Saniyenin Trilyonda Biri Hızda Fotoğraf Çeken Kamera Geliştirildi: Kaosun Resmini Çekti

11
2
1
1
0
Bilim insanları, piyasadaki en hızlı kameradan 250 milyon kat daha hızlı bir kamera geliştirdi.

Atomik seviyede yaşanan değişimleri gözlemlemek için atomların kaotik hareketlerini hızla yakalayabilecek bir kameraya ihtiyaç var. Piyasada alınabilecek en hızlı dijital kameraların fotoğraf çekme hızı ise saniyenin dört binde biri hızında görsel yakalayabiliyor. Atomları fotoğraflamak için ise çok daha hızlı bir kameraya ihtiyaç var. O yüzden de bilim insanları, 250 milyon kat daha hızlı olan ve saniyenin trilyonda biri hızda fotoğraf çeken bir kamera geliştirdi. 

Yeni kamera, dinamik düzensizlik adlı fenomeni de görüntüleyebilmeyi sağlayacak. Basitçe anlatmak gerekirse atom kümeleri, titreşim ya da ısı değişimi gibi etmenlere maruz kaldıklarında belirli hareketler yapıyorlar. Bu hareketlere de dinamik düzensizlik deniyor. Bu fenomeni gözlemlemek için de yeni geliştirilen kameraya ihtiyaç duyuluyor. 

Atomların pozisyonları nötronların konumundan belirleniyor

atomlar

Atomlar, mutlak sıfır noktası dışında durdukları yerde de ama az ama çok hareket ediyorlar. Bu da statik düzensizliğe neden oluyor. vsPDF adlı bu kamera ise nötronların konumunu takip ederek dinamik düzensizliği görüntülemeyi sağlıyor. 

Aslında ilk olarak 2023 yılında geliştirilen kameranın nasıl bir performans göstereceği ise ilk aşamada merak konusuydu. Kamera kullanılarak yapılan çalışmalar, vsPDF'in oldukça performanslı şekilde çalıştığını ortaya koydu. Germanyum tellür adlı yapıyı inceleyen araştırmacılar, yapının dinamik düzensizlik özelliklerini ortaya çıkardı. 

Araştırma Nature Materials'da yayımlandı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/trillionth-of-a-second-shutter-speed-camera-captures-chaos-in-action
11
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
2
1
1
0