattığınız zaman animasyon ve geçişlerin devre dışı bırakılmış olduğunu göreceksiniz.
Adım #4: Canlı duvar kağıtları ve widgetları sınırlayın:
Son yıllarda mobil cihazlar için üretilen göz alıcı canlı duvar kağıtları ve mobil uygulamaların sık kullandığınız özelliklerini ana ekrana taşıyan widgetlar oldukça popüler oldu. Ancak hem canlı duvar kağıtları hem de widgetlar, cihazınızın RAM’i üzerinde baskı yaratıyor, hızla tüketiyor ve pek çok farklı performans sorununa neden oluyor.
Bu tip sorunların önüne geçmek için ilk olarak çok hareketli canlı duvar kağıdı kullanmak yerine hareketsiz ya da çok aktif olmayan, minimal canlı duvar kağıtlarını kullanın. Alabileceğiniz bir diğer önlem ise widgetları sınırlandırmak olacaktır.
Elbette, uzun süredir kullandığınız ve alıştığınız widgetlardan bir anda vazgeçmek kolay olmayabilir. Bunun yerine widget kullanımınızı sınırlandırarak ana ekranınızda bulunan widget sayısını azaltın ve çok hareketli olanlar yerine daha sade olanları kullanmaya çalışın. Bu bile RAM tüketimini azaltacak ve cihaz performansınızı olumlu etkileyecektir.
Android RAM temizleme için kullanabileceğiniz üçüncü taraf mobil uygulamalar:
- Super Clean
- APUS Security
- Ace Cleaner
- Nox Cleaner
- AVG Cleaner
Super Clean
- İndirme Sayısı: 5 Milyon +
- Boyutu: 26 MB
- Puanı: 4,7
Super Clean, tek dokunuşla telefonunuzda gereksiz dosyaları temizleyebileceğiniz bir mobil uygulama. Uygulamanın CPU soğutma özelliği sayesinde telefonunuzun ısınma sorununun da önüne geçebilirsiniz. Önbellek temizleme ve optimizasyon özelliklerinin yanı sıra Super Clean antivirüs uygulaması olarak da çalışıyor.
APUS Security
- İndirme Sayısı: 10 Milyon +
- Boyutu: 25 MB
- Puanı: 4,5
APUS Security, başarılı bir antivirüs mobil uygulaması olmasının yanı sıra cihazınızın performansını yükseltecek pek çok özelliğe de sahip.Uygulama; CPU soğutma, pil tasarrufu sağlama ve bildirim temizleyici özellikleri ile beraber mesajlarınıza ve diğer mobil uygulamalarınıza şifre koruması eklemenizi de sağlıyor.
Ace Cleaner
- İndirme Sayısı: 10 Milyon +
- Boyutu: 8.7 MB
- Puanı: 4,6
Kullanıcı dostu arayüzü ile dikkat çeken Ace Cleaner, Android telefonunuzda kıyıda köşede kalmış ne kadar gereksiz dosya, istenmeyen reklam, karışık önbellek varsa tek dokunuşla temizlemenizi sağlıyor. Otomatik başlayan uygulamaları hızlandırma özelliği ile cihaz performansınız üzerinde olumlu etki yapıyor.
Nox Cleaner
- İndirme Sayısı: 50 Milyon +
- Boyutu: 29 MB
- Puanı: 4,5
Toplamda 50 milyondan fazla indirilmiş olan Nox Cleaner, Google Play’deki en başarılı cihaz optimizasyon uygulamaların bir tanesi. Arayüzü ile dikkat çeken uygulama; CPU soğutma, oyun hızlandırma, gereksiz dosyaları temizleme ve genel cihaz hızlandırma gibi hizmetleri ile cihaz performansınızı eski günlerine döndürecek.
AVG Cleaner
- İndirme Sayısı: 50 Milyon +
- Boyutu: 35 MB
- Puanı: 4,6
Tıpkı Nox Cleaner gibi toplamda 50 milyondan fazla indirilmiş olan AVG Cleaner, antivirüs programı olarak yakından tanıdığımız AVG tecrübesini sunuyor. Uygulamanın en öne çıkan özelliği Android telefonunuza yüklü olarak gelen uygulamaları kaldırabiliyor olması. Bunun yanı sıra AVG Cleaner ile CPU soğutma, gereksiz dosya temizleme gibi işlemleri de yapabilirsiniz.
Sizin için Android telefonlarda RAM temizleme nasıl yapılır sorunu yanıtladık ve bu işlem için kullanabileceğiniz farklı mobil uygulamaları anlattık. Eğer Android telefonunuz eski performansında değilse yukarıdaki yöntemleri uygulayarak ya da mobil uygulamaları kullanarak telefonunuzu eski, güzel günlerine döndürebilirsiniz.