İnsanlık tarihinin en büyük gizemlerini barındıran Sibirya'da arkeolojik kazılar devam ediyor. En son geçtiğimiz yıl bölgede bir Denisova ve Neandarthal’in çocuğu olduğu belirlenen insan kalıntılarına rastlanmıştı. Bu bulguyla modern insan türü Homo sapiens dışında, nesli tükenmiş olan Denisovalıların ve Neandarthallerin bir araya gelebildikleri sonucuna ulaşılmıştı.
Akıllı telefona benzeyen cisim, Bronz Çağı'ndan Cengiz Han dönemine kadar kullanılan bir mezarlık bölgesinde keşfedildi:
Bilim insanları, taşın ölçülerinin 18’e 9 santimetre olduğunu belirttiler. Cismin bulunduğu mezar ise Nataşa takma adına sahip olduğu tespit edilen bir kadının mezarıydı. Bu bulguyla beraber Nataşa’nın mezarı, kazı alanındaki en ilgi çekici bölgelerden birisi haline geldi.
Cismin üzerindeki taşların ise aslında Çin paraları olduğu tespit edildi, cismin yaşı bu paralar incelenerek tespit edilebildi. Ayrıca söz konusu keşfin 2016’daki kazılarda yapıldığı, ancak dünya kamuoyuna araştırmalar tamamlanınca bilgi verildiği belirtiliyor.
Araştırmaları yürüten EurAsia Keşif Derneği yetkilisi Pave Leus, cismin muhtemelen şık bir bel kemerinin parçası olabileceğini, Nataşa’nın da bu kemer ile birlikte gömüldüğünü belirtti. Akıllı telefon benzerliği ise tamamen tesadüf. Ancak bilim insanlarının bulguları 3 yıl sonra duyurması, söz konusu cismi ne kadar ciddiye aldıklarını da gösteriyor.
Bölgedeki kalıntılar, Tunç Çağı'ndan kalma ve Cengiz Han dönemine ait olarak kayıtlara geçti. Sibirya'daki arkeolojik kazılar, insanlık tarihinin farklı dönemlerine ışık tutmak için devam ediyor.