PlayStation 4 İncelemesi ve İpuçları

5
3
1
1
1
2013'ün sonunda hayatımıza giren ve yıllardır beklenen PlayStation 4, ülkemizde hala zar zor bulunsa da 2014'e damgasını vuracak teknolojik yeniliklerin en önemlilerinden birisi. Xbox ile yıllardır rekabet halinde olan PlayStation'ın yeni nesil konsolu, Xbox One ile aynı zamanda piyasaya sürüldü ve şimdilik rekabette önde bulunuyor. Son satış rakamları da bunu doğrular nitelikte.
2013'ün sonunda hayatımıza giren ve yıllardır beklenen PlayStation 4, ülkemizde hala zar zor bulunsa da 2014'e damgasını vuracak teknolojik yeniliklerin en önemlilerinden birisi. Xbox ile yıllardır rekabet halinde olan PlayStation'ın yeni nesil konsolu, Xbox One ile aynı zamanda piyasaya sürüldü ve şimdilik rekabette önde bulunuyor. Son satış rakamları da bunu doğrular nitelikte.

Yıllardır süren bir başka rekabet konusu da PlayStation ve Xbox'ın görüntü kalitesi ile bilgisayar oyunlarının görüntü kalitesi arasındaydı. Ancak yeni nesil konsollar ile birlikte rekabette şimdilik öne çıkan konsollar olmuş durumda. Elbette bunda, yeni çıkacak multi-platform oyunlarının önceliği PlayStation 4'e ve Xbox One'a vereceklerini açıklanması da etken.

PlayStation 4'ün donanım özelliklerine bakıldığında 500GB hard-disk'e sahip olduğu ancak bu alanın ister SATA ister de SSD olarak arttırılabiliyor oluşu ilk göze çarpan şeylerden birisi. Özellikle oyun boyutlarının bu kadar arttığı ve fiziki kopya satışları yerine online indirme yöntemiyle oyunlara daha hızlı ulaşılabiliyor olması ile sabit diskin önemi artmıştı.

6x hızında Blu-ray okuyucuya sahip olan PlayStation 4'te 2 tane de çok iyi şekilde gizlenmiş USB 3.0 bağlantı noktası bulunuyor. Bu bağlantı noktaları Dual Shock 4 oyun kolu için yerleştirilmiş durumda. PlayStation'ın en hayal kırıklığı yaratan özelliklerinden birisi olan tek HDMI çıkışı da kutunun arka tarafında kendisine yer bulmuş durumda. Herhangi bir VGA ya da DVI çıkışının olmadığını da belirtmek gerekiyor. Yeni nesil oyunları sadece akıllı televizyonlarda oynatabilmek üzerine bir politikası olan Sony, HDMI çıkışı olmayan bir televizyonu artık yok saydığını belli ediyor.

Kablosuz bağlantı olarak 802.11 b/g/n protokolünü kullanan oyun konsolu Blutooth 2.1 de destekliyor.

 Dual Shock 3 Çalışıyor Mu?


PS4 ile birlikte gelen yeni nesil oyun kolu Dual Shock 4 de oynanış kolaylığı açısından Xbox'ın oyun kontrol cihazına yaklaşabilmiş durumda. PlayStation 3'ün oyun kolu olan Dual Shock 3'ün yeni nesil konsolda uyumsuz olması hayalkırıklığı yaratsa da sürekli olarak PS oynayanların çoğunluğunun zaten Dual Shock yerine başka markaların ürettiği oyun kollarını kullanıyor oluşu sebebiyle bu durum önemini kaybediyor.

 PlayStation 4 aldım Camera nerede?


PlayStation Camera, PS4'ün yanında gelmiyor. $60 gibi (ülkemizde şimdilik 150 TL civarı) bir ücrete PlayStation Camera'yı satın almak gerekiyor. Şu an için herhangi bir oyun desteği bulunmayan PlayStation Camera, PS4'e yeni oyunların gelecek olmasıyla kesinlikle oturma odanızda geniş bir alan açarak oyunları oynamanıza sebebiyet verecektir.

PlayStation 4, oynanırlık açısından PlayStation 3'e yakın dursa da grafiklerde oldukça başarılı optimizasyonlar yapılmış durumda. İşletim sistemi de oldukça hızlanan cihazda şu an için fazla oyun mevcut değil ancak 2014'te birçok büyük oyunun PS4 versiyonları gelmeye başlayacaktır.

