Jül Sezar, Neden Sezaryen Doğuma Adını Verdi?

46
6
5
4
3
Modern tıp alanında kullanılan birçok yöntemin tarihte kullanılmış geleneksel yöntemlerin güncellenmiş hâli olduğu herkesçe biliniyor. Günümüzde insan sağlığını üst düzeyde tutmak için kullanılan bu yöntemler, isimlerini de geçmişten alıyor. Doğumlarda sıkça karşılaşılan "sezaryen" teriminin aslında ünlü imparator Jül Sezar'dan geldiğini biliyor muydunuz? Gelin bu konunun detaylarına birlikte göz atalım.

Geleneksel tıp uygulamaları, geçmişte birçok insanın hayatını kurtarmış olsa da bilime dayalı modern tıbbın gelişmesi, bugün insan sağlığını üst düzeyde tutan ve ortalama ömrü uzatan en önemli gelişmelerden biri. Tabii modern tıbbın geçmişten ilham alan birçok uygulamaya ev sahipliği yaptığını da söyleyebiliriz.

İnsanlık tarihinin önemli bir bölümünde kullanılan tekniklerden biri olan sezaryen de bu bahsi geçen yöntemlerden biri. Doğum sırasında anne sağlığını korumak için kullanılan bu yöntemin aslında nereden geldiği hakkında birçok rivayet bulunuyor. Yunan mitolojisinde geçen Asclepius'un doğumundan Hint ve Mısır geleneklerine kadar birçok yerden ilham alındığı söylenen sezaryen, ismini ise imparator Jül Sezar'dan alıyor.

Peki bu yöntem, 'sezaryen' ismini nasıl aldı?

jül sezar'ın doğumu

"Jül Sezar'ın doğumu" notuyla tarih kitaplarının bazılarında yer alan bu görselden anlaşılacağı üzere Sezar'ın doğum tekniğinden dolayı bu isim verildiğini söyleyen kaynaklar mevcut ancak bu söylenti, pek olası görünmüyor. O dönemde bu yöntemin uygulanması için annenin ölmüş ya da ölüyor olması gerekiyordu oysa  Sezar'ın annesinin yaşadığı biliniyor.

Aslında bu ismin geldiği noktanın yine Jül Sezar ile alakalı başka bir yer olduğunu söyleyebiliriz. O dönem Sezar'ın koyduğu Roma kanunları, doğum sırasında ölen kadınların karınlarının kesilerek çocukların alınmasını emrediyordu. Bu da sezaryen yönteminin ismini neden Jül Sezar'dan aldığını gösteriyor.

'Sezaryen' ismi başka yerden de geliyor olabilir:

sezaryen doğum

Bir diğer söylenti ise kesmek kelimesinin Latince karşılığı olan "caedare"nin bu yönteme ismini verdiği üzerine kurulu. Anne karnının kesilerek bebeğin alındığı tüm doğumlara bu yüzden sezaryen dendiği iddia ediliyor ancak Jül Sezar'ın dönemindeki kanunun bu rivayetler arasında en kabul göreni olduğunu söyleyelim.

Kimi zaman "sezeryan" olarak yanlış telaffuz edilen sezaryen doğum yönteminin isminin nereden geldiğini sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Günümüzde kullandığımız bazı yöntemlerin isimlerinin kökenlerini sizlerle paylaşmaya önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Siz de kökenini merak ettiğiniz kelimeleri yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.nlm.nih.gov/exhibition/cesarean/part1.html
46
6
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
46
6
5
4
3