Tane Tane Anlatıyoruz: Komut İstemi Kodu "sfc scannow" Nedir, Ne İçin Kullanılır?

34
14
5
1
0
Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız sistemde bulunan eksik ya da hasarlı dosyaları üçüncü taraf bir program indirmeden yalnızca "sfc scannow" komutu ile onarmanız mümkün. Gelin "sfc scannow" ile ilgili tüm detayları birlikte inceleyelim.

Windows işletim sisteminde, sistemin doğru çalışması için üretici tarafından eklenmiş pek çok farklı türde dosya bulunuyor. Dolayısıyla kullanıcılar, ister istemez bazen yaptıkları işlemler sonucu bu sistem dosyalarının eksilmesine ya da hasar almasına neden olabiliyorlar. Neyse ki Windows kendi içinde bu sorunu çözme yeteneğine sahip.

"sfc scannow" komutu, sistem dosyalarını onarmak için uygulayabileceğiniz en etkili yöntem.

Windows 7, 8, 8.1 ya da 10 versiyonları fark etmeksizin tüm Windows versiyonlarında "sfc scannow" komutunu kullanabilir ve hasarlı ya da eksik sistem dosyalarını onarabilirsiniz. "sfc scannow" komutu temel olarak sistem dosyalarını tarar ve var olan küçük sorunları ortadan kaldırır. Gelin "sfc scannow" nedir, ne için kullanılır, nasıl kullanılır, hangi sonuçları verir gibi soruların yanıtlarına yakından bakalım.

"sfc scannow" komutunun tam olarak ne olduğunu anlatarak başlayalım.

‘sfc scannow’

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda, Windows 7, 8, 8.1, 10 versiyonları fark etmeksizin kullanabileceğiniz ‘"sfc scannow" komutu, komut İstemi sayfası üzerinden yazarak başlatabileceğiniz bir sistem dosyalarını tarama ve onarma işlemini ifade eder.

Tüm versiyonlarda kullanılan bu komut ile tüm sistem dosyaları taranır ve var olan eksik ya da hasarlı dosyalar tespit edilir.

"sfc scannow’" komutu ile başlatılan bu işlem sonucunda eğer ufak tefek hasarlar ya da eksiklikler varsa %WinDir%\System32\dllcache dizininde bulunan yedek dosyalar ile değiştirilir yani onarılmış olur. Ancak dediğimiz gibi, tespit edilen sorunların büyüklüğüne göre onarım işlemi gerçekleştirilemeyebilir. Yine de Windows sistem dosyalarının onarımı için en etkili yöntem budur.

Peki "sfc scannow" komutu nasıl kullanılır?

  • Adım #1: Arama çubuğuna cmd ya da komut istemi yazın ve aratın.
  • Adım #2: Komut İstemi üzerinde sağa tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır seçeneğine tıklayın.
  • Adım #3: Var olan satıra sfc / scannow yazın ve Enter’a basın.
  • Adım #4: Tarama ve onarım işleminin tamamlanmasını bekleyin.
  • Adım #5: İşlem tamam.

komut istemi

"sfc scannow" komutu ile Windows sistem dosyalarını tarama ve onarım işlemini başlatmak için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Tüm Windows işletim sistemi versiyonlarında yukarıdaki adımları uygulayarak "sfc scannow" komutunu çalıştırmanız mümkün. Genel olarak olumlu sonuç alınsa da bazı kullanıcılar işlem sonucu farklı uyarılarla karşılaşabilirler.

"sfc scannow" komutunun sonuçlarını da inceleyelim.

‘sfc scannow’

  • Windows did not find any integrity violations sonucu, herhangi bir sorun bulunmadı demektir.
  • Windows Resource Protection found corrupt files and repaired them sonucu, bazı sorunlar bulundu ve onarıldı demektir. 
  • Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some (or all) of them sonucu, sorunlar bulundu ancak onarılmadı demektir. 

İlk sonuç ve ikinci sonuç genel olarak karşılaşılan ve istenilen sonuçlardır.

Çünkü sistem dosyalarında hasar ya da eksik olmaması, olsa bile "sfc scannow"  komutu ile çözülmüş olması iyi bir şeydir. Ancak son sonuç yani sorun olması ama çözülememesi iyi değildir.

Bu noktada farklı bir çözüm yöntemi uygulamanız gerekir.

DSIM ile Windows sistem dosyalarındaki sorunları nasıl çözebiliriz?

  • Adım #1: Arama çubuğuna cmd ya da komut istemi yazın ve aratın.
  • Adım #2: Komut İstemi üzerinde sağa tıklatın ve Yönetici Olarak Çalıştır seçeneğine tıklayın.
  • Adım #3: Var olan satıra DISM.exe /Online /Cleanup-image /Scanhealth yazın ve Enter’a basın.
  • Adım #4: Sistem büyüklüğüne bağlı olarak işlem 10 - 20 dakika sürebilir.
  • Adım #5: İşlem sonunda tekrar ‘sfc scannow’ taraması yapın ve sorunların çözüldüğünden emin olun.
  • Adım #6: İşlem tamam.

Deployment Image Servicing and Management, DSIM

Eğer "sfc scannow" tarama ve onarım işlemi sonucu sorun tespit edildiyse ama çözülmediyse DSIM yani İçin Deployment Image Servicing and Management aracını kullanmak için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Bu araç daha önce kaydedilmiş olan .wim sistem dosyaları üzerinden sorunları çok daha detaylı çözebilme becerisine sahiptir.

Peki "sfc scannow" komutunu kullanmak zararlı mı?

Genel olarak ‘sfc scannow’ komutu kullanarak Windows sistem dosyalarındaki hasarları ya da eksikleri tespit ederek onarmanın bilgisayarınıza hiçbir zararı yoktur.

Ancak unutmayın, bu tür işlemler sonucu her zaman bilgisayarınızdaki verilerin silinme ihtimali vardır. Bu nedenle "sfc scannow" komutunu başlatmadan önce mutlaka önemli dosyalarınızı yedekleyin.

"sfc scannow" komutu da DSIM aracı da sistem dosyalarını onarırken sıfırlama işlemi yaparlar. Yani hasarlı ya da eksik dosyayı tamamen ortadan kaldırarak yerine orijinal dosyayı yerleştirirler. Bu nedenle bilgisayarınızda yüklemiş olduğunuz yazılımların bile ortadan kalkma ihtimali vardır. Silinme ihtimali olan yazılımların yükleme dosyalarına sahip olduğunuzdan emin olun. 

Windows sistem dosyalarında bulunan hasarları ve eksiklikleri tespit ederek onaran "sfc scannow" komutu nedir, nasıl çalışır, ne için kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu komut hakkında bilmeniz gereken bazı önemli noktaları anlattık. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Sıfırdan Modem Kurulumu Nasıl Yapılır? İşte Adım Adım Bilmeniz Gerekenler

34
14
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
14
5
1
0