Bitcoin ile Dünya Çapında Devrim Yaratsa da Başarıyı Üstlenmeyen Satoshi Nakamoto’nun Kimliğine Yönelik Yapılan Spekülasyonlar

2
0
0
0
0
Bitcoin dijital dünyanın devrim niteliğindeki para birimi olarak bilinirken, bu teknolojinin arkasındaki gizemli figür Satoshi Nakamoto'nun kimliği hala çözülememiş bir sır olarak duruyor. Bu içerikte Nakamoto’nun kimliğine ilişkin bazı spekülasyonları derleyeceğiz.

Bitcoin ve blok zinciri teknolojisini hayatlarımıza sokarak, finans dünyası başta olmak üzere her alanda büyük bir devrim yaratan kişinin adı Satoshi Nakamoto.

Kişinin dediğimize bakmayın, bu bir takma isim. Hâlâ daha Satoshi Nakamoto’nun kimliğine ilişkin kesin bir bilgiye ulaşmış değiliz. Bu isim bir kişiye de ait olabilir, bir topluluğa da…

Spekülasyonlardan ilkiyle başlayalım. Nakamoto’nun aslında Nick Szabo olduğuna yönelik iddialar var!

nick szabo

Bitcoin aslında tam olarak dünyanın ilk kripto para birimi sayılmaz.

Ondan önce, Nick Szabo Bit Gold isimli bir kripto para birimi üzerine de çalışmış ancak bu proje Bitcoin gibi bir başarıya ulaşamamıştı.

Bu sebeple, kripto varlıkların isim benzerliği, bazı linguistik analizler ve Bitcoin'in teknik detaylarına dair benzerlikler Satoshi Nakamoto’nun Nick Szabo olabileceği sorusunu akıllara getirmişti.

Ancak, Szabo bu iddiaları reddederek Nakamoto olmadığını belirtmişti.

Akıllara gelen ikinci isimse Hal Finney.

Hal Finnley

Bitcoin ağı üzerinde ilk işlemi gerçekleştiren ve Nakamoto ile doğrudan iletişimde olan bilgisayar programcısı Hal Finney, bir başka olası aday olarak öne çıkıyor.

Finney'nin Bitcoin'e olan ilgisi ve yine spekülasyonların odağında olan Bitcoin ağı ile ilgili çalışmaları, onun Satoshi Nakamoto olabileceği spekülasyonlarını doğurdu.

Ancak Finney de Nakamoto olmadığını iddia ederek ve sadece projeye katkıda bulunan bir geliştirici olduğunu belirtmişti.

Dorian Nakamoto’ysa spekülasyonların odağında olan üçüncü isim olarak karşımıza çıkıyor.

Dorian nakamoto

Satoshi Nakamoto’nun Japon olduğu kanısı çok yaygın.

Bunun üzerine Dorian Nakamoto isimli fizikçiyse hem Japon olması hem de isim benzerliği sebebiyle Bitcoin’in geliştiricisi olduğu iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı

Dorian Nakamoto, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı ve Bitcoin hakkında hiçbir şey bilmediğini ifade etti.

Peki Satoshi Nakamoto olarak andığımız isim tek bir kişi değil de bir topluluk olabilir mi?

Bir diğer ilginç teori ise, Satoshi Nakamoto'nun tek bir kişi değil, bir grup insan olduğuna yönelik.

Bu teori, temel olarak Bitcoin'in karmaşıklığı ve geniş çaplı teknik bilgisi nedeniyle birden fazla kişinin ortak çalışmasının ürünü olabileceği fikrine dayanıyor.

Özellikle, farklı yetenek ve bilgi alanlarına sahip kişilerin bir araya gelerek böyle bir devrim yaratabileceği düşünülüyor.

Özetle, bahsettiğimiz ve bahsedemediğimiz daha pek çok spekülasyon ortada dolaşsa da tek bir gerçek var ki Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu hâlâ kesin bir şekilde tespit edilebilmiş değil!

Devrim niteliğinde bir teknolojiyi dünyaya kazandıran Satoshi Nakamoto'nun kimliği, dijital dünyanın en büyük sırlarından biri olarak kalmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0