Fifa 14, Madden 25 ve NBA 2K14 gibi spor oyunları, ilk aşamada PlayStation 4'le birlikte yeni nesil oyunlarını çıkartmış durumda. Üstelik PlayStation 3 ve bilgisayar oyunlarından çok daha iyi oynanabilirlik özellikleriyle!

Oyun kayıtlarını PlayStation 4 ile birlikte hem buluta hem de konsola kaydedebilme özelliği de gelmiş durumda. Ancak bunun için de PlayStation Plus'a aylık veya yıllık belirli bir ücret vererek kayıt olmanız gerekiyor.

 PS4 oyunları oturma odasından çıkıyor: PlayStation Now


PlayStation'ın geçtiğimiz haftalarda tanıttığı PlayStation Now platformu ile PS4 oyunlarını PlayStation 3'te PS Vita'da, tabletlerde ve hatta Sony Bravia televizyonlarda konsola ihtiyaç duymadan bulut oyunculuk sistemi ile oynatma imkanı 2014'ün sonlarına doğru mümkün olacak. Yani PS4'te satın aldığınız Fifa 14'ü PlayStation 4 yanınızda olmadan da oynayabileceksiniz. Elbette bunun için ciddi derecede sağlıklı ve hızlı bir internet bağlantısı gerekiyor. Ülkemizde bu ne kadar mümkün olabilir bu sorunun cevabını şu an için vermemiz mümkün değil. Zira PlayStation Now, Kuzey Amerika'da şu anda test yayınında olsa da global pazarda yerini almasına uzunca bir süre var.

 8 kişiye kadar sesli konuşma


Oyun yayıncılığı demişken PlayStation 4'e gelen yeni özelliklerden birisi de sosyalleşmenin artık daha kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor oluşu. Dual Shock 4'le birlikte gelen ve kendimizi CIA ajanı gibi hissetmemizi sağlayan tek kulak için geliştirilen mikrofonlu mono kulaklık, oyunları arkadaşlarınızla oynarken PS4 üzerinden 8 kişiye kadar konferans yapabilmenizi sağlıyor.
 
 

 İnternetten canlı yayın yapın


Yine Dual Shock 4'e eklenen "Share/Paylaş" tuşuyla da oyun esnasında alacağınız ekran görüntülerini ve hatta videolarını facebook ile twitter'da hızlı bir şekilde paylaşabiliyor olacaksınız. Oyun yayıncılığına geri dönecek olursak, son zamanlarda oyun severlerin gözdesi olan oyun yayın siteleri Twitch ve ustream, "Share" tuşu üzerinden oyun içi yayına başlamanıza olanak vermek amacıyla PS4'e eklenmiş durumda.
 


PlayStation 4'teki bir diğer yenilik de PlayStation Store'dan aldığınız oyunların tamamını indirmeden belirli kısımlarını oynamanıza imkan veriyor oluşu. Yani PlayStation Store'dan aldığınız Fifa 14'ün belirli bir kısmını indirdikten sonra indirme tamamlanmadan da oynamaya başlayabilirsiniz.

 PlayStation 4'te oyun videolarınızı Facebook üzerinden paylaşabilirsiniz

 
 

 PlayStation 4'te oyun içi görüntülerini Twitter veya Facebook'ta paylaşabilirsiniz

 
 

 PlayStation App ile PS4'e erişim


Mobil cihazları da PlayStation platformuna dahil ederek oyun deneyimini güzelleştirmeyi amaçlayan Sony, bunun için Android ve iOS işletim sistemleriyle uyumlu PlayStationApp'i geliştirdi. Oyun konsolunuzla aynı ağ üzerindeki tablet ya da akıllı telefonunuzu wifi üzerinden bağlayarak PSN profilinize erişebiliyorsunuz. Ayrıca oyun kollarıyla yazı yazma zulmünden kurtulmak için tabletinizi ya da akıllı telefonunuzu klavye ve mouse olarak kullanabiliyorsunuz. Ancak belirtmekte fayda var, sadece oyun sırasındaki mesajlaşmalarınız için ikinci bir ekran olarak kullanabildiğiniz mobil cihazları oyun içi bir gereksinim için kullanmak mümkün değil. Bunun için oyun geliştiricilerinin kendi uygulamalarını kullanmak gerekiyor. Bu yolda ilk adımı da Electronic Arts, Battfield 4'te yapmıştı. Android ya da iOS tabletlere kurulan Battlefield 4 Commander ile oyun içi hedefleri güdümlü füzeleri patlatmak mümkün.
 

