Kadın veya Erkek Fark Etmeksizin Herkesin Bilmesi Gerekiyor: Yaşlanma Karşıtı Cilt Bakımı Maddesi 'Retinoid'ler Aslında Nedir?

5
3
2
1
0
Bir kısmımızın sıkça duyduğu yaşlanma karşıtı popüler cilt bakımı içeriklerinden retinoid'lerin ne olduğunu, ciltte yarattıkları etkiyi; retinol ve retinal gibi türevlerinin ne gibi farkları olduğunu anlatıyoruz.

Cildimiz nem, elastikiyet ve kolajen gibi cildin kendi içinde bulunan yapı taşlarının artık daha az ve yavaş üretilmesiyle birlikte yaşlanıyor. Nem ve elastikiyet kaybı gibi faktörlerin yanı sıra zararlı UV ışınları, şehir hayatındaki stres, uyku ve yaşam düzeni gibi çevresel faktörler de cildimizin yaşlanmasında önemli rol oynuyor.

Herkesin yaşlanmaya karşı farklı tepkileri oluyor. Bazılarımız için bu dünyanın sonu bazılarımız içinse doğal gelişen bir olay. Estetik operasyon geçirmek istemeyen ve kaliteli yaş almak isteyen pek çok insan genellikle tercihini cilt bakımı ürünlerinden yana kullanıyor. İşte bunlardan biri de en etkili içeriklerden olan retinoid'ler.

Retinoid'ler birer A vitamini türevi ve yaşlanmayı yavaşlatıyor.

A vitamini kimyasal gösterimi

Tüm cilt bakımı ve kozmetik ürünlerin içerikleri arasında en etkili ve işlevsel olan içerik retinoidler aslında A vitaminin birer versiyonu.​ Uzun vadeli kullanımda; yaşlanmayı yavaşlattığı ve akne tedavisinde etkili bir rol oynadığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir içerik. Cilde uygulandıktan itibaren, hücre düzeyinde yenileyici ve artık ciltte üretilmeyen kolajen gibi içeriklerin yeniden üretilmesini tetikleyici özellikler de barındırıyor. Genel anlamda cilt bariyerini onarma ve cildi yenileme özellikleri sayesinde yaşlanmayı yavaşlatıyor. Bu ürünü kullananların kaliteli yaş almasını sağlıyor.

Retinoik asit, retinal, retinol aslında hepsi birer retinoid formu.

cilt bakımı

Retinal, retinoik asit, retinol gibi birçok kafa karıştırıcı benzer terimi duyuyoruz. Farklı adlandırmalara sahip olsa da aslında hepsi hemen hemen aynı şeyi ifade ediyor. Yalnızca formları farklı olduğu için farklı şekillerde adlandırılıyor. Retinoid'ler bu etken içeriklerin genel adı. Basit bir örnekle açıklayalım: Orkide, lale, zambak özel adlandırma. Çiçek terimi ise tüm bu bitkilerin geneline verilen bir isim.

Retinoid'lerin reçeteyle satılan ilaç versiyonları mevcut.

retinoidler ve akne tedavisi öncesi sonrası görseli

Retinoid'lerin en etkili formuna retinoik asit adı veriliyor. Retinoik asitler, genellikle ciltte yaşanan akne sorunlarının tedavisinde kullanılan etkili bir ilaç çeşidi. Bu retinoid türü yalnızca doktor kontrolünde uygulanabilecek bir tedavi yöntemi ürünü.

Piyasadaki en etkili retinoid çeşidi olmasına rağmen en uygun fiyatlı olanı da bu türdeki retinoid'ler. Ancak bilinçsizce kullandığımızda ciltteki sorunu gidermek yerine cilde daha çok zarar verebilecek bir içerik. 

Kozmetik sektöründe retinoid'lerin 3 farklı formu bulunuyor.

retinol ürünler

Retinoik asitten sonraki en etkili form sırasıyla retinaller, retinoller ve retinil esterler. Bu içerikler cilde uygulandıktan bir süre sonra kendi içinde tepkimeye giriyor. İstenilen etkiye ulaşmak için de en son aşama olarak retinoik asite dönüşüyorlar. Bir örnekle açıklayalım: Retinal kullanan birini ele alalım. Retinal etkili form olduğu için retinoik aside dönüşmesi çok daha kolay olur ve daha kısa sürede daha çok etki sağlar. Bu durumda retinil esterlerin yer aldığı ürünü kullanan biri ise daha uzun sürede benzer etkileri gözlemler. Çünkü retinil esterler en son basamakta yer alıyor ve retinoik asite dönüşmesi için önünde üç aşama bulunuyor.

Retinal, retinoik asitten sonraki en güçlü form.

retinal serumlar

Retinaller, retinaldehit adıyla da biliniyor. Piyasadaki en güçlü ve pahalı cilt bakım içeriklerinden biri bu form. Retinoidlerin kozmetik alandaki en güçlü savaşçılarından biri ve piyasada yalnızca birkaç markanın bu tarz içerikleri bulunuyor. Retinal doğrudan retinoik asit formuna dönüşerek ciltte daha yüksek bir etki sağlıyor.

Retinoller, kullanılan en yaygın retinoid türü

loreal retinol serum görseli

Retinol ve retinal formu birbiriyle aynı şeymiş gibi en çok karıştırılan kavramlardan. İkisi de bir retinoid olmasına rağmen; aralarındaki fark retinoik aside dönüşme hızı ve tepkimede bulunduğu basamak. Retinal, retinolden 11 kat daha hızlı etki ediyor.

Retinoik aside en geç dönüşen form, retinil esterler.

Retinil Esterler örnek ürün

Retinil esterler kendi içinde 4 farklı formda bulunan içerikler. Retinil palmitate, retinil acetate, retinil propionate, retinil linoleate olmak üzere 4 farklı formda bulunuyor. Bu formdaki retinil esterler diğer iki türe göre daha az etkili. İlk kez kullanımda cildi alıştırmak için kullanılabilecek başlangıç ürünleri için uygun içeriklerden. Retinal ve retinole göre farkı ciltte derinlemesine bir etkiden ziyade detoks etkisi yaratıyor olması.

Sonuç olarak toparlarsak; retinoid'ler birçok cilt problerimini gidermede etkisinin çok yüksek olduğu kanıtlanmış içeriklerden. Elbette her cilt bu ürünü kullanmak zorunda değil. Çünkü her cilt aynı yaşta ve aynı problemlere sahip değil. Dolayısıyla herkesin cildi aynı ürünleri tolere edemeyebilir. Sadece kendi cildini tanıyan ve neye ihtiyacı olduğunu bilenlerin içerik seçiminde yardımcı olabilmesi için her retinoid tiplerini kısaca anlattık. Lütfen retinoidlerin herhangi bir türünü kullanırken güneş kremini kullanmayı ihmal etmeyin.

Kaynaklar: National Library of Medicine, Vitamin A makalesi

5
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
2
1
0