BAE'nin Açıklamasından Sonra Altın ve Petrol Fiyatları Çakıldı! İşte Altın, Petrol ve Kripto Para Piyasalarındaki Son Durum

117
24
10
7
4
Rus ordusunun resmen Ukrayna'ya giriş yapması, küresel piyasaları kırmızıya bularken altın ve petrol, son zamanların rekorunu kırdı. Peki, iki ülke arasındaki bu siyasi kriz, piyasaları neden etkiliyor?

Rusya ve Ukrayna arasında uzun zamandır süren gerginlik, son haftalarda askeri hareketliliğin de artmasıyla birlikte en üst noktaya ulaşmıştı. Batı ve Rusya’nın karşı karşıya açıklamalar yaptığı, Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edeceğinin neredeyse kesin olarak bildirildiği günlerde Rusya, bu açıklamaları her ne kadar ‘provokasyon’ olarak nitelendirse de 22 Şubat'ta gece saatlerinde beklenen, fakat hiç kimsenin olumlu karşılamadığı gelişme yaşandı.

Rusya, Devlet Başkanı Putin’in emriyle birlikte Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki sözde Cumhuriyetleri tanıma kararı almış, Rusya güçleri, Ukrayna sınırları içine giriş yaptı. 24 Şubat gece yarısındaysa Rusya, kapsamlı işgalini başlattı ve Ukrayna'nın başkenti Kiev dahil olmak üzere pek çok şehri bombalamaya başladı. Bu gelişmenin ardından piyasalar yakından takip edilmeye devam ediyor.

Piyasalarda son durum:

Bitcoin, hızlı yükselişin ardından aynı hızla düştü:

bitcoin

Geçtiğimiz gün ABD'deki ılımlı kripto para yaklaşımının ardından hızlıca artış yaşayan Bitcoin, sabaha karşı büyük bir hızla %5'in üzerinde değer kaybına uğradı. Düşüşün nedeni henüz bilinmiyor.

BIST 100, haftaya hafif düşüşle başladı:

bist 100

Bu haftaya 1970 seviyesinden başlayan BIST 100, dün önemli bir yükseliş yakalayarak 2.042 seviyesinden kapanış yapmıştı. Borsa, henüz açılmadı.

NASDAQ:

nasdaq 100

Hafta başına düşüşle başlayan NASDAQ 100 de pazartesi gününden bu yana yükselmeye devam ediyor. Borsa, son 24 saatte %4'e yakın değer kazandı.

Petrol ve altın fiyatları geriledi

altın

Savaşla birlikte büyük bir yükseliş yaşayan altın, bugün önemli derecede düşüş yaşadı. Rusya'ya ambargo kararıyla değeri 130 doları aşan brent petrolün fiyatı 113 dolara kadar çekildi. Aynı derecede düşüş altında da görüldü ve altının değeri 1.980 seviyelerine indi. Düşüş, Birleşik Arap Emirlikleri'nin petrol arzını artıracağını açıklaması sayesinde gerçekleşti.

Gelelim asıl konuya: Rusya-Ukrayna krizi yüzünden kripto, emtia ya da diğer borsalar neden altüst oluyor?

Ekonomistler bu konuda uzun uzun açıklamalarda bulunabilecek olsalar da aslında uzun uzadıya konuşmadan da gerekçeleri açıklamak mümkün.Özellikle 'balina' olarak ifade edilen pek çok yatırımcı, savaş ya da diğer kriz anlarında ortamdaki belirsizlik durumunda parasını korumak için servetlerini kripto ya da şirket hisseleri gibi nispeten riskli yatırımlardan çekerek altın, petrol gibi daha güvenli yatırım araçlarına aktarmayı tercih ediyor. Sonuç olarak paranın çıkış yaptığı borsalarda düşüş trendi hakim olurken; yatırımcıların hücum ettiği borsalarda yükseliş söz konusu oluyor.

117
24
10
7
4
Emoji İle Tepki Ver
117
24
10
7
4
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Ya yeter her uygulamaya ekleyip ağırlaştırıyorsunuz her şeyi. Microsoft da aynını yapıyor. Windows'u açıyorsun Copilot, Edge'i açıyorsun Copilot, fotoğraflar uygulamasını açıyorsun Copilot, paint'i açıyorsun Copilot, mail uygulaması Copilot, not defterine de ekleyeceklermiş. Eğilip klavyeye bakıyorsun artık Copilot tuşu da koydular. Keşke düzgün çalışsalar da dert etmesem. Geçen bir İngilizce şarkı sözü yazdım, bu sözler hangi şarkıdan dedim, bana "Süper Baba dizisinin jenerik müziği" dedi. YA BUNLAR YAPAY ZEKA FALAN DEĞİL, bunlar kelimeleri yan yana dizme botu sadece. Düşünme yetileri falan yok. Büyük firmalar, Microsoft olsun Google olsun, zannediyor ki bunların aklı var fikri var, o yüzden her yere sokuyorlar bunları. Ama anca uygulamaları programları yavaşlatmaya yarıyor.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
bunların düşünme yetilerinin olduğunu sana kim söyledi ise seni büyük keklemiş bro.
bunlar senin işini hafifleten araçlar. ameleliğini azaltırlar.
örneğin bir sistemde ücretli api kullanıyorsun bu apiye uygun yazılımın var çalışıyor. sonra firma dedi ki ben api alt yapımı değiştiriyorum.
sen bu dil modeline programın kaynak kodu bu diyorsun. bu ayarlı api komutları diyorsun. yeni api komutları bunlar diyorsun. bunu buna çevirirmisin diyorsun :D hop yapıyor. sonra oturup kontrol edip test ediyorsun sonra işin bitiyor öbür türlü 5 saat uğraşıyorsun.
yani bunlar süper baba nın jenerik müziğini bana ağzınla tıngırdar mısın demek için yapılmamış :D
1 yıl önce
1- uygulamalırın içine dil modelini komple koymuyorlar sadece api ile sorgu çekiyor yani uygulamayı şişirmez
2- bunlar bot değil senin nasıl nasıl beyninde nöronlar varsa bu modellerinde noronları var, düz chatbotlar json temelli dosyalar kullanır ve dosyarın için önceden hazırlanmış soru cevaplar bulunur.
3- bu dil modelleri senin yazdığın şarkıyı bulmak için eğitilmiyorlar ve allah bilir nw yazdında sonuç alamadın.
1 yıl önce
ya mı dedi o!
1 yıl önce
Sadece kısayol olarak mı kullanılacak acaba yoksa Edge'de Copilot'un yapabildiği gibi tarayıcı özelliklerine de müdahale edebilecek mi
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Helal olsun dedirten özellik, gerçekten de çok verimli olacağını düşünüyorum!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .