Kullanılmış roket bölümleri ve artık kullanılmayan uyduların patlama ve çarpışmalarıyla oluşan milyonlarca parçacık, son derece korkunç hızlarla yörüngemizde dolanmaya devam ediyor. Çapı 1 cm'den büyük olan yaklaşık bir milyon, 1 mm'den büyük olan ise 175 milyon cisim, faal haldeki uyduları tehdit etmeye devam ediyor.
Verilere göre yörüngemizdeki tüm cisimlerin %93'ü, uzay enkazı sınıfında. Bu cisimlerin kontrolü de doğal olarak yapılamıyor, tamamen başı boş dolanıyorlar. Dolayısıyla bir gün aniden faal haldeki uydulara çarpabilir, GPS servislerine zarar verebilir, bankacılık ve telekomünikasyon sistemlerini devre dışı bırakabilir.
Bu başı boş cisimleri yok etmek hayati önem taşıyor; nitekim günün birinde dünya çapında bir felaket yaşamamız, cisimler bu hızla artmaya devam ederse, çok yüksek ihtimal. Rusya bu konuda bir adım atarak, bu tip cisimleri yok etmeye imkan verecek bir uzay lazeri geliştirdiğini duyurmuş durumda.
Rus Uzay Ajansı Roscosmos'a dahil bir araştırma ve geliştirme ekibi, Rus Bilim Akademisi'ne bir proje önerisi yaparak 3 metre uzunluğundaki bir optik teleskobu lazer topuna çevirmeyi önerdi. Bu projenin ilk ayağında, Rusya'daki Altay Optik-Lazer Merkezi, uzay enkazlarını gözlemleyen bir teleskop inşa edecek. Daha sonrasında bu teleskoba katı-hal lazerleri eklenecek ve uzay enkazlarını yok etme adımına geçilecek. Lazer topu, küçük çaplı uzay enkazlarını lazerlerle buharlaşıp yok olana kadar ısıtacak.
Projenin detayları ve lazer topunun ne zaman üretimine başlanacağına dair detaylarsa henüz paylaşılmadı.