Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal mecralardan veya telefon üzerinden gönderilen “e-devlet” logolu linkler göndererek 13 kişiyi dolandıran dolandırıcılar, Ankara Asayiş Şubesi’nin düzenlediği operasyon ile yakalandı. Yapılan açıklamada zanlıların, yollanılan link aracılığı ile vatandaşların kredi kartı bilgilerini ele geçirdiği açıklandı.
Örgütün “CEO” lakaplı yöneticisini teknik takibe alan asayiş şube ekipleri, şahısları kiraladıkları lüks rezidansta yakaladı. Kiraladıkları rezidanstan çok sayıda kredi kartı, telefon ve dizüstü bilgisayarla çıkış yaparken yakalanan zanlılar, dolandırıcılık örgütünün diğer üyelerinin saklandıkları yeri de itiraf etti. Bu bilginin üzerine harekete geçen ekipler, yapılan baskınla diğer 2 şüpheliyi de gözaltına aldılar.
Geçen hafta aynı suç örgütüne yönelik operasyonlarda 5 zanlıyı yakalayan asayiş ekipleri, yeni operasyonda yakalanan zanlılarla birlikte toplamda 9 kişiyi gözaltına almış oldu. Emniyette ifadeleri alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 9 zanlıdan 4’ü, nöbetçi sulh ceza hakimliğinin kararı ile tutuklandı.
Zanlılar, sipariş verdikleri ürünleri teslim alırken güvenlik kameralarına yakalanmış:
Yapılan açıklamalara göre örgüt üyeleri, yaptıkları dolandırıcılık eylemlerini kendi aralarında “reset” olarak adlandırıyorlarmış. Zanlıların, başkalarına ait kredi kartı bilgilerini ele geçirdikten sonra internet üzerinden sipariş verdikleri ürünleri mağazadan teslim aldığı ve bu anların güvenlik kameralarına yansıdığı da ortaya çıktı.
Şahısların ele geçirdiği kart bilgileri ile siparişini verdiği ürünler arasında ise çok sayıda dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi teknolojik ürünler bulunuyor. İddialara göre şüpheliler, siparişini verdiği bu ürünleri piyasanın çok daha altında fiyatlara satarak nakit paraya dönüştürüyorlardı.
Ülkemizde bu tip dolandırıcılık eylemlerinin son zamanlarda oldukça yaygınlaştığını hatırlatmakta fayda var. Bu yüzden sosyal medya üzerinden karşınıza çıkan ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, E-Devlet veya diğer herhangi bir devlet kurumunun ismini kullanan haberlere itibar etmeden önce kısa bir araştırma yapmanızda fayda var.