Sosyal Medyayı Denetlemek İçin RTÜK Benzeri Bir Yapının Kurulabileceği Açıklandı

198
36
13
2
1
Türkiye gazetesi tarafından yapılan ve AK Parti kurmaylarına dayandırılan bir habere göre sosyal medya için RTÜK benzeri bir yapı kurulabilir. Bu yapı, sosyal medyada yalan haber ve dezenformasyonu engellemeyi amaçlayacak.

Türkiye gazetesinde paylaşılan habere göre AKP MYK toplantısında tartışılan konulardan birisi, sosyal medya platformlarıydı. Yücel Kayaoğlu tarafından kaleme alınan habere göre sosyal medya platformları için RTÜK benzeri bir yapı kurulabilir. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuyla ilgili şunları söylediği kaydedildi:

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı şey yalan haber yayma değil. Bu bir dezenformasyon. AB’de dezenformasyon, terör suçu ile eş değer tutuluyor ve ona göre cezalar veriliyor. Biz de yalan haberin yanında dezenformasyon suçunu tanımlamalıyız ve buna göre cezalar getirmeliyiz. Bu konuda bir çalışma yapalım. Birçok ülke, bu konuda hukuki adımlar attı, biz de bunu gündemimize alalım.

RTÜK benzeri bir yapı kurulabilir:

sosyal medya

Bunun yanı sıra kaynaklardan alındığı söylenen bilgiye göre platformun kurulmasına neden olacak bu sorunla ilgili farklı toplum kesimlerinden ve muhalefetten de talep geliyor. Soruna yönelik nasıl bir çözüm üretilebileceğiyse haberin kaynağı olan AK Parti kurmayları tarafından şu şekilde anlatıldı:

Bir denetim mekanizması oluşturulabilir. RTÜK benzeri bir yapının kurulması düşünülebilir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) da desteği ile uzmanlardan oluşan bir yapı kurulabilir. Özellikle son bir yıldır, sahte hesaplar ve sosyal medya ajansları üzerinden yapılan manipülatif paylaşımlara yönelik denetim mekanizması kurulmalı.

Sosyal medyadaki sorunlara ilişkinse yaşanan güncel olaylardan birisi örnek verildi:

Örneğin son Elmalı davası olayında, dosyanın içeriğini bile bilmeyen binlerce kişi, binlerce aslı astarı olmayan şeyler paylaştı. Davaya bakan hâkimler linç edildi. Bu paylaşımları yapanların dosyadan haberi bile yok hâlbuki. Veya başka bir konuda doğru olmayan bir paylaşım yapılıyor, sosyal medyada hızla viral oluyor. Algı olgunun önüne geçiyor. Bu çok tehlikeli.

Sosyal medyaya yönelik böyle bir denetim mekanizmasının kurulup kurulmayacağı henüz netleştirilmiş değil. Fakat böyle bir mekanizmanın haberlerini yakın zamanda da duymaya devam edeceğiz gibi duruyor.

Kaynak : https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/796165.aspx
198
36
13
2
1
Emoji İle Tepki Ver
198
36
13
2
1