Bu hafta gündeme damga vuran bir gelişme Rusya cephesinde yaşanmış ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk koronavirüs aşısının tescillendiğini duyurmuştu. Putin, ayrıca tescillenen aşının kızına da uygulandığını ifade etmişti.
Aşı konusunda ABD cephesi endişelerini dile getirirken Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının son aşamayı geçtiğini ve insanlar üzerinde uygulanmak için resmen onaylandığını ifade etti.
COVID-19 aşı üretimine başlandı
Sputnik'te yer alan habere göre Rusya Sağlık Bakanlığı, Sputnik V adı verilen koronavirüs aşısının üretimine başlandığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "N.F. Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi tarafından yeni tip koronavirüs enfeksiyonuna karşı geliştirilen aşının üretimine başlandı" ifadelerine yer verildi.
Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Sergei Glagolev, salgın sürecinde aşıların erken tescillenmesinin normal olduğunu dile getirirken bakanlığın son 2 aydır aşıyı insanlar üzerinde test ettiğini söylemişti. Glagolev, aşıların erken tescili için ABD ve AB'de de çalışmalar yürüttüklerini dile getirmişti.
Dünya genelinde koronavirüs aşı çalışmaları devam ediyor
Rusya'dan aşının tescillenmesi ve üretime geçilmesi haberleri arka arkaya gelirken dünya genelinde de birçok ülkede aşı çalışmalarına devam ediliyor. Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için üç aşamadan geçmesi gerekiyor.
Euronews'ta yer alan habere göre şu an dünya genelinde 3. aşamaya geçen 6 aşı bulunuyor. Farklı ülkelerden şirketlerin ve kurumların ortak şekilde de üzerinde çalıştığı aşılardan 3 tanesi Çin'de geliştirilirken 1 tanesi ABD'de geliştiriliyor. Buna ek olarak ABD, Çin, Almanya ortak bir aşı üzerinde, İngiltere ve İsveç de ortak bir aşı üzerinde çalışıyor. Bu aşılar da şu an 3. aşamada yer alıyor.