Beyinler Yandı: Uzayda Hava Olmamasına Rağmen Roketler Nasıl İlerliyor?

2
0
0
0
0
Bildiğiniz üzere uzayda hava veya atmosfer yok. O hâlde roketler, uzay araçları nasıl oluyor da ilerliyor?

Dünya’daki taşıtlar, havanın direnci sayesinde hareket ediyor ancak uzayda hava veya herhangi bir atmosfer yok.

Buna rağmen roketler, uzayda yüksek hızlarda ilerleyebiliyor. Modern uzay araştırmalarının temelini oluşturan bu soruyu, Newton’ın ünlü hareket yasasıyla açıklayalım.

Newton’ın üçüncü hareket yasası ne diyor?

Newton'un hareket yasaları, bir cisim üzerine etki eden kuvvetler ve cismin yaptığı hareket arasındaki ilişkileri ortaya koyan üç yasa. “Etki-tepki” yasası olarak adlandırılan üçüncü yasanın ise özeti şöyle:

“Her etkiye karşılık, eşit büyüklükte ve zıt bir tepki vardır.”

Daha detaylı açıklayacak olursak; bir cisme, bir kuvvet etki ediyorsa cisimden kuvvete doğru eşit büyüklükte ve zıt yönde bir tepki kuvveti ortaya çıkar. Önemli olan bu kuvvetlerin aynı doğrultu üzerinde olması.

Peki bu yasa roketlerin uzaydaki hareketini nasıl açıklıyor?

roket

Roketin motorları çalıştığı zaman, yakıt yanıyor ve hızla gaz veriyor. Bu gaz, roketin arka kısmından çıktığında, gazın ters yönünde bir itme kuvveti yaratıyor. Böylece roket, ileri doğru itiliyor.

Yani roketin gitmesi için havaya veya atmosfere, roketin itme kuvvetine karşı bir sürtünmeye ihtiyacı yok. Roketin arkasından çıkan gazların yarattığı, roketin kendi itici gücü ve tepki yeterli.

Dünya’da durumlar aynı değil.

uzay aracı

Evet, Newton’ın üçüncü yasası ile açıkladığımız roketlerin uzayda ilerleyebilmesi kendi itici gücüyle mümkün ancak bizim gezegenimizdeki jet motorlarında aynısı söz konusu değil.

Dünya’daki araçlar, havaya ihtiyaç duyarak ilerliyor çünkü roket motorları, yanma için gerekli oksitleyiciyi yanlarında taşıyor.

Jet motorları ise yanma işlemini gerçekleştirmek için atmosfere, yani havadaki oksijene ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle yalnızca Dünya atmosferinde ilerleyebiliyorlar.

Uzayla ilgili daha fazla içerik için:

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
6 ay önce
Bildiğim kadarıyla atmosferin dışına çıkıldığında istenilen yönde gidilemiyor ve itme durumu söz konusu değil filmlerdeki gibi. Aya gitmek istiyorsa bir araç belli bir yörünge izleyerek atmosferde oluşan itme ile yoluna devam ediyor, sapan misali ve bu yolda yön değiştirmek artık mümkün değil çünkü hava yok, hava yoksa itme de yok.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 ay önce
o yüzden bir uzay aracının hızı egzozundan çıkan dumanın hızından fazla olamaz
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
antigravity741
6 ay önce
İnsanoğlu sanki yaptığı rokete, uçağa, helikoptere ve benzeri diğer hava araçlarına tapar olmuş. Zannediliyor ki dünya atmosferinde ve uzayda itki dışında kullanılabilecek bir sistem mümkün değildir. Başaracağıma inanarak on yıldır itki kullanmayan anti yerçekimi üzerine tasarımlar ve deneyler yapmaktayım. Nihayetinde 27 Ağustos 2024'te 8 gram anti yerçekimi elde etmeyi başardım. Bu anti yerçekimini elde ettiğim tasarımı daha da geliştirerek uçan prototip yapma çalışmalarım sürmektedir. Günümüzün ilkel itki teknolojilerini tarihe gömmek için elimden geleni yapacağıma kendi kendime söz erdim. Sağlığım izin verirse gelecek on yıl zarfında doğru söylediğime şahit olacaksınız.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 ay önce
Yine mi sen ya, yıllardır aynı lafları söylemekten usanmadın, bi cacık da yaptığın yok kusura bakma.
-3