Tatları Benzese de Aslında Çok Başka Şeyler Olan Soda, Maden Suyu ve Gazoz Arasında Ne Gibi Farklar Var?

20
5
2
1
1
Akşam yemeğini fazla kaçırdığınız bir gün… Buzdolabını açıyorsunuz, içeceklerle karşı karşıyasınız. ''Soda mı içmeliyim maden suyu mu?'' diye düşünürken, ikisinin birbirinden ne farkı olduğunu merak ediyorsunuz. Bu sorunun yanıtını öğrenmek için tam da doğru yerdesiniz.

Günlük sohbetlerimiz arasında yerini alan ve çoğumuzun net olarak cevaplayamadığı bir tartışma konusu olmuştur bu. Genellikle birbirine karıştırılan bu içeceklerin hazırlanma, üretilme ve şişelenme serüvenleri birbirinden oldukça farklı.

Peki kan bağları varmış gibi görünen ama aslında birbirine çok da benzemeyen bu iki içecek arasında ne gibi farklılıklar olduğuna gelin birlikte bakalım.

Biri orijinal, diğeri taklit!

maden suyu çeşme

Maden suyuna baktığımız zaman, o yeşil şişesiyle ikram edilmeye hazır olana kadar; onlarca hatta yüzlerce yıl boyunca yer altından yüzeye çıkacağı günü beklemiş, çıkarken de kayaç vb. yapılardan toplayabildiği kadar faydalı minerali bünyesinde taşıyarak bugünlere gelmiştir.

Soda adıyla ifade ettiğimiz ise, içilebilir suya yalnızca karbondioksit veya karbonmonoksit eklenerek gazlı yapıya dönüştürülmüş bir içecek aslında. Bu kadar benzer olmalarının temel sebebi ise sodanın maden suyunun taklit edilmesi sonucunda bulunmuş olması.

Peki ya gazoz bu ikilemin neresinde kalıyor?

gazoz

Bizi hemen Yeşilçam sahnelerine götüren ve Nuri Alço’yla göz göze getiren gazoz; aslında aroma, şeker ve sitrik asit içeren soda türlerine verilen bir isim. Aromalarıyla kendini sevdirse de şeker oranı sodadan daha yüksek olduğu için sağlığınız için daha dezavantajlı konumda olan içecek ne yazık ki gazoz.

Çok yedik, midemizi rahatlatalım. Maden suyu mu içmeliyiz soda mı?

Bu sorunun tek bir cevabı yok. Çünkü her ikisi de mideyi rahatlatma potansiyeline sahip; tabii hangisini tercih ederseniz edin, yemekten en az 1 saat sonra içmeniz öneriliyor.

Sodanın birçok meyveyle tatlandırılmış olması, bu noktada size daha cazip gelebilir. Halk içinde sade soda diye tabir edilen maden suyu içinse bu çeşitlilik söz konusu değil. İçerisindeki gazların dilin üzerindeki tat taneciklerini kaplayarak tadını almamıza engel olması da cabası.

Keyif için soda ne kadar cazip gelse de, maden suyunun içindeki minerallere bakmadan karar vermeyin

Yeryüzüne çıkana kadar geçtiği yolların içeriğine göre mineral miktarları çeşitlilik gösterse de bütün maden sularında kemik dostu kalsiyum, kalp dostu magnezyum, mide dostu bikarbonat, diş dostu florür ve tiroid bezine dost iyodür bulunuyor. Bu yüzden yetişkinlerin günde 2 bardak maden suyu içmesi öneriliyor.

Maden suyunun tek namı buradan da yürümüyor, aynı zamanda hamilelerin ve gelişim çağındaki çocukların mineral ihtiyacını karşılamasının yanında sporcuların da sıklıkla tercih ettiği bir içecek kendisi.

Yalnızca içecek olarak kullanmıyoruz: Temizlik, yemek, bakım, güzellik…

maden suyu bakım

Kumaşlardaki yağ lekesini çıkarırken aynı ürünle yüzünüzdeki gözeneklerinizi de temizleyebilirsiniz. Börek ve poğaçaları kabartırken aynı zamanda aynaları ve camları da parlatabilirsiniz bir şişe maden suyuyla. Kararmış takılarınızı parlatabileceğinizi de söyleyerek bir tüyo vermiş olalım sizlere.

Her şey tamam da neden hep yeşil şişe?

soda yeşil şişe

Güneş'in aslında kızılımsı bir renge sahip olduğunu biliyoruz peki ama bunun konumuzla ilgisi ne? Kırmızı ve yeşilin birbirini nötrleyen yani karşıt renkler olduğunu düşünürsek; maden suyunda bulunan yararlı mineralleri Güneş'ten gelen zararlı etkilerden korumanın en güzel yolunun yeşil bir cam şişeden geçtiğini tahmin etmek zor değil.

Maden suyunun ve sodanın ana vatanı neresi?

soda görsel 2

Ananaslı, limonlu, elmalı, karadutlu ve daha birçok çeşidi bulunan soda, İşveçli Torbern Bergman tarafından 1770 yılında icat edilmiştir. Fakat ABD’de üretime geçtiği için sodanın anavatanının Amerika Birleşik Devletleri olduğunu söyleyebiliriz.

Maden suyu ise arkeolojik çalışmalara göre; MÖ 1200’lü yıllardan beri Kütahya ve Eskişehir çevresinde sağlık amacıyla kullanılmaya başlanmış. Halihazırda Türkiye’de ise yoğunluk Kuzey Anadolu olmak üzere 225 maden suyu kaynağı mevcut. Şu anda ise ülkemizde günlük tam 11 milyon şişe maden suyu tüketiliyor.

soda

Artık kafelerde sipariş verirken aklımızda soru işareti kalmadan sipariş verebileceğimiz, marketlerden aldığımız maden suyu, soda ve hatta gazozun aslında neyi ifade ettikleri gibi bilgileri ortamlarda satabileceğiz. Hazırlanma süreçlerini, besin değerlerini, yararlarını ve zararlarını karşılaştırmamızı istediğiniz farklı içecek türlerini yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

20
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
20
5
2
1
1