Bağımsız bir pazar araştırma şirketi olan Counterpoint Research, 2019 yılının ikinci çeyreğine ait akıllı telefon nakliyat raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 2019 yılının en çok telefon sevkiyatı yapan şirketi oldu.
2018 yılının aynı dönemine oranla akıllı telefon sevkiyatlarını yüzde 7.1 oranında artırmayı başaran Samsung, tüm akıllı telefon sevkiyatlarının yüzde 21.3'ünü tek başına yapmayı başardı.
İşte Counterpoint Research tarafından yayımlanan o rapor:
Bu rakamlara göre Samsung, 2019 yılının ikinci çeyreğinde 76.6 milyon akıllı telefon sevkiyatı yaparak dünyanın en büyüğü olma hedefi bulunan Huawei ile arayı biraz daha açmış durumda. Huawei'nin verilerini incelediğimiz zamansa ABD yaptırımlarının etkisinin şimdilik çok da hissedilmediğini söylemek mümkün görünüyor. Huawei, 2019 yılının ikinci çeyreğinde 56.7 milyon sevkiyat yaparak küresel akıllı telefon sevkiyat pazarının yüzde 15.8'ini sırtlanmış durumda.
Listenin ilk iki sırasının beklenildiği gibi olduğunu söylemek mümkün ancak listenin üçüncü sırasında bulunan Apple, iPhone konusunda ciddi oranda kan kaybediyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 11.9'luk satış kaybı yaşayan Apple, 2019'un ikinci çeyreğinde 36.4 milyon iPhone'un sevkiyatını yapmış durumda.
Listenin en dikkat çekici markası ise hiç şüphesiz Realme. Geçtiğimiz yıl listenin üst sıralarında kendisine yer bulamayan Realme, 2019 yılının ikinci çeyreğinde telefon sevkiyatlarını tamı tamına yüzde 848 oranında artırmayı başardı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 500 bin civarı akıllı telefon sevkiyatı yapan Realme, bu yılsa 4.7 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Değerin bu kadar hızlı bir şekilde yükselmesinin altında, Realme'nin son dönemlerde ortaya koyduğu akıllı telefon modellerinin hem fiyat hem de performans açısından müşterileri memnun etmesi yatıyor.
Analistler tarafından belirlenen ve sürecin devam edeceği söylenen akıllı telefon piyasasındaki küçülme, Counterpoint Research'ün raporunda da karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla bu yıl, 4.3 milyon sevkiyat kaybının yaşandığı açıkça görülebiliyor.