Uzaydaki sayısız gök cismi arasında en çok ilgi çekenlerden biri de kara delikler. Araştırmacılara göre bizim galaksimiz olan Samanyolu’nda bulunan süper kütleli bir kara delik, bundan 3,5 milyon yıl önce yok oldu. Yok olmanın şiddetiyle 200 bin ışık yılı mesafe içerisindeki gök cisimleri etkilendi.
Koni şekline gelen parlama ile yok olan kara delik, uzay boşluğunda dağıldı.
Araştırmayı yöneten Profesör Joss Bland-Hawthorn, parlamanın bir deniz feneri ışığını andırdığını söyledi. “Sonsuz bir karanlık düşünün, sonra birden birisi deniz fenerinin ışığını bir süreliğine yakıyor” diyen profesörün ekibi, Avustralya ARC Tüm Gök Olayları Kesinlik Merkezi (ASTRO 3D) adlı tesiste çalıştı. Ekip, parlamayı ‘muazzam büyüklükte, genişleyen enerji ışını’ olarak nitelendirdi.
Gök cisminin durumu, birden gerçekleşmesi nedeniyle ‘uyuyan ejderha’ ve ‘uyuyan güzel’ olarak da adlandırıldı.
Astronomlar bu vakanın yaşanmış olabileceğini daha önce de teori haline getirmişti. Galaktik ölçekte bakıldığı zaman olay oldukça yeni sayılabilecek bir dönemde gerçekleşti. Öyle ki o dönemde insanların, en azından atalarının dünya üzerinde dolaşıyor olduğuna dair iddialar var. Araştırmacılardan Lisa Kewley- bu olayın birkaç milyon yıl önce gerçekleştiğini söylerken, patlamanın galaktik merkezden geldiğini ve çevresindeki materyallerle çarpıştığını söyledi.
Seyfert parlaması adı verilen olay, iki devasa iyonlaşma konisi oluşturdu ve galaksiyi geçici olarak ikiye böldü.
Araştırmacılara göre böyle büyük bir patlamaya, kara deliğin kendisi dışında bir şeyin neden olması mümkün olmuyor. Galaksimizin merkezinde bulunan Sagittarius A’nın kütlesi, Güneş’in kütlesinden 4,2 milyon kat daha fazla olarak tahmin ediliyor.
Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobundan gelen verileri inceleyen araştırmacılara göre bu parlamalar 300 bin yıl sürmüş olabilir. Bir diğer araştırmacı olan Dr. Magda Guglielmo, bu sürenin galaktik ölçekte çok kısa olduğunu belirtirken, yaşanan olay sonucunda galaksimizin ciddi şekilde etkilendiğini belirtti.