ABD hükümetinin desteklediği Illinois eyaletindeki bir laboratuvarda ülkenin en hızlı bilgisayarı geliştiriliyor. Aurora adlı bu süper bilgisayar, saniyede tam 1 kentilyon işlem yapabilme becerisine sahip. Devasa makine, Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda kullanılacak bilgisayarın, kompleks sistemlerin simülasyonundan yapay zeka işletmeye ve bilimsel araştırmalara yardımcı olmaya kadar çeşitli görevleri var.
Süper bilgisayarlar normal şartlar altında çok pahalı, çok tehlikeli ya da gerçekleştirmesi imkansız olan deneyleri simüle edebilmeleri amacıyla üretiliyorlar. Örneğin iki arabanın olası çarpışmasını simüle etmek, arabaları gerçekten çarpıştırmaktan daha ucuz ve daha güvenli. Ayrıca evrende gözlemlenemeyen bölgeler hakkında hesaplamalar yapmak da mümkün olabiliyor.
Enerji araştırmaları ise işin bambaşka bir boyutu. Herkes milyonlarca dolar harcayıp da kendine küçük bir test kara deliği oluşturmuyor, oluşturamıyor. Böyle deneyler için de süper bilgisayarların oluşturduğu ve matematiksel olarak çok sayıda işlemin bir arada gerçekleştirildiği sistemler daha kolay çalışmalar yapmayı sağlıyor.
Aurora adlı yeni süper bilgisayar ise ABD’nin en üst düzey makinesi olması amacıyla üretiliyor. Intel çalışanı Alan Gara, aletin yapıldığı anda ülkedeki en hızlı makine olacağına emin. Şu andaki en hızlı işlem yapan süper bilgisayar, Aurora’nın ancak 5’te 1’i işlem kapasitesine sahip. Özetle, aynı anda 1 milyar dizüstü bilgisayar aynı anda aynı amaçla çalışıyor diye düşünün.
Dünyanın En Etkileyici 10 Süper Bilgisayarı
200 sunucu dolabı dolduracak kadar donanıma sahip olacağı bilinen Aurora, sıvı ile soğutulacak. Kablolar da özel olarak hazırlanmış durumda ve sistemin kabloları 200 gigabit/saniye veri taşıyabilecek.
Cray tarafından üretilecek olan bu muhteşem cihaz, 2021 yılında teslim edilecek.