Teknoloji dünyasında yılın en büyük hüsranı katlanabilir telefonlar oldu. Aylardır adlarını duyuyor, tanıtıldıklarını görüyor, ancak insanların ellerinde göremiyoruz. Bunun en büyük nedeni ise katlanabilir telefonların henüz hazır olmaması.
Samsung’un ilk olarak 2013 yılında yayınladığı reklam filmi, katlanabilir telefonlar için büyük bir beklenti yaratmıştı. Gel zaman git zaman ortada pek çok söylenti dolaştı ve nihayet Şubat ayında Samsung Galaxy Fold tanıtıldı.
Tanıtıldı tanıtılmasına ancak sonradan yaşananlar, Samsung’un dilini biraz yaktı diyebiliriz. Telefonun yurt dışındaki teknoloji editörlerine gönderilen ön inceleme versiyonlarında ekran sorunları yaşanmaya başladı. Üzerindeki koruyucu jelatinin sökülünce ekranın bozulduğuna dair iddialar, ölü piksel sorunları daha telefon satışa sunulmadan kendisini göstermeye başladı.
Samsung konuya açıklık getirip sorunları düzeltmek inceleme için dağıttığı cihazların hepsini geriye çağırdı. Cihaz, yapılan geliştirmelerin ardından 5 aylık gecikmeyle tekrar satışa sunuldu. Sorunlu ekran koruyucusu, sökülmeleri engellemek adına tablet modundaki büyük ekranın altına gizlendi. vs vs...
Lafı fazla uzatmayalım. Aylar boyunca piyasaya çıkışı ertelenen Galaxy Fold için Samsung’un en net açıklaması yaz aylarında gelmiş, firma yaşananların tam bir fiyasko olduğunu söylemişti. Nihayet çalışmalar tamamlandı ve Galaxy Fold belli ülkelerde satışa sunuldu.
Ekran tasarımı:
Katlanabilir telefonlar için tasarım konusunda farklı yaklaşımlar bulunuyor. Kimi telefon dışa katlanabilen, kimi de Galaxy Fold gibi içe katlanabilen ekrana sahip. Samsung, Galaxy Fold için açıldığında 7,3 inçlik bir tablete dönüşen içbükey ekran tercih etmiş görünüyor. Esnek bir OLED paneline sahip bu ekran, HR10+ desteğine sahip. Ekranın sağ üzerindeki köşede ise simetri takıntısı olanları inceden rahatsız edebilecek çıkıntılı bir çentik bulunuyor.
Katlanabilir esnek panel ve üzerindeki ekran koruyucusu, telefonun tam da katlandığı noktada gözle görülen elle hissedilen bir ize neden oluyor. Bu izi ekrana tam karşıdan bakarken farketmiyorsunuz, ancak yanlardan bakıldığında ne yazık ki renk farklarına neden oluyor. Her dokonuşta da o izi hissetmek rahatsız edebiliyor
Galaxy Fold’un telefon modunda, yani katlı durumdayken kullanılan ikinci ekranı ise sıradan akıllı telefonlara göre biraz ince ve uzun duruyor. 4,6 inç boyutundaki, Galaxy S10 ile aynı AMOLED panele sahip olan kapak ekranında, telefonu tam fonksiyonlu olarak kullanabiliyorsunuz. Ancak eğer büyük ekranlara alıştıysanız, böyle bir ekrana alışmakta zorlanabilirsiniz. Açıkçası bu boyutlar ve ekran gövde oranı yüzünden, telefonu sürekli tablet modunda kullanma ihtiyacı doğabiliyor.
Katlanmayı sağlayan menteşe ve gövde tasarımı:
Samsung’un 200.000 bin katlanmaya kadar dayanabilir dediği özel tasarım menteşelerle gelen Galaxy Fold, katlandığı zaman 17,1 mm’lik kalınlığa ulaşıyor. Bu kalınlık menteşenin olduğu kenardan diğer kenara doğru azalsa da, cebinizde iki telefon taşıyormuş gibi hissettirebilir. Cihazın açık durumdaki kalınlığı 7,6 mm, yani günümüz akıllı telefonlarıyla hemen hemen aynı kalınlığa sahip.
