Meta ya da eski adıyla Facebook’un tanıttığı Metaverse, “geleceğin dünyası” olarak tanımlanan bu sanal evreni geçtiğimiz yıllarda bizlerle tanıştırmıştı. Tabii bunun üzerine Meta ve Sony başta olmak üzere pek çok marka VR gözlüklerini Metaverse’e entegre etmek için çalışmalara başlamıştı.
Bugün ise Sony, Metaverse için geliştirdiği yeni sensörleri Mocopi’yi tanıttı. Bu küçük sensörler Metaverse için fazlasıyla kullanışlı cihazlar olsa da aslında teknolojinin pek çok alanında devrim yaratabilir.
Metaverse’ün sonraki adımı: Mocopi
Sony’nin bugün tanıttığı Mocopi isimli bu sensörler aslında bileklerinize, kafanıza, belinize ve ayaklarınıza taktığınız küçük birer alıcı. Apple’ın AirTag’lerine benzeyen tasarıma sahip olan bu cihazlar sayesinde VR dünyasında bir kontrolcüye ihtiyaç duymadan tüm vücudunuzu sanal dünyaya aktarabileceksiniz. Eğer daha önce VR kullanarak Metaverse’e girdiyseniz sadece kafanızın ve ellerinizin olduğunu ama kollarınızı, gövdenizi ve bacaklarınızı göremediğinizi fark etmişsinizdir. İşte Mocopi de tam olarak bu sorunu çözmek için üretilmiş bir cihaz.
Onlarca kablo ve özel ayarlarla kullanılabilen modern hareket takip cihazlarının aksine Apple AirTag ile hemen hemen aynı büyüklükte olan ve sadece 8 gram ağırlığındaki Mocopi, herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor. USB Type-C ile yaklaşık 90 dakikada şarj olan bu cihazlar tam 10 saat aktif olarak kullanılabiliyor. Ayrıca bu sensörleri kullanmak için bir bilgisayara bile ihtiyacınız yok. Sony’nin Mocopi için hazırladığı mobil uygulama sayesinde bluetooth üzerinden eşleştirdiğiniz sensörleri uygulamanın içindeki hazır modeller ya da kendi tasarladığınız model ile kullanabileceksiniz.
Tam bir “vücut taraması” için toplamda 6 sensör gerekiyor ve her bir sensörün fiyatı 358 dolar (6667 TL). Yani tam bir Mocopi seti almak istediğinizde cebinizden toplamda 2148 dolar (40.006 TL) çıkması gerekiyor. Mocopi sensörleri, 2023 yılının Ocak ayında satışa sunulacak.
Editörün notu: Mocopi, teknoloji dünyası için bir devrim olabilir
Mocopi sensörleri her ne kadar VR dünyası için önem taşısa da aslında tüm teknoloji dünyası için devrim niteliği taşıyor. Sony’nin yaptığı açıklamaya göre bu sensörler Unity, Unreal Engine ve AutoDesk gibi yazılımlarla da uyumlu çalışıyor. Bu da düşük bütçeli yazılımcıları ve oyun geliştiricilerinin evlerinde kendi “Motion Capture” sistemlerini kurmalarını sağlayacaktır. Film endüstrisinden örnek vermemiz gerekirse genellikle düşük bütçeli yapımlar kötü görsel efektler nedeniyle karşımıza oldukça bizlere CGI karakterler sunabiliyor. Mocopi sayesinde bırakın düşük bütçeli filmleri, amatör kısa filmlerde bile profesyonel düzeyde gerçekçi CGI karakterler görebileceğiz.
Ayrıca bu sistem dijital ortamdaki karakterinizin tüm uzuvlarını özgürce kontrol etmenize olanak sunuyor. Yakın gelecekte Sony ve benzer stüdyolar tarafından yapılacak optimizasyonlar ile God of Ragnarök’u ya da Skyrim’i Mocopi ile oynayabileceksiniz. Bu da daha önce hiç olmadığı kadar gerçekçi bir oyun deneyimini bizlere sunabilir.
Mocopi kullanım videosu
Tabii ki bu söylediklerimiz aslında Mocopi’nin var olan potansiyelinin sadece küçük bir kısmı. Mocopi’nin piyasaya sunulmasıyla birlikte Mocopi ile uyumlu hazırlanan ilk projeler her ne kadar beklentimizin altında kalsa da 2023 yılı içerisinde kullanıcıları tatmin edecek projeler de görebiliriz. Ayrıca Mocopi’nin başarısıyla doğru orantılı olarak Meta, Samsung ve diğer teknoloji devlerinden Mocopi benzeri sensörlerin tanıtıldığını görmemiz mümkün.