Geçtiğimiz günlerde Red Dead Redemption 2 PC platformu için çıkışını yapmıştı ancak bazı küçük sorunları mevcut. Bu oyunda piyasadaki en gelişmiş oyun motorlarından birini kullanan Rockstar, bu sayede grafik tutkunlarının da aklını çeldi. Tabii ki her güzel şey gibi ana akım donanımların sınırlarını dahi zorlayan bu grafikleri kullanmanın da bir maliyeti var: düşük FPS.
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz gün Red Dead Redemption 2 PC için piyasaya sürüldü ve bundan önce sistem gereksinimleri paylaşıldı. Bu noktada oyunu test etme fırsatı yakalayan kişiler ise ayarların yüksek veya ultra olarak değiştirilmesinin düşük performansa yol açabileceği, bu yüzden de oyunun kötü bir optimazyona sahip olduğunu belirtti.
Düşük ve orta ayarlarda oldukça iyi sonuçlar elde edilebiliyor:
Mesele şu ki; oyun, popüler olan PC donanımlarından çoğunda mükemmel sonuçlar verebiliyor. Bunun içinse kullanıcının yalnızca düşük ve orta ayarların doğal olarak kötü şeyler olmadığını kabul etmesi gerekiyor ki bunu pek çok rekabetçi oyunda yapıyoruz.
Red Dead Redemption 2, Rockstar'ın Rage oyun motorunun en son sürümüne dayanıyor. Bilmeyenler için motor eski grafik API'lerini desteklemekten uzaklaştı ve hem Vulkan hem de DirectX 12 için seçenekler sunmaya başladı. Bu noktada Vulkan API'si varsayılan olarak geliyor ve buna bağlı kalmanızı öneririz.
Vulkan API’sine bağlı kalmak, daha iyi bir performans almanızı sağlayabilir:
Her iki API’nin de GTX 1060 ve RX 580 ekran kartlarıyla karşılaştırıldığı test sonuçlarına göre Vulkan, her iki donanımda da daha hızlı ve stabil sonuçlar verdi ve DX12 kullanıldığında AMD tarafında ortaya çıkan fakat nadir görülen takılmaları da ortadan kaldırdı.
Temel ölçeklenebilirlik açısından 1800p çözünürlüğe ayarlanmış RTX 2080 Ti testlere başlayan Eurogamer, ayarları “ultra” seviyesinden “yüksek” seviyeye düşürünce %21’lik bir performans artışı ve ultra-düşük arasında %53 oranında bir performans artışı olduğunu belirtiyor. Çözünürlük perspektifinden bakıldığında, 4K'dan 1440p'ye düşmek %56 ve 1080p ye düşmek ise %93’lük bir performans artışı sağlıyor.
Xbox One X ile eşdeğer ayarlar:
Xbox One X, geliştiricilere 9 GB’lık oldukça geniş bir kullanılabilir bellek sunuyor ve bir konsola göre oldukça iyi bir performans sunuyor. Bu noktada Rockstar, PC'nin ultra kaliteli dokularının eşdeğerini sağlamak için buna benzer bir şey kullanıyor. Bu ayarlar PC'nin yüksek ayarı ile korele bir şekilde çalışıyor ancak tabii ki PC’nin üst sınırına yaklaşması mümkün değil.
- Ultra: Texture Quality, Geometry Level of Detail (5/5)
- High: Shadow Quality, Mirror Quality, Soft Shadows, Water Refraction Quality
- High/Medium: Tessellation, TAA, Volumetric Lighting Quality, Parallax Occlusion Mapping
- Medium: Lighting Quality, Screen-Space Ambient Occlusion, Particle Quality, Particle Lighting Quality, Fur Quality, Decal Quality, Water Reflection Quality
- Low/Medium: Global Illumination Quality, Grass Shadows
- Low/Lower Than Low: Far Shadow Quality, Reflection Quality, Near Volumetric Resolution, Far Volumetric Resolution, Water Physics Quality (1/6), Tree Quality, Grass Level of Detail (2/10)
- Devre dışı bırakılan özellikler: FXAA, MSAA, Unlocked Volumetric Ray March Resolution, Full Resolution SSAO, Long Shadows, TAA Sharpening
Not: Xbox One X'te kulanılan bazı ayarlar; Low/Medium (düşük ve orta), High/Medium (yüksek ve orta) karma ayarlar olarak görünmektedir. Bu noktada Eurogamer, daha kaliteli seçeneklerle başlanmasını tercih ediyor.
PUBG'nin PC Sürümüne Klan Sistemi Gelecek
Bununla birlikte kıyaslamaların gösterdiği şey, AMD donanımının Nvidia'ya kıyasla kayda değer bir performans avantajına sahip olmasıdır. Örneğin, Radeon RX 580 iyi bir performans sergiliyor ancak rakibi GTX 1060’da hiç fena sayılmaz.