Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, tarihe geçecek bir işe imza attılar. Özel bir kamera sistemi kullanan uzmanlar, bu kameralar ile sinir hücrelerinden gönderilen sinyallerin görüntüsünü kaydetmeyi başardılar. Gelin hep birlikte bu önemli bilimsel gelişmenin detaylarına bakalım.
İşte sinir hücrelerinden gönderilen sinyallerin görüntüsü
Şu ana kadar ne anlattığımızı anlamakta zorlanmış olabilirsiniz. Şimdi sizlere, yukarıdaki görüntünün ne anlama geldiğini anlatacağız. Bildiğiniz üzere vücudun kontrol merkezi beyin. Sinir sistemimiz, beyinden gelen komutları organlarımıza/uzuvlarımıza, dışarıdan gelen uyaranları da beynimize iletiyor. Biz bir şeye dokunduğumuzda yumuşak mı sert mi olduğunu, sinir hücrelerimizin gönderdiği sinyalleri beynimizin yorumlaması sonucunda algılıyoruz. İşte yukarıdaki görüntü de tam olarak bu sinyalleri gösteriyor.
Bilim insanları, farklı farklı sinir hücrelerine ait sinyal geçişlerini görüntülediler. Yukarıda, sinyallerin farklı farklı zamanlarda görünmesinin nedeni de tam olarak bu. Öyle ki sinirlerin iletim hızı 4 m/s ila 120 m/s aralığında değişiyor. Bu da beyinden gönderilen bir sinir sinyalinin hedeflenen noktaya ulaşmasının süresini değiştirir. Bu arada; buradaki süreden kastımız dakika ya da saniye değil. Bir insanın beyninden gönderilen bir sinyal, sadece milisaniyeler içerisinde ayak ucuna ulaşabilir...