Galaxy Fold’un menteşeleri, katlanabilir ekrana zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış durumda ancak metal oldukları için ağırlığı önemli ölçüde arttırıyor. Samsung, daha ağır bir cihaz üretmemek için de cihazın gövdesinde alüminyum alaşım kullanmayı tercih etmiş. Bu arada telefonun kalınlığını önemli ölçüde etkileyecek 3,5 mm’lik kulaklık girişi de bulunmuyor.
Galaxy Fold hem telefon hem de tablet modunda 16,1 santimetre uzunluğa sahip. Telefon modundayken 6,3 santimetre genişliğe sahip olan Fold’un açıldığında yaklaşık 11,8 santimetre genişliğe ulaşıyor. Katlandığı zaman menteşe bölümünü 1,7 santimetreyken, diğer tarafa doğru bu kalınlık 1,55 santimetreye kadar geriliyor. Tüm bu gövdenin ağırlığı ise tam 276 grama ulaşıyor.
Biraz da bu gövde tasarımının ve menteşelerin verdiği hislerden bahsedelim. Malzeme kalitesi dolayısıyla Galaxy Fold, beklediğiniz gibi üst seviye bir cihaz gibi hissettiriyor. Ayrıca menteşenin kapanıp açılırken çıkardığı sesler fazlasıyla tatmin edici. Eğer böyle şeylerle stres atmaya eğiliminiz varsa, Galaxy Fold’u durup dururken kapatıp açarak kullanım ömrünü doldurabilirsiniz. Telefonun parmak izi okuyucusu ise Galaxy S10e modelinde olduğu gibi sol tarafta bulunan kilit tuşuna, yani cihazın kenarına kenarında bulunuyor.
Donanım ve teknik özellikler:
Galaxy Fold, kendi döneminin en gözde işlemcilerinden birisi olan Snapdragon 855 ile geliyor. 1 adet 2,84 GHz hızında Kyro 485 çekirdeğine sahip olan bu işlemci, Galaxy Fold’un tablet modunda oyun oynamak için oldukça yeterli durumda. Ayrıca orta seviyedeki görevler için 2,4 GHz hızında 3 adet, düşük performans gerektiren temel görevler içinde 1,8 GHz hızında 4 çekirdek daha bulunuyor.
Grafik tarafında da Snapdragon’un avantajlarını kullanan Galaxy Fold, Adreno 640’tan güç alıyor. Elbette tablet modundaki ekranı sayesinde detayların daha da ön plana çıktığı oyun deneyimi sunuyor. Açıkçası cebinizde bir tablet taşıyıp günümüzün en iyi oyunlarını bu şekilde oynamak büyük bir artı.
Katlanabilir ekrana özel tasarlanan Android 9.0 tabanlı arayüzü de pek çok uygulamanın iki ekranda da hızlıca geçiş yapılmasını kolaylaştırıyor. Hatta bu özelliği kendi isteğinize göre şekillendirebiliyorsunuz. Onun dışında, Samsung’un bildiğimiz arayüzünü kötü deneyim yaşatmayacak şekilde geliştirdiklerini söyleyebiliriz. Telefon son derece akıcı bir kullanıma sahip.
Hafıza kartı desteği bulunmayan Galaxy Fold’un dahili hafızası ise 512 GB. Ayrıca standart olarak 12 GB RAM ile gelen cihaz, bu konuda çıtayı epey yukarıya taşımız diyebiliriz. Günümüz şartlarında 12 GB RAM’i tam kapasiteyle kullanacak uygulama sayısı az, ancak gelecekte bu boyuttaki hafızalara da ihtiyaç duyabiliriz. Bu arada biz gelecekten söz ettik, ancak Samsung’un Galaxy Fold’u Android 10 Beta sürecine dahil edilmeyeceği de söyleniyor.
