Harvard Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, oldukça ilgi çekici bir projeye imza attılar. Bilim insanlarının bu projesi, kendi kendine yeniden ilk haline dönen, görüntüsüyle yüne benzeyen bir kumaşı içeriyor.
Bilim insanlarının geliştirdikleri malzeme, en basit tabiriyle bir şekil hafızasına sahip. Yani bu malzeme, hangi şekilde olduğunu unutmuyor. Bu sayede de bir süre sonra ilk halini alıyor. Peki bu nasıl mümkün oluyor?
Harvard Üniversitesi resmi internet sitesinden yapılan paylaşımda, bu kumaşın aslında "saçtan" esinlenerek oluşturulduğu belirtiliyor. Saçların her ne şekilde düzeltilirse düzeltilsin, ıslandığında yeniden orijinal haline döndüğünü söyleyen bilim insanları, işte bundan faydalanarak söz konusu kumaşı üretmişler.
Uzmanlar, eski haline dönen ya da istenildiği gibi şekillendirilebilen kumaşı, saçtaki en temel maddelerden olan "keratin" yardımıyla geliştirmişler. Geri kazanılmış yünden elde ettikleri keratini değerlendiren bilim insanları, bu tür bir kumaşla moda ve giyim sektöründe önemli adımlar atabileceklerini söylüyorlar.
Araştırmaya dahil olan isimlerden Luca Cera, keşfettikleri kumaşla tekstil ve doku mühendisliği gibi alanlarda önemli yeniliklerin yaşanabileceğini söylüyor. Başka bir Araştırmacı Kit Parker'sa, keşfedilen kumaşla geri dönüştürülmüş yünden ilk kez neler üretebileceklerini görmüş olduklarını dile getiriyor.
Araştırmacılar, keşfettikleri kumaşla kıyafetlerin tek bir bedene düşürülüp, herkesin bedenine uyacak kıyafetler tasarlamayı düşünüyorlar. Ancak kumaşın şu an için bazı eksikleri var ve bilim insanları, bu eksikleri gidermek için çalışmalarını devam ettiriyorlar.