Multimedya özellikleri konusundan Xbox'tan artık geri kalmak istemeyen Sony, PlayStation 4'te video yayın platformları olan Netflix, Amazon Instant, Hulu Plus, Vudu, Redbox Instant ve Crackle ile anlaşmış durumda. Ancak bu hizmetlerden hiçbirisi ülkemizde bulunmadığı için yararlanmamız mümkün değil. Eksikliğini en çok hissedeceğimiz şey ise YouTube'un henüz PlayStation 4'te yer almıyor oluşu. Ancak Twitch.tv'deki oyun yayınlarını PS4 üzerinden izlemek mümkün.

PlayStation 4'ün birçok özelliğinin besin kaynağı elbette PlayStation Network yani PSN. PSN hesabınıza giriş yaptığınızda birçok ekstra özellik otomatik olarak konsolda aktif hale geliyor. PSN dışında PlayStation Plus da online oyunlar için şart koşulan bir özellik. Yani orijinal oyunu alıp internete bağlanmakla iş bitmiyor. PlayStation Plus'ı da aylık belirli bir ücret karşılığında (aylık ya da yıllık) almanız gerekiyor. PS Plus üyeleri, oyun güncellemelerini de otomatik olarak alabilirken, belirli zamanlarda dağıtılan ücretsiz oyunları indirme imkanına da sahip oluyorlar. Ayrıca PS3 için aldığınız bir oyunun PS4 versiyonu bulunuyorsa az bir farkla (şimdilik 20 TL) PS4 versiyonunu da oynamanıza olanak tanınıyor.

 Sesli komutlar ne kadar başarılı?


Dual Shock 4'e bağlanan mikrofonlu kulaklık ile PS4'ü sesli komutlarla yönlendirmek de mümkün. Şimdilik temel fonksiyonların bulunduğu sesli komut özelliğini başlatmak için "PlayStation" demeniz yeterli. Ardından isterseniz PS4'ü kapatma komutu verebilir, isterseniz PSN'e bağlanma komutu verebilir isterseniz de herhangi bir oyunu ismini söyleyerek açabilirsiniz.
 

PlayStation 4, getirdiği yenilikler bakımından daha sosyal ve erişilebilir bir PS3 gibi duruyor. Elbette grafik performansının iyileştirmesi de oldukça başarılı olan PS4'ün arayüzünün çok daha kullanışlı ve sade hale gelmiş olması da güzel. PS3'ün arayüzünün kötülüğü, Xbox ile aralarındaki savaşta Sony'yi en çok yaralayan şeylerin başında geliyordu. Ancak PS4'ün arayüzünün başarısı ve hızı bu eksikliği artık kapatmış gibi görünüyor.

Sosyal paylaşım özellikleri açısından da Xbox One'ın bir adım önünde duran PS4'te yazının başında dediğimiz gibi çok fazla oyun seçeneği henüz bulunmuyor. Ancak önümüzdeki birkaç aylık süre içerisinde PS4 ailesine katılacak yeni oyunlarla birlikte oyun çılgınlığı tavan yapabilir. SteamOS'in ve Steam Machines'in henüz emekleme aşamasında dahi olmaması, Xbox One'ın satış politikasının oldukça yavaş ilerlemesi ve PS4'ün diğer iki platformdan daha ucuz (ülkemizde çok da ucuz değil) olması PlayStation 4'ü tercih sebebi haline getiriyor.
5
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
5
3
1
1
1
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
7 yıl önce
Ya lütfen yardımcı olun kamera aldım ps4 kamerası ama share ile kameralı video kayıt edemiyorum face camlı ne yapmam gerekiyor
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
8 yıl önce
Merhaba
İyi günler,
Ben ps4 almak istiyorum fakat ps4 ile bilgisayarda yapabileceğim şeyleri yapabilirmiyim.
Mesela Chrome tarayıcı ile birşeyler araştırmak facebook a girmek gibi şeyler yapılabilirmi
Çok acil cevap bekliyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
10 yıl önce
Süper konsol PS4, olurda süper bip makinesne döner, dvd'leri kabul etmemeye başlarsa: http://goo.gl/AHy6jA Bunu da bence her incelemenin sonuna eklemek lazım akıl sağlığı için.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
10 yıl önce
arkadaşım ps4 almışsınız oynadıgınız oyuna bakın allahaskına
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .