SpaceX, NASA ve diğer uzay ajanslarıyla anlaşması gereği 15. kargo görevini bugün gerçekleştirdi. Hedef Uluslararası Uzay İstasyonu’na üç gün içinde bağlanacak bir Dragon kapsülü içinde robot göndermek. Yükün toplam miktarı yaklaşık olarak 2.7 ton. Bu yük içerisinde, ISS’de görev yapan astronotlar için gıda ve su da var. Aynı zamanda düşük yerçekimli ortamda yapılacak bazı deneyler için gerekli materyaller bulunuyor. Standart olan bu yüklerin haricinde, bizim asıl konumuz ise yapay zeka destekli bir robot.
CIMON adı verilen bu robot, büyük ekranlı bir top gibi görünüyor. Ekran, istasyondaki görevlilerle iletişim kurmak üzere basitleştirilmiş bir yüz barındırıyor. Yani baya baya mimiklerle uzaydaki insanlarla iletişim kuracak gelişmiş bir bilgisayardan bahsediyoruz.
Şimdi sıkı durun: Bu robot istasyonun içinde istediği yere uçabilecek, kendisini bir yere bağlayabilecek:
Astronotlar CIMON’u sabitlemekle uğraşmayacaklar. Onunla iletişim kurup yanlarına çağırabilecekler, onunda konuşacaklar ve işlerini bu şekilde halledecekler. Bu nedenle robotun gövdesinde süzülmesini sağlamak için 14 inçlik büyük bir fan bulunuyor. Astronotlar “CIMON buraya gel” dedikleri anda robot kendi kendine yanlarına gidecek. Bu size eğer Yıldızlararası filmini izlediyseniz Tars isimli o robotu hatırlatsın.
Projenin ana hedefi, uzay ortamındaki çalışmalarda yapay zeka destekli bir robotun kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek. CIMON uzun süredir küçük uçuşlar konusunda başarılı testler gerçekleştirdi. Şu anda ISS’de bulunan Alman astronot Alexander Gerst ile Dünya’da eğitim gören robot, her görevliği sesinden ve görüntüsünden tanıyabilecek.
CIMON, IBM tarafından geliştirildi
Gerst, bugün Dünya’nın yörüngesine çıkan CIMON’u üç gün sonra buluşacağı ISS’de karşılayan ilk kişi olacak. CIMON’un ekranda göstereceği direktifler ve videolar sayesinde astronotlar karmaşık işleri daha kolay halledebilecek, görevliler robota sorular sorabilecekler.
Tüm güzel gelişmelere rağmen CIMON’un uzayda görev yapacağı süre şimdilik 3 saat ile sınırlı. Yani bir test amacı taşıyor, eğer bu aşama başarılı olarak tamamlanırsa daha uzun sürelerde çalışacak robotları yakın zamanda göreceğiz.
SpaceX’in Falcon 9 roketi, yeniden kullanılmak üzere yeryüzüne geri dönerken, yükün içinde bulunduğu Dragon kapsülü de ikiye ayrılarak okyanusa düşürüldü. Bu kapsül de sonraki fırlatmalarda kullanılabilecek.