Kare şeklinde bir kağıt verip bir yuvarlak kesilmesini istersek herkes kolayca yapacaktır. Kağıdın hiçbir parçasını kesmeden bunu yapmak ise çok daha karışık ve karmaşık bir iş olacaktır.
Japonların meşhur kağıt katlama sanatı olan Origami’nin kuzeni olan Kirigami, geleneksel kağıt kesme sanatıdır. Bu sanatın ustaları, düz bir parça kağıdı keserek üç boyutlu objeler ortaya çıkmasını sağlar.
Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndan (SEAS) kirigamiyi geometrik şekillere uygulamayı mümkün kılan bir yazılım geliştirdi. Bu sistem, bir kareyi bir başka şekle getirmek için gerekli olan kesikleri tasarlayabiliyor.
Araştırmacılardan profesör L. Mahadevan, bu tür bir çalışmayı gerçekleştirebilecek bir algoritma geliştirebilmeyi amaçladıklarını söylüyor. SEAS’tan Gary P. T. Choi, özellikle de verilen iki ya da üç boyutlu şekiller arasında tek hareketle geçişe odaklandıklarını söylüyor. Bunu da sağlanması gereken kısıtlar belirleme ve numerik optimizasyon yöntemiyle yaptıklarını ve sonrasında doğrulama yaptıklarını söylüyor.
Mahadevan daha önce de origami temelli şekillerle neredeyse bütün üç boyutlu kıvrımlı yapıların oluşturulabileceğine odaklandığı bir çalışma gerçekleştirmişti.
Levi Dudte, araştırmada imzası bulunan isimlerden biri ve kirigami ile, origami ile yapılabilenden biraz daha fazla şey yapılabileceğini söylüyor. Kesikler, delikler sayesinde kağıda neredeyse istenilen her şekil verilebiliyor.
Mahadevan ise yaptıkları işin sanattan ilham alıp matematiği kullandığını ve mühendislik şekillerine meydan okuduğunu söylüyor. O’na göre bu çalışma, mühendislerin materyalleri dijital çağın getirilerini kullanarak yeniden şekillendirebilecekleri bir dönemin habercisi.
Araştırmacıların hedefinde şimdi origami ve kirigami kullanarak bir şekli bir diğerine tamamen dönüştürebilmek var. Mahaveran ve ekibinin çalışması, Nature Materials dergisinde yayımlandı.