Galaxy Fold’un büyük ekran avantajını bir kenarı koyarsak, performans piyasadaki rakiplerinden geri kalmadığını söyleyelim. Ayrıca karşısında henüz katlanabilir ekrana sahip güçlü bir rakip bulunmuyor.
Batarya:
Pil tarafından bahsedecek olursak, elimizdeki 5G modelde 4235 mAh’lik bir hatta birleştirilmiş iki batarya mevcut. Tabi burada kullanım konusunda detaylı bir veri vermek için biraz daha kurcalamak lazım. Ancak sizin kullanım şeklinize göre tamamen değişir. Yani 7.6 inçlik ekranı kullanırsanız piliniz daha az dayanacaktır. Ancak küçük-büyük ekran karışık, standart bir kullanmımdan bahsedersek 1-1.5 günü zorluyor.
Ayırca Samsung Galaxy S10’dan buy yana standartlaşan kablosuz tersine şarj özelliği ile diğer telefonları, kutunun içinden çıkan Galaxy Buds kulaklıklarını kullanabiliyorsunuz. Telefonun kutusundan çıkan şarj cihazı ise 15 watt güce sahip. Bu şarj cihazı telefonu 30 dakikada yaklaşık %40, 1 saat 50 dakikada ise %100 şarj ediyor.
Kamera:
Geldik bu katlanabilir telefonun kameralarına. Telefonun katlanabilir yapısından dolayı normalden fazla ön kamerayla birlikte geliyor. Katlanmış haldeyken öndeki küçük ekranın hemen üzerinde bir selfie kamerası var. 10 MP ve f/2.2 diyafram değerine sahip. Teknik olarak Note 10’un aynısı. Sadece live focus videolar çekemiyor. Diğer bir ön kameramızdan telefon katlanmamış haldeyken ekranın üzerinde duran ön kameraları. Diğer ön kameraya ek olarak buraya bir de 8 MP'lik ve f/1.9 diyafram değerine sahip kamera ekleniyor bu da derinlik işlerine yardımcı oluyor. Buna da s10 Plus ile çok yakın diyebiliriz
Arka kameralar ise telefon katlıyken veya açıkken kullanılabilecek durumda tasarlanmış. Toplam 3 arka kameramız mevcut. Bunlar da direk S10 Plus'dan gelmekteler. 16 MP'lik ultra geniş açılı kameramız 123 derecelik bir açıya sahip ve f/2.2 diyafram değerine sahip. Diğer bir kameramız ise 12 MP değerinde standart geniş açılı lensimiz. Alışılageldiği gibi f/1.5 ve f/2.4 şeklinde çift diyafram değeri taşıyor. Son kameramızda yakınlaştırma işlerini halleden 12 MP'lik ve f/2.4 diyaframlı telefoto kameramız. Zaten S10 ve Note 10 ailelerinin kameralarını beğeniyorduk. Gayet güzel iş çıkarıyorlardı. Fold da da buradan şaşılmamış ve iyi bir kamera dizilimi ortaya çıkarmayı başarmış.
Sonuç:
Galaxy Fold, ülkemizde şu an resmi olarak satışta değil. Resmi olarak gelirse 20.000 TL civarında olacağı söyleniyor. Artıları ve eksilerinden bahsedip yorumu size bırakalım. Telefon bir kere görenleri şaşırtan ve kesinlikle ortamda ilgi çeken bir cihaz. Ancak bize kalırsa, şu an katlanan telefonlar emekleme aşamasında. Onun dışında hem tablet hem telefon gibi kullanabilmek mükemmel, tabi bir de kalemi olsaymış iyice süper olacakmış.
Galaxy Fold hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmyın, görüşmek üzere.